Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ötévesek is tövig nyomják a gázt

Szentes - Jelenleg 26,9 másodperc a körrekord a szentesi gokartpályán, amit néhány hete nyitottak az egykori Zsoldos-téglagyár udvarán. Már ötéves pilóta is száguldozott a ringen, aminek létrehozása egy állástalan közlekedési mérnök, Vasvári János ötlete volt.
– Óvatos duhajként én veszélyesnek látom, de a gyerekek imádják, és úgy tűnik, komolyabb bajuk nem is eshet – összegzi a látottakat egy érsekcsanádi apuka, miközben két fia pilótaként, lánya pedig utasként száguldozik körbe-körbe a néhány hete nyílt szentesi gokartpályán. A hangulat a Forma–1-et idézi: a rajt előtt eligazítás a szabályokról, a fejekre maszk, majd bukósisak kerül, felbőgnek a motorok, az aszfalton rekkenő hőség. A pályán ádáz küzdelem folyik a jobb ívekért, a pozícióharcot olykor a gumifal bánja, de gyors helyreállítás után rögtön folytatódhat a 8 perces verseny, ahol minden gokartosnak számítógép méri a köridejét – jelenleg 26,9 másodperc a rekord a téglagyári ringen.

Gokartpálya nyílt Szentesen. Fotó: A szerző felvétele
Gokartpálya nyílt Szentesen. 
A szerző felvétele

– Mindenem az autósport. Egy álmom vált valóra azzal, hogy megcsináltuk ezt a pályát – mondja Vasvári János. A 38 éves közlekedési mérnök évekig próbált elhelyezkedni szakmájában, de a sorozatos kudarcok után úgy döntött, biztonsági őrnek áll Londonban, ott legalább lehet pénzt keresni. Idővel sikerült annyi tartalékot összegyűjtenie, hogy beindítsa a ringet, amihez végül az egykori Zsoldos-téglagyár udvarán talált megfelelő placcot. Vásárolt összesen 8 járgányt: 5 felnőtt-, egy gyermek-, egy tandem- és egy versenygokartot. Az előbbiekkel 50–60 kilométer per órás sebességet lehet elérni a pálya gyorsabb szakaszain, az utóbbi, 80 kilogramm súlyú gépben pedig 42 lóerős motor zakatol. – Versenyzők és amatőrök egyaránt jönnek hozzánk, már ötéves pilóta is körözött a ringen. Néhány napja egy csapatépítő tréning résztvevői is nálunk kötöttek ki. Egy órát szántak a száguldásra, de végül négyet maradtak. Jó néhány alkatrészt ki kellett cserélnünk a folyamatos igénybevétel és az ütközések miatt, de azért dolgozunk itt hárman, hogy zökkenőmentes legyen a pilóták szórakozása.

– Én úgy betojtam, amikor először nyomtam tövig a gázt, de aztán ráéreztem – fakad ki a kockás zászló lengetése után a 8 éves Milán. Bátyjának, Tamásnak is fülig ér a szája, annak ellenére, hogy ömlik róla a verejték. Szerinte a pálya belső része lassú, de a célegyenesre ráfordító kanyar élményszámba megy. A harmadik testvér, Kitti, akit unokabátyja fuvarozott, széles mosollyal meséli, hogyan teremtette le sofőrjét, nehogy lassítson. Miközben új versenyzők ülnek az apró járgányok kormányai mögé, a három testvér kémleli a köridőket – alig várják az új rajtot.

Olvasóink írták

  • 2. catnip 2010. augusztus 17. 21:07
    „Gyerek 1200.Felnőtt 1400Ft 8perc. Így tudom”
  • 1. hírfigyelő 2010. augusztus 17. 20:04
    „Árak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SBO előtti járdán tekernek

Szentes - A szentesiek jó része kerékpárútként használja a kórház és a rendelőintézet közötti… Tovább olvasom