Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Orvosi műhiba? - Rutinműtét után meghalt egy nő Szentesen

Szentes - Lapunk információja szerint egy nőgyógyászati beavatkozás után három héttel meghalt egy 31 éves fiatalasszony a szentesi kórházban. Az intézményben nyilatkozatstop van, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a haláleset körülményeit.
Lapunk értesülése szerint szerdán elhunyt egy 31 éves nő a szentesi kórházban. Úgy tudjuk, a fiatalasszony spontán elvetélt, és ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre.

Egyes szakmai vélemények szerint ez általában azonnal észrevehető, de 24 órán belül mindenképpen megjelennek a tünetek. A 31 éves nő azonban csak a nőgyógyászati beavatkozástól számított 48 óra múlva került sebészkés alá, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybél is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel. És bár ezt követően több műtéti beavatkozásra is sor került, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták az életét megmenteni.

A szentesi kórházban senki sem kívánt nyilatkozni a tragédiáról. Fotó: Segesvári Csaba
A szentesi kórházban senki sem kívánt nyilatkozni a tragédiáról.
Fotó: Segesvári Csaba

Amikor lapunk értesült a halálesetről, azonnal hívta a szentesi kórházat, amelynek titkárságán elmondták, hogy Várkonyi Katalin főigazgató a héten szabadságon van, csak hétfőn megy vissza dolgozni, akkor tudunk vele beszélni. Azt is közölték, hogy a főigazgató általános helyettese, Szalai László orvosigazgató csütörtöktől két hétre szabadságra ment.

Elmondták, hogy Várkonyi Katalint most Földesi Irén, a járóbeteg szakellátás igazgatója helyettesíti. Amikor Földesi Irént a 31 éves fiatalasszony halálának körülményeiről kérdeztük, kijelentette, hogy „a kórházban történtekkel kapcsolatosan, legyen az pozitív vagy negatív esemény, csak a főigazgató jogosult a nyilatkozattételre". Bármit kérdeztünk, ezt ismételgette, majd ő is azt ajánlotta, hogy hétfőn keressük Várkonyi Katalint.

Illusztráció: Segesvári Csaba
Illusztráció: Segesvári Csaba

A főigazgatót tegnap második hívásunkra utolértük. Kérdésünkre, mi történt a fiatalasszonnyal, azt felelte: nem nyilatkozhat a család, a hozzátartozók felhatalmazása nélkül. Megjegyezte, betegjogi és adatvédelmi szempontból is nagyon problémás lenne, ha nyilatkozna az ügyben. „Vannak helyetteseim, akik végzik a dolgukat, mindenről tudok, ami a kórházban történik" – fogalmazott a főigazgató, aki nem válaszolt arra, lesz-e vizsgálat a 31 éves nő ügyében. Kérdésünkre, megszakítja-e a szabadságát, vagy tovább pihen, azt válaszolta a főigazgató: „ez az én magánügyem".

A férj nem tett feljelentést

Tegnap felkerestük az elhunyt férjét szentesi lakásán, édesapja nyitott ajtót. Az idős férfi azt mondta, fia most is a történtek hatása alatt van, és nem akar senkivel találkozni, feljelentést nem tett az ügyben. A lány szüleit tegnap lapzártánkig nem találtuk.
Ugocsai Gyula főorvos, a szentesi kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta lapunk értesülését a szentesi fiatalasszony halálának ügyében, csupán annyit mondott: a főigazgató jogosult a nyilatkozattételre.

Kerestük az intézményfenntartó megyei önkormányzat elnökét, Magyar Annát, de nem értük el telefonon. Később megtudtuk, ő is szabadságát tölti. Utolértük viszont a szintén szabadságon lévő Kovács Kálmán alelnököt, aki tőlünk hallott az esetről. Elmondta, még nem kaptak tájékoztatást a kórháztól, így nem tud arra válaszolni, hogy elrendelnek-e vizsgálatot a 31 éves szentesi nő ügyében.

