Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Megtalálták az Árpád-kori Szentest

Szentes - Fontos információkat rejt az az ezeréves kemence, amelyet Szentes belvárosában találtak.
– A lelet nagyon jelentős, úgy is fogalmazhatnék: valóságos ünnepnap ez egy régésznek. Szentes belterülete mindig sűrűn lakott volt, maradványok korábban is kerültek elő. De a város történetének kutatása során még nem volt olyan, hogy egy ennyire korai, úgynevezett objektum bukkant volna elő – osztotta meg örömét a Koszta József Múzeum igazgatója, Béres Mária.

Földmunkák során egy Árpád-kori kemencére akadtak az Erzsébet tér sarkán, ez pedig arról árulkodik, hogy a 10–12. századi Szentesnek hol volt a talajszintje, magyarázta. A szerencséjük a véletlenen is múlt. A térnek azon a sarkán több kábel, vezeték fut a talajban, már sokszor végeztek ott munkát a szolgáltatók, de a kemence eddig rejtve maradt. Most a múzeum egyik munkatársa vett észre a földhányás tetején két összeillő cserépüstdarabot, ebből következtettek arra, hogy érdemes mélyebben is vizsgálódni az üregben.

A laikus szem egyelőre csak egy kis vöröses és sárgás elszíneződést lát, Béres Mária azonban bízik abban, hogy napokon belül teljesen láthatóvá válik a kemence. – Átrostáljuk a leleteket, kibontjuk a boltozatot, és kiemeljük. Bízunk abban, hogy egy kiállítás anyaga lehet belőle – mondta. A közeli Szent Anna-templom helyén már az Árpád-korban is templom állt. Figyelembe véve ezt, illetve a ház elhelyezkedését, amelyben a kemence lehetett, fontos információkat árul el az ősi város szerkezetéről. Azt is hozzátette: most már tudják, hogy az ezer évvel ezelőtti Szentes után kutatva milyen mélységben kell keresgélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a szentesi baleset egyik sérültje

A frontális ütközésben négy ember - köztük egy gyermek - sérült meg, egy 71 éves csongrádi nő életét már nem sikerült megmenteni. Tovább olvasom