Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Ötödére csökkenne a szemétszállítás költsége Szentesen

Szentes - Nagyon drága a szemét utaztatása, egyelőre azonban nincs más lehetőség Szentesen. Egy átrakóállomással sokat lehetne megtakarítani, a létesítése azonban 100 millió forint is lehet.
Második éve hordják a szentesi szemetet a vásárhelyi lerakóba – hatalmas szállítási költséggel. A Kurca-parti város saját telepe, a berki 2009 végén telt meg, azóta kénytelenek utaztatni az évi mintegy 7 és fél ezer tonna rakományt. A szállítástól egyelőre nem szabadulhat meg a település, ám egy úgynevezett átrakó jelenthetne némi segítséget a költségek csökkentése érdekében, mondta korábban Varga Sándor, a Városellátó Intézmény vezetője. – Ennek a létesítése százmilliós nagyságrendű ráfordítás, amit a város nem képes egyedül megoldani – tette hozzá.

– Jelenleg Szentesen a következő a helyzet: négy jármű reggel elindul, és megadott útvonalon gyűjti a hulladékot – magyarázta az intézmény szakembere, Kiss Ferenc. – Amikor azok területtől függően másfél-két óra alatt megtelnek, átmennek Hódmezővásárhelyre, és az ottani lerakóban kiürítik a szemetet. Ez azt jelenti, hogy naponta egyszer vagy kétszer oda-vissza egy 60 kilométeres kört tesznek meg az autók. Az átrakóállomáson egy berendezés a szemetet konténerbe tömörítené, így négy-öt kocsi – összesen 20 tonna – hulladéka mehetne el egy úttal egy szerelvénnyel – részletezte a technológiát.

A Vásárhelyre utazás a becslések szerint a negyedére-ötödére csökkenne. Komoly költségtakarékosságot jelentene tehát egy átrakó létesítése, amelyet Szentes esetében nem kellene teljesen nulláról indítani, hiszen a berki telepen rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra. A város tagja a 2006-ban több mint 90 önkormányzat részvételével létrehozott, orosházi központú Dareh-társulásnak – Szentes esetleg a szerveződés támogatásával juthatna valamilyen pályázati támogatáshoz.

Olvasóink írták

 • 7. nádiposzáta 2012. május 05. 09:04
  „Szentesen bármit csinál az önkormányzat minden kölcsönből van,önerő nincs üres a kassza ,elképzelések vannak.”
 • 6. Őszödi 2012. május 04. 21:41
  „Power!
  Megbízható információim szerint a különféle szolgáltatási csomagoknál a UPC 500-800 Ft-al (10-34%-al) emelte kábeles távközlési szolgáltatás HAVI díját. (A RubiCom olcsóbb volt úgy, hogy több csatornát szolgáltatott.)
  Az internetes tájékoztató (http://www.upc.hu/ugyfelszolgalat/rubicom/) szerint "az eddigiekben igénybe vett szolgáltatása(i)ért fizetett havidíjak nem változnak".

  Egyetértek, ez valóban egy nagy hazugság a UPC részéről.

  "Örömmel értesítjük, hogy 2012. május 1-jétől az Ön lakóhelyén a kábeltelevíziós, internet- és telefonszolgáltatást a UPC Magyarország Kft. veszi át a RubiCom Távközlési Zrt.-től."

  "Önnek semmit nem kell tennie...mivel az Ön által megkötött szerződés továbbra is érvényes."

  Ismét a vidéki emberek vannak kiszolgáltatott helyzetben: nincs konkurencia, digitális földi videó műsorsugárzás nincs.
  A kiszállási díj, a TV hangolási díj és a csomag módosítási díj összegeit le sem merem írni. Ezt felénk szabad-rablásnak hívják.”
 • 5. maci53 2012. május 04. 19:08
  „Mindíg sírnak-rínak a szolgáltatók hogymilliárdos kintlévőségük van,de miért kell milliós fizetéseket adni a vezéri gárdának?Rajtunk hajtják be az ő királyi életükre valót.Miért keresnek a közszolgák vezetői millióakat amit szintén rajtunk hajtanak be?A melós miért kap 70 ezret?Az egész magyar vezetői gárdát Szibériába száműzném.,élősködők mind,pártállástól függetlenül.”
 • 4. Power 2012. május 04. 18:38
  „Nem tiltakoznak a szentesi képviselők a magas szolgáltatási díjak ellen?
  A UPC is megemelte szolgáltatási díjakat annak ellenére, hogy a Civil TV_ben jó reklámot kapott. Egy újabb nagy hazugságnak lehetünk tanúi.”
 • 3. makospite 2012. május 04. 13:03
  „A Kossuth utcai halasztható járdafelújítás 32 milliója itt több hasznot hozna a lakosságnak...”
 • 2. bg 2012. május 04. 12:45
  „10 ezer háztartás fél éves, most aktuálisan magas szemétdíja kiadná azt a 100 milliót (10.000 x 10.000,-). Vagy nem?”
 • 1. KamuNeni 2012. május 04. 08:20
  „Magyarorszagon semmi se konkret. Mint a fejlec is epp ugy minden csak felteteles modban van. Semmi irany, semmi megvalositas. Csak gondolatok dobalasa. Haszontalan semmirevalo forma az egesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a 451-es utat

Magas teherbírású, korszerű úttá fejlesztik a 451. számú, Szentest Kiskunfélegyházával összekötő főutat, és párhuzamos kerékpárút is épül. Tovább olvasom