Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Plágiumvád a szentesi gimnáziumban

Az interneten fellelhető dokumentumok tanúsága szerint másolta a pályázatát a szentesi gimnázium igazgatói székéért induló egyetlen jelentkező, a jelenlegi intézményvezető. A posztról holnap dönt a nemzetierőforrás-miniszter.
Megírtuk: a januári fenntartóváltás következtében a megye 8 oktatási intézményében keresnek új vezetőt. A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban mindössze egy jelentkező, a jelenleg is az iskolát igazgató H. Szabó Réka szállt ringbe az igazgatói székért. A verseny tulajdonképpen így tét nélküli, a döntés kimenetele nem lehet kétséges, ám egy kínos eset mégis felborzolta a kedélyeket a nagy múltú iskolában. A vezető beosztás elnyerése érdekében elkészített pályázat ugyanis szinte teljes egészében azonos egy 2010-ben, Tatabányán íródott anyaggal, amelyet az ott tanító Varga Istvánné nyújtott be a Bárdos László Gimnázium vezetésére kiírt felhívásra. A pályázatok itt, illetve itt olvashatók.

A két dokumentum bevezetése szinte szó szerint ugyanaz. „A társadalmi, politikai környezet, a szakmai aktualitások hatására az iskola folyamatos változásban van. Ezek a változások nagy erőpróba elé állítják az oktatásban dolgozókat, akiknek nap mint nap új kihívásokkal kell szembenézniük" – így kezdődik mindkét szöveg. A pályázatok felépítése, logikai következtetései is nagyfokú hasonlóságot mutatnak.

A dunántúli pedagógus telefonon azt mondta: nem ismeri a szentesi kolléganőjét, és meglepte a dolog. Megkérdeztük a Tápai Péter vezette Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központot, a szentesi gimnázium kezelőjét, illetve a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, mi a véleményük a plágiumgyanúról. A központból nem kaptunk választ, a kormányhivatal sajtóreferense, Varga Márta pedig azt írta: ők a pályázatok előkészítésében csak közreműködő szerepet kaptak. „A döntéshozó Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter. A pályázatok elbírálásáig, az eredmény meghozataláig információadásra nincs lehetőségünk. Az eredmény meghozatalát követően a miniszter mint döntéshozó jogosult elsősorban nyilatkozattételre."

Az üggyel kapcsolatban a pedagógusok nem szívesen nyilatkoztak, de annyit elmondtak: a dolog méltatlan, rossz fényt vet a gimnáziumra. A szülői és a diákszervezet támogatta a pályázatot, ám a tantestületnek – az interneten is közzétett véleményezés szerint – mindössze a harmada szeretné ismét a korábbi igazgatót vezetőként látni. A grémium 30 százaléka tartózkodott a véleménynyilvánítástól, 35 százalék nem támogatta a pályázatot.

