Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Orosz embargó veri el az idei almatermést

Szeged - A Csongrád megyei almatermesztőket is sújtja az orosz embargó: nemcsak külföldi piacot veszítettek, de már a lengyelek is hazánkba szállítanak. A felajánlott támogatást a termelők méltatlannak tartják.

– Az orosz–ukrán konfliktus áttételesen ugyan, de hatással van az alma értékesítésére. Magyarországról a termés 6-10 százaléka került Oroszországba, ezt az embargó miatt elveszítettük. De nem is ez okozza a nagy érvágást. Az évi 3 millió tonna almát termelő lengyelek, akik viszont döntően oda termeltek, hirtelen új piacot kerestek. Szerencsétlenségünkre ez többek között Magyarország – mondta Jernei István, a szentesi Alma Kft. vezetője.

Ha a termelő lerázza és beszántja a gyümölcsöt, támogatásra számíthat. Fotó: DM
Ha a termelő lerázza és beszántja a gyümölcsöt, támogatásra számíthat. Fotó: Karnok Csaba 
 
– Tilos az Unióban korlátozni a kereskedelmet, de valami megoldást biztosan lehetne találni – jegyezte meg  Jernei István, a szentesi Alma Kft. vezetője. Ismeretes: Oroszország augusztusban egy évre megtiltotta, hogy az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából marhahús, sertéshús, gyümölcs- és zöldségtermék, baromfi, hal, sajt, tej vagy tejtermék kerüljön a határain belülre. A szentesi termelő több mint két évtizede 40 hektáron gazdálkodik, minden hektárról 500 mázsa gyümölcsre számít. Szerinte a mostani helyzet egy újabb csapás az almásoknak, az ágazat eddig is több sebből vérzett.

– Nem látjuk a döntéshozók szándékát arra, hogy megvédjék a magyar gazdákat. Ha ugyanis más országok ilyen-olyan kifogással kizárhatják a saját piacukról a hízott libamájat, a tömött libából készült terméket, véleményem szerint mi is kapaszkodhatnánk hasonló lehetőségbe. Másrészt nem kellene támogatni a korszerűtlen, elöregedett, silány minőséget termő észak-magyarországi kerteket. Harmadrészt az almatermelőknek össze kellene fogni, úgy jelenni meg külföldön – magyarázta. Idén úgy számítja: jó, ha nullára kijönnek. A gyümölcs előállítási költsége kilónként 40-50 forint, dömpingáru 30 forintért is van a piacon. A kormány felkínált a gazdáknak kétféle támogatási módot. Vagy hagyják lehullani a fáról a gyümölcsöt, és bedolgozzák a talajba – ezt hívják zöld szüretnek –, vagy felajánlják rászorulóknak. Mindkét esetben járna valamennyi kompenzációs pénz. Jernei István nem tartja ezeket méltó megoldásnak.

Almaszüret a Jernei-birtokon.  Hiába szép a termés, ha még a gazda  költségi sem térülnek meg. Fotó: Karnok Csaba
Almaszüret a Jernei-birtokon. Hiába szép a termés, ha még a gazda költségi sem térülnek meg. Fotó: Karnok Csaba

A dömpingáru okozta gond az ágazat teljes keresztmetszetén jelentkezik. Nem csak azok a gazdák kerültek nehéz helyzetbe, akiknek kifogástalan küllemű árut kínálnak. Egy másik szentesi cég, a Pomarium Kft. fáit komoly jégkár érte, ilyenkor végső megoldásként jól jön, hogy a feldolgozóipar léalmaként megveszi a csúnyácska gyümölcsöt. Idén ez sem ilyen egyszerű. Az ügyvezető,  Gábor Rudolf szerint pontos árról még nem állapodtak meg, de olyan, 20 évvel ez előtti összegekről is hallani, hogy azért talán leszedni sem érdemes.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 üveg prémium minőségű bort loptak el a szentesi fiatalok

Nagy részét elfogyasztották, de volt, amit járókelőknek ajándékba adtak. Tovább olvasom