Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Nincs uborkaszezon a szentesi röntgenosztályon

Szentes - A vizitdíj áprilisi eltörlése óta növekedett a betegforgalom a szentesi rendelőintézetben. A sürgősségi tömbben lévő diagnosztikai osztályokon viszont magasabb az arány, mert ott nem kell úgynevezett betegfogadási listát készíteni.
– Valamelyest növekedett a betegforgalom – mondta Földesi Irén, a szentesi rendelőintézet igazgatója lapunk érdeklődésére, miszerint a vizitdíj áprilisi eltörlése óta milyen tapasztalatokat szereztek. Az emelkedés azért nem jelentősebb, mert a jogszabály előírja, hogy úgynevezett betegfogadási listát kell készíteni, ami nem azonos a beutalóval. Ez a lista azokon a szakrendeléseken is kötelező, ahol egyébként beutaló nélkül látják el a pácienseket. A szabályok értelmében időpontot kell kérniük a betegeknek a vizsgálatokra. Az ortopédián például naponta 40 személy ellátásáról gondoskodnak, és most egy hét az előjegyzési idő. Az igazgatónő tájékoztatása szerint a sürgős eseteket viszont előjegyzés nélkül fogadják minden szakrendelésen.

Ha a kapott időpontban nem jelenik meg a beteg, akkor az egészségbiztosítási pénztárnál jeleznie kell az egészségügyi intézménynek, hogy az illető miért nem ment el a szakorvoshoz. Az adminisztrációs terhek azzal is nőttek, hogy elszámolási nyilvántartás vezetésére is kötelezték az egészségügyi dolgozókat, sőt még a receptek átvételét is alá kell íratniuk a páciensekkel. Így ki tudják szűrni az illetékesek, hogy ugyanazt a gyógyszert – mondjuk – két orvos is felírja a rászorulónak. A rendelőintézetben dolgozók feladata továbbá a beteg jogviszonyának ellenőrzése is. Ez azt jelenti, hogy ha az ellátottnak nincs érvényes társadalombiztosítási kártyája, akkor az egészségügyi intézményt büntetik meg forrásaik bizonyos százalékának elvonásával.

A nyári hónapokban sem csökkent a szakrendeléseken a betegforgalom. Fotó: Tésik Attila
A nyári hónapokban sem csökkent a szakrendeléseken a betegforgalom.
Fotó: Tésik Attila

Más a helyzet a sürgősségi tömbben lévő diagnosztikus osztályokon. A laborban és a röntgennél a vizitdíj eltörléséig is sokan várakoztak. Ott nincs betegfogadási lista, a forgalmat nem is lehetne szabályozni abban az intézményben, ahol több mint százezer lakos ellátásáról gondoskodnak, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli településeit is beleértve. Azt ugyanis nem lehet kiszámítani, hogy egy-egy háziorvos mikor ír beutalót a betegének labor- vagy röntgenvizsgálatra, esetleg mindkettőre. Az igazgatónő nem tartja kizártnak: előbb-utóbb ott is elkerülhetetlen lesz az előjegyzés.

10–15 százalékkal több beteg

A labornál megtudtuk: a vizitdíj megszűnését követően 10-15 százalékkal többen jelentek meg, mint azt megelőzően. A nyári hónapokban viszont természetszerűen visszaesett valamelyest a forgalom, hiszen a családok szabadságukat töltik. A röntgennél is 10-15 százalékkal emelkedett a betegek száma a vizitdíj eltörlése óta. Információnk szerint nyáron egyébként ott is kevesebben szoktak vizsgálatra menni, de most többen vannak. Az ultrahangos vizsgálatra vesznek fel előjegyzést, ám legkorábban szeptemberre tudnak időpontot adni. Ilyen hosszú várakozási idő egyébként még nem volt náluk.

Olvasóink írták

  • 1. szemlelodo 2008. július 16. 05:20
    „Ilyen betegforgalom,ilyen nagy ellátási terület kapcsán,hogy merülhet fel egyáltalán a megyén az integráció gondolata?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges a szegvári vak házaspár gyermeke

Szegvár - Csoda, hogy megszületett, és nagy elégtétel lesz, ha minden kétséget kizáróan… Tovább olvasom