Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött az ünnepi könyvhét Szentesen

Szentes - Az Ottlik Géza centenárium tiszteletére Poszler György tanár tartott előadást Szentesen, a Városi Könyvtárban. A háromnapos ünnepi könyvhét első eseményén az író alapművét: Iskola a határon - című regényt, és azon keresztül a szerző életútját, írói munkásságát elemezte az előadó.
A szép számú érdeklődő többek között megtudhatta, hogy a regény már 1947-ben elkészült a kiadó „befogadta", de Ottlik visszakérte, mert még „dolgoznia kell rajta". Végül 1957-ben adták ki, és érdekes módon akkor még nem aratott nagy sikert. (Később már igen). Hallottunk arról is, hogy a „tűrt kategóriába" tartozott az egykori Nyugatos író, röviden a történelmi háttérbe is bepillanthattunk.

Az Ottlik Géza centenárium tiszteletére Poszler György tanár tartott előadást Szentesen, a Városi Könyvtárban.
Az Ottlik Géza centenárium tiszteletére Poszler György tanár tartott előadást Szentesen, a Városi Könyvtárban.

Ottlik példaképe Kosztolányi Dezső volt. Talán tőle sajátította el, hogy minden leírt mondata pontosnak, és tökéletesnek tekinthető. Elég, ha csak a regény címére gondolunk: osztrák magyar határon játszódó történet, iskolában, vagy valamilyen más intézményben történnek meg az események stb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teadélután, ukrajnai vendégek

A Szentesi Bajtársi Klub Medárd-napi bölcselkedések címmel nyílt teadélutánt szervez ma 15 órától a tiszti klubban. Tovább olvasom