Délmagyar logó

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 6°C | 16°C Még több cikk.

Sarcolásnak tartják a reklámtarifákat a szentesi üzletek - tiltakoznak a vállalkozók

Nem akarnak a szentesi vállalkozások egy bújtatott pluszadót - ez derült ki abból a levélből, amelyet még a legutóbbi testületi ülésre nyújtottak be.
Egy többéves szentesi helyi rendelet volt terítéken a soros ülésen. Elméletileg a vállalkozásoknak eddig is kellett volna fizetniük a reklámfelületekért. Bemondásra ment a dolog, senki nem ellenőrizte. Mindenesetre nem szeretnének olyasmiért fizetni, amiért nem kapnak semmilyen szolgáltatást.

A grémium egy helyi rendelet módosítását tűzte napirendre, a településkép védelméről, hétköznapibb nevén a reklámrendeletről volt szó. Ez egyebek mellett szól arról, hogyan lehet Szentesen plakátot kihelyezni, és arról is, hogy egy vállalkozásnak mennyit kellene fizetnie egy-egy kihelyezett reklámért. Utóbbi miatt emelt szót a többi érintett nevében Bartha László és Kertész Péter. A levelüket nemcsak az ülés anyagához csatolták, azóta a Facebookon is közzétette az egyik szentesi hírportál.
 

A helyi rendelet egyéb és kiemelt – ez a belváros környéke – területekre osztja a várost, a tarifa utóbbi helyen általában az előbbi duplája. Így például közterületbe benyúló kirakatért, cégérért négyzetméterenként havi 250–500 forintot, mobil reklámtábláért legkevesebb 455, fényreklámért akár 4480 forintot kellene fizetni.


A levél szerint az önkormányzattól felszólították a vállalkozásokat, hogy október elejéig jelentsék be az általuk használt reklámfelületeket, kössenek szerződést az önkormányzati hetilapot kiadó Szentesi Élet Kft.-vel, és fizessenek közterület-igénybevételi díjat.

Eddig holt rendelet volt

A hírek szerint ennek a többéves rendeletnek, amelyben már akkor is a hetilap volt érintett, amikor az még nem volt önálló cég, eddig senki nem szerzett érvényt. Az üzleteknek maguknak kellett volna nyilatkozniuk, ezt pedig vagy megtették, vagy nem. A vállalkozók most mindenesetre méltánytalannak tartják az eljárást, hiszen – mint írják – a reklámfelületeket saját költségükön alakították ki, ők működtetik. Másrészt meglátásuk szerint díjat szolgáltatás ellenében szoktak szedni, itt pedig ilyesmiről nincs szó.

Reklámtáblák a szentesi sétálóutcában. Ha fizetni kell utánuk, inkább ki sem teszik az üzletek. Fotó: Králik Emese


Egy képviselő, Kiss Csaba megkérdezte az ülésen: lehet-e egyáltalán tudni, mekkora bevétel várható, illetve mi lesz a pénz sorsa? Ezt nem sikerült tisztázni, mert azt kérte a Fidesz frakcióvezetője, Antal Balázs Tibor, hogy vegyék le a napirendről az ügyet. Indoklásul elmondta, aggályai merültek fel, pártjának ráadásul beadványa is volt az üggyel kapcsolatban. A grémium végül levette a napirendről az ügyet.

Újra nekifutnak

– Nem a tarifák miatt, hanem a rendelet első részével kapcsolatban – indokolta a döntését lapunk kérdésére Antal Balázs Tibor. – A helyi rendelet első része nincs összhangban a plakátok kihelyezését előíró kormányrendelettel. Egy köztes megoldást szeretnénk elérni, azt, hogy a vállalkozások is jól járjanak, de a városnak is legyen bevétele.


Ugyanakkor megjegyezném, hogy év elején egy tartózkodással fogadta el a testület a kft. üzleti tervét. Abban tervezték ezt a bevételt, akkor senki nem emelt szót ellene – magyarázta.

Úgy tudjuk, az üzletek jelenleg azon az állásponton vannak: ha tényleg fizetni kell, inkább kikapcsolják a neonokat, leszerelik a reklámtábláikat. Az ügy a novemberi ülésen ismét terítékre kerül.

Titok, ki adta a tanácsot

A jegyző, Sztantics Csaba az ülésen megjegyezte: Antal Balázs Tibor beadványában vannak téves elemek, például olyan dolgokat hiányol, amelyek egyébként vannak Szentesen. Továbbá nem időben nyújtotta be, az eredete sem ismert, így nem tudta tárgyalni a jogi bizottság. A frakcióvezető lapunk kérdésére sem árulta el, kitől származik a rendeletet kifogásoló vélemény.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazták a tévé támogatását Szentesen: a kápolna javára vették volna vissza a 3 millió forintot

Megszavazták a tévé támogatását Szentesen: a kápolna javára vették volna vissza a 3 millió forintot
A helyi tévének a választás közeledtével fontos szerepe lesz, vetette fel a polgármester. Tovább olvasom