A rendőrség viszont már vizsgálódik. „A szentesi kórház jelzése alapján indult közigazgatási eljárás abban az ügyben, amelyben egy műtéti beavatkozást követően hunyt el egy fiatal nő" – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: szakértők bevonásával vizsgálják a haláleset körülményeit. E vizsgálat révén kiderül, hogy a 31 éves nő halálát emberi mulasztás okozta-e vagy sem.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. Wheelet 2008. augusztus 09. 10:31
  „Jó tudom, csak egyrészt kicsit idegesen írtam, másrészt, ha nem papíron írok,néha összefolyik az egész pl :szóismétlés, nem feltétlen helyes központozás stb..

  ezt nézzétek el:)”
 • 91. kiskukac 2008. augusztus 08. 14:45
  „Wheeler!

  Ez nem semmi amit irtál,nyelvtanilag vannak benne hibák, de hát ez van!!”
 • 90. Wheeler 2008. augusztus 07. 21:51
  „Na akkor most szóljon egy olyan ember is, aki tudja,hogy mik mennek a kórházban, mert a kórházat kurvára de nem a betegek szemén keresztül lehet megismerni, és mindannyian elmentek a picsába amikor az orvosokat szidjátok.

  Na nem azért mert annyira tökéletesek, mert igen elismerem, nagyon sok a hozzá nem értő,pénzsóvár ember, de ez körülbelül 10-15 százalék.

  Persze lehet mondani, hogy jajj istenem nem vett észre egy pici foltocskát az ultrahangon, biztos probléma, és biztos az orvos a mocsok, a szemét, akinek börtönben, vagy akasztófán a helye-épppcsak azt nem veszitek figyelembe,hogy az az orvos már akkor kb 48 órája egyfolytában dolgozik, nem azért mert pénzsóvár, hanem mert nincs ember.
  meg kötve hiszem, hogy a Ti munkahelyeiteken ekkora felelősséget vállaltok..
  Mert a fideszes/hozzátenném-fideszes/ megyei önkormányzat két dolgot akart tönkretenni Szentesen.
  Az iskolákat, és a Kórházat.

  Az a pszichopata barom Lázár,meg a másik paraszt a Kallai folyamatosan azon vannak, hogy minnél nehezebb helyzetbe hozzák a szentesi kórházat, aminek az élén, egy teljesn inkompetens fiatal kis hülye liba áll..


