Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Nem csökkentik a pedagógus-álláshelyek számát

Szentes - Most nem csökkenti tovább a pedagógus-álláshelyek számát: így döntött a szentesi képviselő-testület a hétfői rendkívüli ülésen. A törvény szerint így a korengedményes nyugdíjaztatás költségeire sem kérhet támogatást az államtól.
7 igen, 7 nem arányban szavaztak a szentesi képviselők – kétszer is – arról, hogy megszüntessenek-e két pedagógus-álláshelyet a Klauzál- és a vele összevont Deák Ferenc iskolában. Az egyik pedagógus ugyanis rendes nyugdíjba megy, a másikat előrehozott nyugdíjba küldik. A két álláshelyet azonban most nem szüntette meg a testület, a két tanár helye elvileg így betölthető.

A döntések az intézmények átszervezése miatt születtek. Az eddigi események miatt a tiltakozó szülők a Deák-iskolából huszonnyolc gyereket Fábiánsebestyénbe, kettőt a szentesi Koszta József iskolába, míg további hatot vidéki intézményekbe írattak át. A Klauzálból húsz diák a Szent Erzsébet iskolában, míg tizenkettő más intézményekben folytatja tanulmányait. A Klauzálban idén már csökkentették a pedagógusok létszámát, egyikőjüket áthelyezték a Rákóczi utcai óvodába.

Az ülésen Szabó Ferenc Zoltán képviselő arról érdeklődött, hogyan sikerült a Deák átköltözése, minden pedagógus tudja-e a pontos órabeosztását, illetve miért kellett megpályáztatni a Klauzál igazgatóhelyettesi posztját.

Kovács Zsuzsa, a polgármesteri hivatal oktatási csoportvezetője, illetve Dévay István, a Klauzál-iskola igazgatója válaszolt: a költözés rendben lezajlott, az iskolát kimeszelték, minden osztálynak lesz saját terme. A pedagógusok a június 15-i értekezleten tudhatták meg beosztásukat, igaz, az azóta történt létszámcsökkenéssel még nem számolhattak. Az igazgatóhelyettesi posztot pedig a törvény értelmében kell megpályáztatni. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: a Deákból összesen 53 gyermek, míg a Klauzálból körülbelül 40 diák távozott a tanév vége óta, de ezzel remélhetőleg megállt a kiíratási hullám.

Szirbik Imre polgármester hangsúlyozta: az iskola-összevonást kényszerhelyzet motiválta: a gyermekek létszáma még a kiíratkozási hullám előtt nagyon lecsökkent. Bízott abban, hogy a tanulókat szervezetten kiírató szülők hamarosan rájönnek: Szentes jó alternatívát jelent a fábiánsebestyéni iskolával szemben, ahová a legtöbb diákot átvitték.

A testület mostani döntéséből az is következik, hogy nem pályázhat a nyugdíjaztatás fedezetére az államnál, a költségeket teljes egészében a városi büdzsé állja.

A testület ugyanakkor egyhangúlag hozzájárult, hogy egy fővel növeljék a kistérségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat létszámát: egy gyógypedagógus dolgozhat ősztől Fábiánsebestyénben.

Olvasóink írták

 • 8. turlmadar 2011. augusztus 16. 23:32
  „A cikk írója nem várta meg valószínű a testületi ülés végét. Mert az ülés végén újra szavaztak a képviselők a két említett előterjesztésről és azt elfogadták. Így megszüntették az álláshelyeket és megszavazták a nyugdíjaztatás költséginek visszaigénylését. Az újságíró tájékozódhat a Rádió Szentes honlapján, és a Civil TV műsorát is megtekintheti. Ekkora melléfogással már régen nem találkoztam. Ennél még a beszédhibás Civil TV-s riporter hölgy és a pongyola stílusú Garai riporter úr is jobban tájékozott.”
 • 7. mirázs 2011. augusztus 16. 15:33
  „Szerintem sem teljes értékű személy alkotta e remeket.”
 • 6. tothmariaaa 2011. augusztus 16. 12:28
  „"megszüntessenek-e két pedagógus-álláshelyet a Klauzál- és a vele összevont Deák Ferenc iskolában. "
  Ez itt mi? Mikor vonták össze a Kaluzált a Deákkal?

  "kettőt a szentesi Koszta József iskolába,"
  Hogy tudtak gyereket beíratni a Kosztába, mikor szirbik átvételi tilalmat rendelt el? Ezt sem értem.

