Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szavazást vár Bubor a hékédi lakóparkról

Szentes - Dűlőre akarja vinni a szentesi Bubor Zoltán a hékédi városrészbe tervezett lakópark ügyét. A vállalkozó a képviselő-testület jövő heti ülésétől várja, hogy az önkormányzattal együttműködve sikerül hozzákezdeni az évek óta húzódó beruházáshoz.
Elvben mindenki támogatta a szentesi Bubor Zoltán tervét, miszerint a volt repülőtéren lakóparkot akar megvalósítani. A BGM Kft. ügyvezetője néhány társával a tulajdonosa a hékédi városrészben lévő 43 hektáros területnek. Ennek egy részén 122 családi ház építésére alkalmas telket alakítottak ki. Korábban megírtuk: ehhez a vállalkozónak el kellett készíttetnie mintegy nyolcmillió forintért Hékéd részletes rendezési tervét. A város településszerkezeti tervében már szerepel is a hékédi lakópark. Sőt arra is gondoltak, hogy ez az övezet több irányból is megközelíthető legyen. A városrendezési bizottság szocialista elnöke, Baranyi Imre tavaly azt nyilatkozta lapunknak: elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben az önkormányzat a vállalkozóval közösen pályázzon uniós forrásokra.

Bubor szerint erre nagy szükség lenne, mert a tervezett lakóparknál az infrastruktúra kiépítésére csak önkormányzat kaphat pályázati támogatást. Úgy véli: a szentesiek körében nagy a várakozás a hékédi lakópark iránt, ezért is szeretné dűlőre vinni az évek óta húzódó ügyet. Most azt akarja elérni, hogy a képviselő-testület jövő heti ülésén döntsenek az együttműködési ajánlatáról. A kft. ügyvezetője három változatot kínál a probléma megoldására. Az önkormányzat megvásárolhatná a területet, és a telkeket akkor a sajátjaként kezelné. A másik variáns szerint a város megállapodást köt a hékédi terület tulajdonosaival, akik a helyhatósággal egyeztetett áron értékesítik a telkeket, az önkormányzat pedig vállalja a közművesítés költségeit. De megoldható lenne az is, hogy az egész lakóparki területen kiépíttetné a város az infrastruktúrát, cserébe a 122 telekből 90-et térítésmentesen átadnának Buborék a helyhatóságnak.

Bubor Zoltán még reméli, megvalósulhat a hékédi lakópark. Fotó: Tésik Attila
Bubor Zoltán még reméli, megvalósulhat a hékédi lakópark.
Fotó: Tésik Attila

– Négy éve húzódik az ügy, nálunk egy percig sem pihentek a papírok – mondta Bubor Zoltán. Úgy véli: helybeli vállalkozók 400-450 millió forintért kiépítenék a közműveket, amelyek költségeire a város akár 50-80 százalékos támogatást is nyerhetne pályázaton. – Ahol fejlődést akarnak, ott lakóparkot építenek – tette hozzá, azzal együtt: reményei szerint valamelyik ajánlatát elfogadják a képviselők.

Szirbik közös kockázatvállalást vár

Jónak nevezte a hékédi lakópark ötletét Szirbik Imre polgármester. Lapunk érdeklődésére azt is elmondta: ha egy vállalkozó a saját vagyonát akarja gyarapítani együttműködve az önkormányzattal, akkor a kockázatot is közösen kell vállalni. Szerinte korrekt számításokra van még szükség a közművesítés költségeiről, valamint arról, hogy piacképes-e a telkek ára. A polgármester úgy tudja: jelenleg nincs olyan pályázat, amellyel közművesítésre lehetne nyerni támogatást. Kiadta egyébként a bizottságoknak Bubor Zoltán ajánlatát, erről a képviselő-testület hozza majd meg a végső döntést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenhet a távfűtés díja a szentesi főtéri hatemeletesben

Szentes - A jövő hónapban derül ki, hogy két szolgáltató cég közül melyikkel kötnek szerződést a távfűtésre a szentesi Kossuth tér 5. számú társasház lakói. Tovább olvasom