  szóval azért ezeket gondoljátok át mielőtt annyira "hozzáértően" gondolkoznátok

  köszöntem”
 • 89. Gép 2008. július 29. 14:49
  „UH-gon beteg magzatot látot és tévesen,pesten egésséges babát láttak.Kromószoma vizsgálatott csináltak,hogy megnyugogyunk.Annyit nemmondot,hogy bocs.”
 • 88. Gabi0630 2008. július 28. 21:18
  „Először is őszinte részvétem a családnak!Abba a szobába kerültem ahol ő is feküdt, engem nagyon megrázott, még most is itt a gombóc a torkomban.Július 4.-én kerültem be az ambulanciára vérzéssel, bő vérzéssel!Két órába (9 -11)került mire megvizsgáltak, du. 5 órakkor volt a kaparásom.El tudom képzelni hogy nem egyszerű előkészíteni egy műtétet, de azért hát mégis 8 óra hossza az nem kevés. És hozzá tenném közben folyamatosan dőlt belőlem a vér.Engem Apró műtött, két éve laparoszkópiával Loboda. Hát nem tudom. Az előttem hozzászólók történeteinek elolvasása után kijelenthetem, hogy félek, hogy nem-e lesz valami szövődménye a dolgoknak. Még csak 21 éves vagyok, és lassan ott tartok, hogy félek gyereket vállalni.Az orvost nem akarom vádolni, sem megvédeni.Az biztos hogy valahol nagyon elszúrta dolgot.De bizzuk a saját lelkiismeretére!!”
 • 87. adsl 2008. július 28. 15:40
  „Aki még életében nem hibázott, az hazudik! Az orvos is ember, hibázhat, ráadásul minden műtétnek kockázata van. Ezért "szemért szemet"? Azért, mert az orvos megkísérelt meggyógyítani valakit és nem sikerült ötszázból egy? Nézzetek a tükörbe és valljátok meg önmagatoknak, hogy hányszor hibáztatok!
  Obi hozzászólásában is sok igazság van.”
 • 86. reaper 2008. július 28. 12:30
  „Ez a jellemző! Megy az egymásra mutogatás, mindenki mossa kezeit, csak annak nem mindegy aki átélte ezt! Nincs mit szépíteni, hibáztak, nagyot és ezt tudja is magáról az orvos, akinek a szike a kezében volt! Mindenki elnyeri méltó büntetését! Szemet szemért...”
 • 85. Szanitéc 2008. július 27. 09:39
  „Obi! A politika csinál hülyeséget /és hülyéket/ de itt most nem
  látom Gyurcsány Ferenc felelősségét. Egy ember bízott valakiben
  az egyedül vállalta a feladatot , és megcsinálta rosszul. A fiatalasszony meghalt. A Kormány nem volt ott. Ott volt viszont a
  főnöke aki szintén szerepel az újságokban,de ő zsebre ad támo-
  gatott gyógyszereket. Mi várható tőle. Az , hogy vegye a kalapját. Ez nem politika,ez a nagy magyar harács.
  Pakoljuk meg a zsebünket , ne vállaljunk felelősséget , és kussoljon
  mindenki , ha baj van. A szabadság fogalmát úgy kell értelmezni,hogy szabadságon vagyok , ha baj van. A kórház ügy-
  védje, és igazgatója már akkor tanácskozott a doktorokkal amikor a hölgy még élt. Tudták , hogy baj van, mégis leléptek.
  Itt nem pártszinekről , hanem humanizmusról becsületesséről
  felelősségvállalásról,és tisztességről van,vagy lenne szó.
  Ki mit , és hogyan mondjon,ha rosszul sül el.”
 • 84. Obi 2008. július 26. 23:27
  „Sok ember lett az egészségügyi "reform" áldozata. Nem csodálkozom hogy külföldre mennek az adófizetők pénzén kitanított orvosok. Leromlott egészségi állapot, szánalmas körülmények, hiányos felszerelés, pénzhiány... ezt hozta a Gyurcsány-kormány.
  Részvétem a hozzátartozóknak.”
 • 83. Patrik Anyukája 2008. július 26. 20:54
  „Kedves Kismamaés hasonló társai!
  Ne vádaskodjatok felettünk!!!!Igen a mi műhibánk után ki lett cserélve az UH gép,de azt hiszem ez a beismeréshez pont elegendő lett volna.Ha elavult volt a gép akkor hogyan végezhettek rajta UH-t.Nem 30 éve volt ez.3 éve tette tönkre az életünket.Itt a másik eset.Hány családot engednek még tönkre tenni?????????????Nem látta a több csigolyára kiterjedő nyílt gerincet ami csonthiányt jelent a babánál,akkor mit nézett.Mások 13 hetesen végigszámolják a csigolyákat.Ő sosem tette.Ebben az esetben sem látta hogy kivágta a méhet,vékonybelet.Nehogy az anyuka és én legyünk a hibásak,hogy egészséges gyerekeket akartunk és tönkretett bennünket.Mikor vállalja már tetteit!!!!!!!!!!!A hozzátartozóknak kitartást!!!!!!!!!!Ne hagyják annyiba!!!”
 • 82. -Ági- 2008. július 26. 18:04
  „A kezdeményezéssel Én is egyetértek.Mondjuk rögtön segíthetnénk a Patrik anyukájának is,aki mint ismeretes,pert vesztett,és közel 500000 ft-ot kellene perköltségnek fizetnie,holott egyedül neveli a beteg kisfiát!Hogyan segítsünk?”
 • 81. grmp 2008. július 26. 16:31
  „Rónyai Juliannának!
  Papp Lajos világhírő szívsebész-professzor írta:
  "Rendkívüli döntést hoztam az elmúlt napokban. Lemondok igazgatói pozíciómról, egyetemi tanári, gyógyító, kutató, oktatói tevékenységemről és múlhatatlan szerelmemről - a szívsebészetről.
  Teszem ezt azért, mert a továbbiakban nem vállalok cinkosságot a Magyar Emberek elpusztításában. Nem leszek társtettes a Magyar Genocídiumban."”
 • 80. Rónyai Julianna 2008. július 26. 13:55
  „Mi foliyk itt?
  Ti, akik azt mondjátok, hogy az orvos is ember, s nem szabad nyilvánosságra hozni, amikor ilyen durva tévedést követ el, legalizáljátok a lelkiismeretlen, trehány munkát. /s főleg, nem veszítettetek még el senkit értelmetlenül/
  Az a helyzet, hogy addig, amíg valakinek a szervezete úgy működik, ahogyan a nagykönyv szerint működnie kell, addig kedves a beteg, hiszen megy minden a maga útján, mint a karikacsapás. A baj akkor kezdődik, amikor bármiben eltér, mert az már különleges bánásmódot igényel(ne), az ilyen beteggel csak a baj van. Akkor már nem olyan kedves a beteg, mert macerás felismerni bizonyos tüneteket, utána kell(ene) nézni, mérlegelni kellene több szempontból, s összeadni a tudást. Itt tényleg bejön az orvosi team-ek és a vezető felelőssége.
  Az egészségügyet teljes morális válság jellemzi. Apatikusak az orvosok, nővérek. Ez nem természetes, még a körülmények ellenére sem.
  Az elmúlt néhány év tapasztalata alapján azt látom, hogy a beteg nem egy egyedi személyiség, hanem munkadarab. Nem egy beteg, -akit nem érdekelnek az orvosok kicsinyes betegekért vívott napi harcai-, hanem valakinek a betege. (ha az ő orvosa nem dolgozik éppen, akkor nem is létezik) Nem egy testi és lelki fájdalmaz érző ember, aki a jobb életminőség reményében megy gyógyíttatni magát, hanem egy taj-szám, akire támogatást lehet, vagy nem lehet felvenni. Ha "nyavalyogni mer" csak bosszúra számíthat, hogy megtanulja egy életre, hogy nem őérte van az egészségügy, hanem azokért, akik a megélhetésüket köszönhetik neki.
  A morális válságból való kilábalást nem az állam fogja megoldani, hanem az orvostársadalomnak egy természetes öntisztulással, és szemléletváltással kell önmagának megteremteni. Mert a betegek pénze ugyan töretlenül vándorol az orvosok zsebébe, és hát mindenki pénzből él, de jó érzés lenne felnézni rájuk és tisztelni a tudást, és szakértelmet, emberséget és tartást, amit fontos értelmiségi rétegként hordozniuk és közvetíteniük kellene.
  Giza”
 • 79. Egy apa 2008. július 26. 10:03
  „Ismeretlenül is részvétem a családnak! Én is ismerem ez Orvost, nála született és az Ő felügyletével a kisfiam. Mi csak jót tudunk róla mondani. Hogy miért hozzájárnak a család női taglai? Mert emberileg is szimpatikusnak, figyelmesnek EMBERNEK tartják. Persze nem csak Ő az egyedüli ilyen az osztályon. Nem ismerve az ügy részleteit, én is durvának tartom az ilyen minősítésű elítélést. Az tény, hogy egy problémás helyzetbe kerülő embernek nem vigasz, hogy pl1.000 jó eset mellet Ő csak egy szerencsétlen eset.
  Én is azt kérdezem, hogy hol volt a műtét után a vizitet vezető orvos? Szerintem itt főleg az a probléma, hogy kialakult az én betegem, te beteged szemlélet. A mostani orvosok még fiatalok voltak, amikor az akkori vezetőjük a hozzátartozómat kiabálat le a folyosón, mert azt mondtuk, hogy X nevű orvosbeosztottjával szeretnénk beszélni. Fel volt háborodva azon, hogy nem vele. Természetesen tudta, hogy így a hálapénz sem az Ő zsebébe kerül.