  "Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: a Deákból összesen 53 gyermeket írattak ki."majd folytatva: "Az eddigi események miatt a tiltakozó szülők a Deák-iskolából huszonnyolc gyereket Fábiánsebestyénbe, kettőt a szentesi Koszta József iskolába, míg további hatot vidéki intézményekbe írattak át" Namost 28+2+6=36 Ez hol 53???
  Csak nekem olyan, hogy ez a cikk úgy zagyva ahogy van?”
 • 5. niemand 2011. augusztus 16. 12:11
  „"zoltanszbo" igazad van 100%, köszönöm, hogy leírtad, helyettem is. Amíg nem megfelelő tudású tanárok "maradhatnak" meg a pályán, addig ne csodálkozzunk, ha a gyerekek nem lesznek okosabbak, csak helyezkedni tudók.
  Ma már a pedagógusnak, nemcsak tanítani kell, a gyerekeket gondozni, szórakoztatni, hálát mondani a szülőnek, hogy foglalkozhatott a gyerekével, betegségében ápolni, szerephez ruhát biztosítani, ünnepre ünneplőruhát szerezni.
  Ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, ha a feszült légkör miatt menekülnek el, esetleg önként, mivel a vezetőség biztosította az elég mérgező légkört.
  "ebebri" Meggondoltad, hogy pedagógus akarsz lenne? A tanítók sokkal tesznek le még ma is asztalra a gyerekek érdekében, mint6 a pedagógusok.”
 • 4. ebebri 2011. augusztus 16. 07:59
  „Mi az, hogy nem akar senki a pedagógus pályára menni?! Én szeretnék! Nagyon sok társammal együtt. Egy helyre több száz pályázó van. Jobbnál jobb önéletrajzokkal, ugyanis sokan már a versenyszférában is bizonyítottak a pályázók közül és emberileg is olyan tulajdonságokkal bírnak, amire a fiatalok felnézhetnének. Átlagos családból származnak, ezért a gyerekek sokkal jobban megértenék őket, jobban szót fogadnának, így eredményesebb lenne az oktatás. De sajnos még mindig az a helyzet, hogy csak a pedagógus dinasztiák sarjait nyomják be a megüresedő helyekre, akik meg mást sem tudnak, csak elégedetlenkedni, méltatlankodni. Nem becsülik meg a lehetőséget, mert nem kellett érte harcolniuk, csak az ölükbe pottyant... ez a hozzáállásukon és a munkájuk eredményén is jól tükröződik, amit a gyerekek nagyon jól meg is éreznek. Ez itt a nagy probléma. Csak aki tehetne ez ellen, az pont a "másik" oldalon van és esze ágában sincs változtatni ezen, mivel az Ő pereputtyának is kell majd a hely... Ergó tudatosan rombolják a magyar oktatás színvonalát. A kiírt pályázatok az álláshelyekre pedig egytől egyig kamu kiírások, ugyanis már a kiíráskor megvan a kiválasztott személy. Szerintem az lenne a megoldás, ha egy független bizottság döntene a pályázókról és a már meglévő állományt folyamatosan versenyeztetnék. Aki nem bírja az iramot, azt meg el kell küldeni, akárkinek a fia-lánya. Így versenyképes lenne a magyar oktatás és a tudás.”
 • 3. xene@freemail.hu 2011. augusztus 15. 23:57
  „És csodálkoznak, hogy nem akar senki sem a pedagógus-pályára menni?
  Minden évben elbocsátások...az iskolában semmi tisztelet, olykor most mér verés a diák részéről....ha rossz jegyek jönnek, csak a tanár a hibás, s a szülő is ugrik mindjárt....
  Ja, és sokat kell vesződni a gyerekkel...”
 • 2. picipest 2011. augusztus 15. 22:02
  „sajnos ez máshol is így van.érthetetlen ez, aztán meg csodálkoznak, hogy a gyerekek tudása valami miatt nem gyarapszik.hát persze, a suliban a tanárok között is lassan marad a maradék..”
 • 1. zoltanszabo 2011. augusztus 15. 20:33
  „Makón pl. csak 1 iskolából 6 pedagógust küldtek el , aki nem volt szimpi az igazgatónak. a nyalizó, besugó, a nem tanári pályára való--maradt, míg a lelkiismeretes, versenyek győztes csapat felkészítője --menesztik ! ???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem őrölnek - falaznak a malomban

Nemrég bedőlt a fábiánsebestyéni Cserna-féle szélmalom oldala. A most zajló felújítás után talán hosszú időre megnyugtatóan rendeződik a sorsa. Tovább olvasom