Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nagymágocson is épülnek a lakóotthonok

Szentes, Nagymágocs - A zsúfolt, bentlakásos Aranysziget Otthonból jövőre önálló életre alkalmas lakóotthonokba költöznek a gondozottak Szentesen és Nagymágocson.

– 2011-ben kezdődött a kormány hosszú távú programja, amelynek célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára önálló, egyenlő esélyeket biztosító életkörülményeket teremtsenek. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltségének fenntartásában működő Aranysziget Otthon pszichiátriai ellátást nyújtó szentesi intézményének kiváltása már régóta aktuális. Ellátási nehézségekbe ütközünk, magas az intézmény fenntartási költsége is – mondta a Nagymágocson megtartott sajtótájékoztatón Kis Tamásné, az Aranysziget Otthon intézményvezetője.

Pályázaton nyert európai uniós forrás segítségével a 90 pszichiátriai beteg jövőre Szentesen és Nagymágocson önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költözhet. Nagymágocson 5 lakóotthonban – a Meggyes, Szentesi és a Jókai utcában – összesen 33 pszichiátriai ellátottat helyeznek el. Szentesen ugyancsak 5 lakásban, lakócentrumban 57-en találnak új otthonra. Mindkét településen nappali ellátóközpontot is létesítenek a foglalkoztatás és alapszolgáltatások biztosítása érdekében.

Az építés bontással kezdődik. Öt lakóotthont létesítenek Nagymágocson, ahol 33 ellátott kezdhet önálló életet. A szerző felvétele
Az építés bontással kezdődik. Öt lakóotthont létesítenek Nagymágocson, ahol 33 ellátott kezdhet önálló életet.
A szerző felvétele

Az elmúlt év az előkészítésé volt, 2014-ben pedig a megvalósítás szakaszába léptünk. Májusban két szentesi, 12 férőhelyes ingatlan kivitelezési munkái kezdődtek el, most pedig Nagymágocson is zajlik a munka. A projekt 2015. június 30-án zárul – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

– A beruházásban érintett utcákban élő nagymágocsi lakosokat informáltuk a projekttel kapcsolatban. A jövőben pedig lakossági fórumot is tartunk, hogy minden esetleges kérdésükre választ kapjanak. Az eddigi visszajelzések pozitívak – mondta Kis Tamásné. Az intézményvezető arról is beszélt, hogy a lakóotthonba költözés után sem hagyják magukra a pszichiátriai betegeket. Kísérő-támogatók és esetfelelősök gondoskodnak majd róluk.

Öt lakóotthon épül Nagymágocson, ahol 33 ellátott kezdhet önálló életet. A szerző felvétele

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen mentőhelikoptere lesz Szentesnek októbertől

A Helikopter Air Transport GmbH-tól bérelt, legkorszerűbb EC135 típusú mentőhelikopterek állnak majd szolgálatba. Tovább olvasom