  Aki dolgozik az hibázik! Sajnos ha az orvos hibázik, akkor az visszafordíthatatlan következménnyel és tragédiával jár! Én csak kérdezem, hogy nincs a műtétnél szakmai segítség, vagy utána betegellenőrzés? Egy orvostól sem várható el, hogy 24 órában a betege mellett legyen folyamatosan!”
 • 78. kismama 2008. július 26. 08:18
  „Kedves vádaskodók! Én is nagyon sajnálom a családot,de miért kell rögtön neki esni az orvosnak.Főleg ha csak pletyka,hogy ki volt az. Én Loboda doktorúrhoz járok,teljesen megbízom benne,pedig még az elején vagyok. Ők is emberek,tévedhetnek.Ennyi erővel vegyük már elő az összes orvost,hogy ki milyen műhibát követett el. Egyik sem szent.Ilyenkor már könnyű vádaskodni,utólag, és úgy hogy nem tudod az addig történt dolgokat. Mi van akkor,ha már eleve,baj volt a szegény asszony méhével. A kórtörténetet senki sem tudja,csak az orvos és a kórház. A Blázsik babához csak annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy a 30 éves UH készüléken,lehet,hogy senki se vette volna észre a nyitott gerincet. Az biztos,hogy az új UH nagyon szuper. Ez egy nagyon sajnálatos eset,hogy ez kellett az UH cseréjéhez. Kedves kismamák és leendő kismamák,én azt mondom,hogy nyugodtan bízzatok meg L.F.-ban,hiszen mást nem nagyon tehetünk. Mégegyszer,ne vádaskodjunk,ha nem tudjuk a konkrét ok-okozati összefüggést.”
 • 77. rokon 2008. július 26. 07:40
  „Kedves Hozzászólók!

