Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Profiltisztítást terveznek Szentesen: bezárnák a Móriczot

Szentes - Profiltisztítást tervez a szentesi önkormányzat a közművelődési intézményeinél. A legnagyobb veszteséget a Tóth József Színházterem bezárása jelenti.
Az elképzelések szerint a volt megyeházi konferencia és kulturális központot pedig a művelődési központhoz csatolják. A képviselő-testület februárban dönt arról is, hogy megszünteti-e a Móricz Zsigmond Művelődési Házat.

Előterjesztés készült a szentesi kulturális intézmények átszervezéséről, amely anyagot a vonatkozó jogszabály szerint el kell küldeni az Oktatási és Kulturális Minisztériumba. Ha a szaktárca vezetője, Hiller István jóváhagyja az elképzelést, akkor a képviselők a februári ülésen már tárgyalják a koncepciót. Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője lapunk érdeklődésére elmondta: profiltisztításnak is felfogható a tervezet, amelyről az önkormányzati testület mondja ki a végső szót. Bárhogyan is határoznak, a kulturális élet eddig megszokott magas színvonalát mindenképp szeretné megőrizni a város. Az önkormányzati intézmények és a civil szervezetek együttműködésének is köszönhető, hogy Szentes közismerten a kultúra egyik vidéki központja.

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház bezárásáról februárban döntenek.
Fotó: Vidovics Ferenc

Bizonyára az is marad, még akkor is, ha az elképzelések között két intézmény megszüntetése szerepel. A Móricz Zsigmond Művelődési Házról már többször elterjedt a hír, hogy gazdát cserél. Lapunk is megírta korábban, hogy a helyi iparosok igényt tartottak egykori székházukra, amelyet először a rendszerváltozást követően akartak visszakérni a helyhatóságtól. Később belátták, hogy nem bírnának a rossz állagú épület rendbetételével és működtetésével, ezért az ipartestületnél lekerült a napirendről a téma. Az önkormányzat viszont most a Móricz bezárását tervezi, a hasznosításáról ellenben még nincsenek pontos információk. Az azonban már eldőlt, hogy a művelődési központ telephelyeként a Petőfi Szálló épületében működő Tóth József Színházterem megszűnik június végén. Ez összefügg azzal, hogy a lepusztult szállodát felújíttatja a Pendola Kft., amely a színháztermet is korhű állapotában állíttatja helyre. A nézőtéren például kevesebb ülőhely lesz, így klasszikus nagyszínházi előadásokat ott már nem tudnak rendezni. A beruházóval kötött megállapodás szerint különben az önkormányzat évente harminc alkalommal díjtalanul veheti majd igénybe az átalakított színházat.

Elveszik a könyvtártól a megyeházát

Az elképzelések között szerepel a volt megyeházán lévő konferencia és kulturális központ státusának megváltozása is. Az intézmény a felavatása óta a városi könyvtár kht.-jához tartozott. A profiltisztítás jegyében az a terv a megyeházi kulturális központtal, hogy a művelődési központhoz integrálják, és annak a telephelyeként működtetik. Az összevonás után két lehetőség kínálkozik az egységes profilú művelődési központ fenntartására: vagy költségvetési intézmény marad, vagy pedig kft.-vé alakul. Erről is a képviselő-testület dönt majd, akárcsak a közművelődési centrum – amelynek továbbra is a része marad a főtéri galéria és az Őze Lajos Filmszínház – vezetői pályázatának kiírásáról. Az irodavezető azt is elmondta: bármelyik formában működik a jövőben a művelődési központ, a város támogatni fogja, mert a közművelődés kötelező feladata az önkormányzatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Gere Sándor 2008. február 07. 14:12
    „Több rendezvényt kellene rendezni akkor nem volna veszteséges!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatai cég nyerte a szentesi pályázatot

Szentes - A szentesi önkormányzat kétszázmillió forintot fordít a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójára. Tovább olvasom