Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Sinka Zsolt: Afrika átformálja az embert

Szentes - Mindenkinek látnia kellene Afrikát, mondta a szentesi Sinka Zsolt a Budapest–Bamako-raliról hazatérve. Jártak veszélyes helyeken, két hétig nem tudtak fürödni, nagyon megnézték, mit esznek, de felejthetetlen élmény volt – visszamenne.
– Felejthetetlen élmény volt, visszamennék – foglalta össze Sinka Zsolt az idén Bissauban véget érő Budapest–Bamako-ralin szerzett élményeit. A Szentesen élő sportember január közepén a budapesti Deák Istvánnal vágott neki a kéthetes útnak, amely fizikailag és mentálisan is próbára teszi az embert. 47 versenyző közül a 20. helyen végeztek.

Kihagyhatatlan élmény volt megismerni a fekete kontinenst, mondja Sinka Zsolt. Fotó: DM/DV
Kihagyhatatlan élmény volt megismerni a fekete kontinenst, mondja Sinka Zsolt.
Fotó: DM/DV

– Az európai szakasz nem volt túlzottan érdekes, de a hatórás, Spanyolországból Marokkóba tartó kompozás után elkezdődtek az igazi kalandok. Néhány váratlan technikai problémával is meg kellett küzdenünk. A GPS-szel is akadtak gondok, pedig nélküle például egy kősivatagban reménytelen lett volna a helyzetünk. Egy-két javítást az autón is el kellett végezni. Ebben egy Ali nevű mester, aki a Dakar-rali versenyautóit is szervizeli, nagy segítség volt. Egy másik alkalommal eltörött a lengőkar – akkor egy általunk csak Sanyinak elnevezett helybeli javította meg. Kiváló munkát végzett: olyan lett, mint új korában – idézte fel az emlékeit Sinka Zsolt.

Szenegál és Mauritánia határvidéke a senki földje, ahol a törvénytelenség uralkodik, mesélte. Nem javasolták nekik, hogy letérjenek az útról, mert a környéken taposóaknák vannak. – Afrikában nemcsak néhány terület, de az étkezés is veszélyes bizonyos értelemben. Csak palackozott vizet ittunk, a kétes küllemű, a bazárokban helyben feldolgozott húsoktól pedig óvakodtunk. A fürdésről sajnos le kellett mondani a két hét alatt, babáknak való törlőkendővel pótoltuk a hiányosságot. Meglepetésünkre a célban, az elegáns bissaui szállodában is csak hideg víz folyt a csapból a fürdőszobában.

Az élmény átformálja az embert, megtanul nélkülözni, mondta Zsolt. Úgy magyarázta: mindenkinek látni kellene, hogyan élnek azok az emberek, mekkora szegénységben, de boldogan.

– Kifelé sem vittünk sok holmit, de haza már csak egy laptoptáskával jöttem. Minden ruhámat elajándékoztam, vagy elcseréltem valamire. Egy kongáért például három pólót adtam – mosolygott. – Nagyjából ötezer fényképet készítettünk, és megbecsülni sem tudom, hány órányi filmet vettünk fel. A vágáshoz a napokban kezdünk hozzá. Néhány napja már itthon vagyok, de még csak testben, egyelőre mentálisan még nem sikerült hazaérni. Nagyon fáradt vagyok, de ha ismét lesz lehetőség, újra útnak indulok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a sporttámogatás, feléből kell kijönni

Sportra is kevesebb jut ebben az évben Szentesen, a tavalyi összegnek csak a fele. Tovább olvasom