Szerettük volna megkérdezni H. Szabó Réka véleményét is. A nap folyamán többször kerestük mobiltelefonján, de nem sikerült elérni.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. rosenrot 2012. április 08. 09:15
  „95. booo
  Ebben az esetben nem ez történt, mert tudtommal nem sablonból készült az igazgatói pályázat, hanem egy konkrét személy saját szellemi termékét másolták és módosították az intézményi adatok birtokában. Az igazgató több éve vezeti az intézményt. Ismeri a működését, a benne rejlő lehetőségeket. Ehhez képest a pályázat csak statisztikai adatokat és általános megfogalmazásokat tartalmaz az eredeti szerzőre támaszkodva. Ebből nem lehet megismerni a hölgy terveit a gimnáziummal kapcsolatban. Vagy nincs jövőképe vagy csak lusta volt egyedüli indulóként tartalmas pályázatot beadni.”
 • 95. booo 2012. április 04. 21:37
  „Ha letöltök egy önéletrajz mintát az internetről és azt beadom valahová, akkor én is plágizálok?”
 • 94. dződvok 2012. április 03. 08:46
  „Pálunk lemondott.....minimum, hogy Réka is ehhez mérten viselkedik, ha nem zárják ki a következő körből.....”
 • 93. hátja 2012. április 01. 22:00
  „Engem is érdekelne, hogy mi az a sok dolog, amit tett a gimnáziumért/ban. Nem tudok semmi kivételesről, de világosítsatok fel!
  Beleírta azokat a pályázatába? biztosan jól mutatott volna...”
 • 92. studyfy 2012. április 01. 21:14
  „Power, nem értem. Biztos, hogy jó cikkhez írtad a hszt-t, ehhez akartad? Kik itt ebben a cikkben a kommunisták?
  A régi igazgatónő beadta a pályázatát, aminek egy részét egy másik pályázatból tette át. Ezt észrevették, jelezték és majd a miniszter dönt. Vannak akik elfogadják ezt a módszert, vannak akiknél az erkölcsi nívó magasabban van, azok nem. Vannak akik meg vannak elégedve munkájával, vannak akik nem. Ennyi. Ezért miért kell kommunistázni? Nem értem!”
 • 91. rosenrot 2012. április 01. 21:11
  „90.,89!!!
  Mit tett az iskoláért igazgatósága alatt? Soroljátok már fel! Ezzel is alátámaszthatjátok, hogy ő az akinek köszönheti a gimi sikereit és jó hírét.”
 • 90. 1222222.fair 2012. április 01. 15:56
  „Én csak annyit szeretnék hozzá szólni ehhez a cikkhez,hogy elég szomorú ha egy cikk miatt előítéleteket alkotnak egy emberről!Holott meg kellene nézni, hogy egyáltalán mit tett az iskola érdekében. És aztán kellene vádaskodni!!!”
 • 89. borosd. 2012. április 01. 14:47
  „Szerintem nem szabadna egyből rosszindulatú véleményt alkotni és elitélni az igazgatónőt!! Ne felejtsük el azt, hogy ő tette az iskolát azzá ami! Számos dologgal tette az intézményt jobbá, mellyel egyben növelte a gimnázium hirnevét! Inkább köszönettel tartozunk eddigi munkájáért!”
 • 88. Norbi56 2012. április 01. 13:55
  „Egyébként pedig értelmetlen az egész pályáztatási rendszer. Bőségesen elég lenne egy hiteles szakmai önéletrajz,(nehéz a másét beadni) ami könnyen ellenőrizhető. Illetve egy-két ajánlás korábbi munkahelyekről, ha külső pályázó szeretne új helyre kerülni. Pénz úgysem lenne/lesz megvalósítani nem, hogy túlzó, de optimális célkitűzéseket tartalmazó terveket sem.
  Beleolvastam néhány ilyen "dolgozatba". Banális, semmitmondó dolgokat írtak zömében, semmi nóvum, korábbi eredményeket soroltak és olyan általánosságokat írnak amikre felesleges a papírt pazarolni, amit bárhol és bármikor le lehetne írni !
  Ez a rendszer a nem létező "demokrácia" című játék, aminek semmi értelme. Hiszen nem szakmai ismérvek, hanem politikai kapcsolatok alapján döntenek és döntöttek az elmúlt évtizedekben amiből már huszonhárom az úgynevezett "rendszerváltás " után telt el. Ami nálunk most van annak semmi köze egy tudásalapú, korszerű demokratikus rendszerhez és kiválasztáshoz ! Inkább a "nyelvhossz" határozza meg azt, hogy ki lesz a befutó!”
 • 87. hátja 2012. április 01. 13:37
  „Egyetértek azokkal, akik elfogadhatatlannak tartják azt, amit az igazgatónő tett, és lefejtve róla a politikai felhangokat itt egész egyszerűen LUSTASÁGRÓL van szó. 4-5 évente kellene valami értékelhetőt alkotni, asszonyom. Ami eredeti és nem sémaként ráhúzható mindenre. Ez becsület dolga. Azért a többszáz diákért vállal felelősséget, akik az iskolába járnak. A gimnázium szelleme és múltja megérdemelné, hogy méltó vezetői legyenek.
  Hatalmas a vezető feladata, elismerem! Azért van helye ott a megbízható, kivételes személyiségeknek!
  és milyen ironikus...Gidófalvy tanár úr és ön egy ´lapon´!”
 • 86. nanemárrr 2012. április 01. 12:47
  „Milyen furcsák az emberek... akinek az az érdeke, akkor is védi a becstelent, ha már napnál világosabb a csalása. Az tény, hogy egy PEDAGÓGUS (így, csupa nagy betűvel!) nem tett volna ilyet...
