Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Még nem fogadták el az igazgatót a szentesi gimnáziumban

Szentes - Inokai-Tóth László igazgatónak egyelőre nem sikerült elfogadtatnia magát a szentesi gimnázium tantestületében. A szervezeti és működési szabályzatot megalkották és felállt az igazgatótanács is. A közigazgatási hivatal még vizsgálja, törvényes volt-e az iskola-összevonás.
Inokai-Tóth László érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy az összevont iskola tantestülete megalkotta a szervezeti és működési szabályzatot, így szerinte működőképessé vált az intézmény. Elmondta: felállt a kilencfős igazgatótanács, a két iskola vezetőiből és tantestületének tagjaiból. Kérdésünkre, szerinte sikerült-e elfogadtatnia magát a gimnázium tantestületével, az igazgató azt felelte: ez az elmúlt egy hónapban nem sikerült, erre talán egy év is kevés. Hozzátette: igyekszik és bízik benne, hogy jó viszony alakul ki közte és a tanárok között.

Állásfoglalást kértek

Bácskainé Fazekas Márta még augusztusban fordult a regionális közigazgatási hivatalhoz beadványával, megtámadva a leváltásáról szóló megyei közgyűlési határozatot, mert szerinte az törvénytelen. Bácskainé lapunknak elmondta, úgy érzi, saját ügyében mindenképpen joga van nyilatkozni: ki kell állnia az igazáért. Hasonlóképpen vár a közigazgatási hivatal válaszára Bedő Katalin, aki a pedagógus-szakszervezet vezetőjeként támadta meg az iskola-összevonást. A megyei önkormányzat már megküldte a regionális közigazgatási hivatalhoz a kért iratokat – tájékoztatott Siket Judit. A hivatal vezetője elmondta, nemrégiben állásfoglalást kértek az ügyben az oktatási minisztériumtól. Közölte: nem lassítják a folyamatot, de jogilag abszolút megalapozott döntést kívánnak hozni. Leghamarabb két hét múlva születik meg a határozat az iskola-összevonás törvényességével kapcsolatban.

Kérdésünkre, igaz-e, hogy a felsőbb évfolyamosok szándékosan nem köszönnek neki, azt válaszolta: ezt nem tapasztalja, a diákok köszönnek neki, s előfordul, hogy ő köszön előbb.

Úgy tudjuk, hogy szerette volna elérni, hogy az iskoláról rajta kívül senki se nyilatkozhasson a sajtónak. A tantestület tagjai alkotmányos jogokra hivatkozva álltak ellen ennek az elképzelésnek – erről Inokai nem kívánt beszélni. Tóth Tibor, a közalkalmazotti tanács volt elnöke, jelenleg ügyvivője lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy tudomása szerint Bácskainé Fazekas Márta igazgatósága idején a megyei közgyűlés elnöke hasonló tartalmú levelet intézett a gimnáziumhoz.

Emlékeztetett arra, hogy a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága alkotmányos jog, mely mindenkit megillet. Hogy milyen típusú információkat ki osszon meg a közvéleménnyel, egy közintézményben megegyezés kérdése lehet. A szervezeti és működési szabályzat egyik leglényegesebb elemeként megalakult az igazgatótanács. Ebben a témában az összevont iskola tantestületének érdekképviselete és a közalkalmazotti tanács jelentős eredményt ért el – tájékoztatott Tóth Tibor. Ugyanis a tanács a munkáltatói jogok gyakorlásában egyetértési jogot vívott ki magának az igazgatóval szemben. A tantestület 95 százalékos többséggel szavazta ezt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását Szentesen

Szentes - Pénteken tárgyalja a szentesi képviselő-testület a vendéglátóhelyek nyitva tartásának… Tovább olvasom