Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szegváron elmarad a kastélyrekonstrukció

Szegvár - Nem nyert a szegvári kastély felújítására beadott pályázat, a műemlék legfeljebb jövőre indulhat a versenyben. Az épület gondnokságával megbízott szervezet vezetője szerint kormányoldalról nem kapott megfelelő támogatást az ügy.
Eredetileg egymilliárd forintot tervezett a kormány a szegvári kastély felújítására az úgynevezett országbemutató programban, később az épület kezelésével megbízott szervezet, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága már csak 450 millió forintra nyújtott be pályázatot a Dél-alföldi Regionális Operatív Programra, a szükséges 45 millió forintos önrészt az állam állta. A szegvári kastély azonban nem nyert a pályázaton. Ezt telefonon közölte Varga Kálmán, a nemzeti gondnokság igazgatója.

Lapunknak elmondta: az elutasítás tartalma szerint igyekeznek kijavítani a következő körre benyújtandó pályázatot, hiszen az épület értékeinek megőrzéséről nem mondhatnak le. A nemzeti gondnokság vezetője kérdésünkre válaszolva hozzáfűzte: a szegvári kastély tudomása szerint azért nem nyert ebben a körben, mert kormányzati oldalról nem kapott megfelelő támogatást a térség képviselőitől. – A kincstári tulajdonban lévő volt vármegyeház épületének teljes rekonstrukciója éppen a térség érdekeit szolgálná – jelentette ki Gémes László. Szegvár polgármestere úgy véli, hogy a beruházás eredményeként vonzóvá válhat a környék, különösen annak fényében, hogy Szentes is fejleszteni igyekszik a turizmust.

A várfalat csak a lehelet és a remény tartja. A szerző felvétele
A várfalat csak a lehelet és a remény tartja.
A szerző felvétele

A másfél éve készen álló tervek szerint a volt vármegyeházban – amit a szegváriak az egyszerűség kedvéért kastélyként emlegetnek – tárgyalótermek lesznek, felújítják a pincét. Az árvaház termeinek helyén éttermeket, lakosztályokat szeretnének kialakítani. Vármegye-történeti állandó kiállításnak adhat helyet az épület, a közelében lévő középkori várromot befedik, a régi alapokat pedig feltárják, a Kurca-parti sétányra kávézót képzeltek el és egy gyaloghidat is, a környéket így teljesen be lehet sétálni. A szakemberek abban bíznak, hogy négy év múlva évente legalább 30 ezer turistát lehet majd idecsalogatni – ha jövőre nyer a pályázat.

Rendezvényhelyszín

A kastély most is számos kulturális rendezvénynek ad otthont. Itt tartják meg rendszeresen az alkotótábort, rendeznek kiállításokat, zenei esteket helyi és környékbeli művészek részvételével, a moziteremmé alakított nagyteremben Grecsó Krisztián forgatókönyveiből készült filmeket mutattak be. Két hét múlva itt lesz a falunap is. A kastélyt meglátogatta a közelmúltban Szász Lula, aki elhunyt férje hagyatékának keresett megfelelő helyet. Az épület vonzza a látogatókat – a szegváriak abban bíznak, hogy egyszer valóban megújul a hely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz László már letekert nyolcezer kilométert

Szentes - Az út kétharmadát már letekerte a Pekingbe tartó szentesi biciklista, Cseuz László. Most… Tovább olvasom