  Köszönöm a részvétet azoknak a családoknak a nevében, akiket egy életre tönkretett az a bizonyos orvos, akinek a nevét nem írom ide, mások megtették helyettem!
  UI.: Akik kiállnak emellett az ember mellett, azoknak csak annyit,remélem soha nem kerülnek miatta ilyen helyzetbe.”
 • 76. F Edit 2008. július 26. 07:04
  „Szavakat nem lehet találni,de azért abba is bele kellene gondolni,h érdekes módon csak a szentesi kórházba vannak műhibák.10-15 éve ugyanaz az orvosgárda.Régen miért nem vétettek? Ne gondolja senki,h ez a kórház hibája.Itt vmi miatt ezt felfujják.sztem mindenütt van ilyen,hisz mindenütt emberek dolgoznak”
 • 75. Kezdeményezés 2008. július 26. 00:25
  „Ilyen komoly eset után az lenne a minimum, hogy a szabadságát megszakítaná minden illetékes! Ha nem, akkor ők is ugyanúgy alkalmatlanok a feladatukra, mint az érintett orvosok (48 óra- gondolom több orvos)! Ilyenkor mennyi a perköltség? Mármint ha negatívan zárul a per ( amit el kellene indítani minél hamarabb). Esetleg lehetne kezdeményezni valami gyűjtést hasonló esetekre, ha a család (megmaradó része) nem mer ebbe belevágni! Én máris felajánlanék erre egy összeget! Nem is olyan keveset, de csak a rászorulóknak.”
 • 74. szunyi 2008. július 25. 23:37
  „Részvét a családnak.

  Aki jó orvoshoz akar kerülni, az menjen le a patologiára, adjon egy 10000-et a dokinak es megtudja hogy ki a legjobb orvos.”
 • 73. Lackó 2008. július 25. 23:28
  „Őszinte részvétem a családnak!
  Felháborító ami ebben a kórházban történik!
  Ennyi műhiba után miért nincs még börtönben az orvos?!
  Érdekes ilyenkor mindenki szabadságon van!
  Remélem kirugják azonnal!!!Az igazgató nő is pihenés helyett inkább visszamenne a kórházba és kivizsgáltatná az ügyet és kirugná a felelősöket!”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálják a parkolási rendszert Szentesen

Szentes - A szentesi Horváth Mihály utca 4–6. szám alatti társasház mögötti ingyenes parkoló… Tovább olvasom