Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Pusztulnak az állatok a csatornákban

Szentes - Idén áprilisban foglalkoztunk azzal a problémával, hogy Szentes határában a műanyaggal borított öntözőcsatornába tömegével fulladnak bele a vadállatok. Az, hogy a víz elszivárgását így akadályozzák meg, jogszerű, ám állatokra és emberekre egyaránt veszélyes.
A csúszós felületen szinte lehetetlen megkapaszkodni, és a fagypont alatti hőmérsékletben még akár kétarasznyi vízben is hamar kihűlnek az élőlények. Olvasónk a napokban arra hívta fel a figyelmünket, hogy a Dónát településrészen lévő öntözőcsatornánál a tavalyihoz hasonló helyzetet tapasztalt. Elmondása szerint a közelmúltban külföldi vadászok jártak a területen, akik a vízbe fagyott őzek és nyulak tetemeit vették videóra.

A jelenség valóban létezik, de a gazdálkodók keresik a megoldást, magyarázta Kovács György, az Új Barázda Vadásztársaság vezetője.

– A csatornák sok helyen utakat kereszteznek – tudtuk meg Kovács Györgytől. – A bekerítés ezért nem volna egyszerűen kivitelezhető, de a hozzáférést, illetve a vízvételt sem lehet megakadályozni. Ahol lehet, átjárókat és úgynevezett menekülőrácsokat helyeznek el a gazdák. Ez utóbbi egy létrához hasonló, fából készült eszköz, amelyet bizonyos távolságokon a csatorna falára erősítenek. Az állatok ezeken meg tudnak kapaszkodni, és kijutnak a mélyből. Úgy tapasztaltuk: kevesebb élőlény leli halálát a csatornákban, mint korábban – tájékoztatott.

Olvasóink írták

 • 4. RockJuan 2011. december 21. 22:47
  „Most komolyan?! Azon törik az agyukat mit kellene tenni a fóliára?!?!?!
  Sokkal költségtérítőbb és régen ismert megoldás:
  mind két oldalon vadháló, és 200-400m ként átkelő biztosítása!
  Szerintem az eddig elhullot vadak értékéből is felépíthető lenne, és a vadásztársaságnak is javaslom engedje el a büntetést és a kártérítést ha ezt felépítik a tulajok, legalább több veszteség nem lenne!
  De feltenném azt a kérdést is hogy a betonozott csatornákból miért tudnak, kijönni, illetve miért nem mennek bele a vadak? legalább is ekkora számban nem pusztulnk bele! Kivitelezési, is tervezési hibát érzek a dolgok mögött! (miért nem emelet ék meg 1-1 méterrel a csatorna kér oldalát? akkor az állatok készülnének rá, és nem rohannának éjjel vakon bele!”
 • 3. éljenszentes 2011. december 15. 14:23
  „A youtube-on megnézhetitek a csatornáról a videót, ezt kell beírni a keresőbe:

  The EU´s Channel of Death " Hungarian Trap"”
 • 2. macska125 2011. december 12. 10:29
  „Milyen jó, hogy jó sok pénzt beleölnek ilyen sz@rul megtervezett dolgokba??
  Talán előre lehetett volna tudni,- mért nem raknak már bele valamit, amibe ki tudnak kapaszkodni a szerencsétlen állatok, ha már így elcseszték.
  Tessék beletenni a tervezőt, meg aki elfogadta, meg műszakilag is felügyelte, engedélyezte, stb a jó kis csatornájába, és mindjárt találna megoldást, ha ott gondolkodna rajta??!!”
 • 1. éljenszentes 2011. december 11. 20:09
  „"Keresik a megoldást"
  Jobbra néznek, balra néznek, aztán marad minden a régiben.
  Szegény állatok! Még pár év és tényleg kevesebb esik bele a csatornákba, hisz egyre kevesebb állat marad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkarolt szentesi kutyamenhely

Az áprilisi állatvédő akció óta sok minden megváltozott a szentesi kutyamenhelyen. Tovább olvasom