  Mit olvasok tegnap a délmagyarban egy kicsike eldugott cikkben? Nem csak Csongrád megyében, hanem még sok másikban érvénytelen lett az igazgatóválasztás, új pályázatot kell kiírni. Nahát, csak nem ott is hasonlóval próbálkoztak a jómunkásemberek? :)”
 • 85. Norbi56 2012. április 01. 00:24
  „A szemben lévő iskolában pedig elég a párttagság is, megfelelő - törvények által előírt - végzettség nélkül. Az is egyféle lopás. A lehetőség ellopása azok elől akik nem párttagkönyvre hajtottak, hanem tanultak. Persze a történelem csak ismétli magát, párttagság nélkül nincsen karrier ... de miért ilyen sűrűn. A "demokratikus centralizmus" magyarán egyszemélyi vezetés elvén működő MSZMP utódpártja a F.MPP ...Én is úgy vagyok mint az egyszeri parasztember ...."gondolta a fene, hogy ez is megtörténik velünk"”
 • 84. Power 2012. március 31. 23:05
  „A liberálisok és a kommunisták soha sem voltak tekintettel senkire és semmire. Ők akkor örülnek, ha minden rossz. A magyar kannibálnak a saját honfitársa sem fontos...”
 • 83. gandalf80 2012. március 31. 17:32
  „hagyjuk már ezt a másolta, nem másolta, csalt, nem csalt fejtegetést. Úgysem fog a két tábor soha egyetérteni. A lényeg: senki nem akarja, fogja, tudja vezetni”
 • 82. gandalf80 2012. március 31. 17:32
  „hagyjuk már ezt a másolta, nem másolta, csalt, nem csalt fejtegetést. Úgysem fog a két tábor soha egyetérteni. A lényeg: senki nem akarja, fogja, tudja vezetni”
 • 81. m.e... 2012. március 31. 17:25
  „Bendegúz6701
  Képzeld ő sem tanít senkit arra hogy másoljon bármit is. Nem is tanított téged . Akkor meg honnan tudod ilyen biztosan hogy milyen tanár, milyen ember?”
 • 80. Bendegúz6701 2012. március 31. 15:10
  „Kedves Virgacs
  Ennél sokkal különb tanárok tanítottak és nem arra hogy másoljam akár csak a dolgozatomat az ennél fontosabb dolgokról nem is beszélve.És ha csak a más ruháját vette volna fel, talán nem szólna senki semmit. Kicsit gyenge volt a hasonlat (talán másoltad valahonnan ? Kedves Virgacs nem baj ma már ez sem baj)
  Szerencsére nem tanított AZ igazgató asszony. De kicsit sem sajnálom...
  Romos az épület romos a vezetés....
  Félnek, hogy ha valaki más lenne az igazgató komolyabb, felelősségteljesebb azt nem tudják irányítani gratulálok...”
 • 79. Norbi56 2012. március 31. 13:08
  „78. gandalf80 2012.03.31. 11:29
  szomorúan és megdöbbenéssel olvasom a soraidat, mert
  1./ az interneten közölt dolgok éppen úgy jogvédelem alatt állnak, mint bármilyen más formában publikált szellemi alkotás. (Kíváncsi lennék szerinted mi a különbség a könyvtár és az internet között ebben a tekintetben, vagy e-book (e-könyv ) és nyomtatott könyv között ? )
  2./ ebből következik, hogy ez éppen olyan "plágium" mint bármilyen más formában megjelent/van nem megjelent szellemi termék eltulajdonítása
  3./ szellem termékeket, szabadalmakat, know hau-kat, franchise-ket meg kell vásárolni, az engedély nélkül nem szabad és nem illik felhasználni, ameddig azok védettsége fennáll,
  4./ az egész mentalitás olyan generáció(k) mentalitása, amely abban nőtt fel, hogy a munkahelyről szabad lopni, sőt, szinte "becsületbeli ügy" ...
  megdöbbentő!”
 • 78. gandalf80 2012. március 31. 11:29
  „norbi56..én nem vitatkoztam semmivel, lehet magamra sem kellene vennem a hozzászólásodat, de az interneten közölt dolgok nincsenek szerzői jogvédelem alatt (tudomásom szerint), tehát bárki hozzáférhet és ha már fenn van használhatja. Azt gondolom ez nem lopás, aztán ha valami máshol jól működik, miért ne működhetne jól itt is? Értem én a te hozzáállásodat, de nem kellene ilyen szigorúan pálcát törni valaki feje fölött....főleg ha nem adta be senki más (és ilyen körülmények között nem is csodálom). Egyébként tényleg....ha ilyen sokan tudják hogyan kell jól csinálni, miért is nem indultak el, és ütötték ki a jelenlegi vezetőt a bársony székből?”
 • 77. Norbi56 2012. március 31. 09:53
  „ez nem szakmai, pedagógusi, vagy intézményvezetői képességeket felvető, hanem csak egyszerűen erkölcsi, morális kérdés, semmi másról ne tessenek beszélni...aki ezt nem érti azzal nem is érdemes érdemben vitatkozni.
  Itt a "lopni vagy nem lopni" kérdés a kérdés, az összes többi csak másodlagos. Aki úgy gondolja, hogy más tulajdonát elvenni helyes, az kezd másról beszélni, azt nem erkölcsi normák vezérlik, hanem más (politika, gazdasági)érdekek. S nem is a hölgy személye az érdekes, hanem a hozzászólások, s az, hogy jelentős részükből az derül ki, hogy ez egy morálisan rendkívül mélyre süllyedt, erkölcseiben megroppant, gerinctelen ország...és ez szomorú!"Persze fejétől bűzlik a hal! "”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nincs ítélet Farkas Péter halála ügyében

A fiatalember 2009-ben a felújítás alatt álló Tisza-híd egyik kivilágítatlan munkagödrébe esett éjszaka, meghalt. Tovább olvasom