Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szentesi kórház: a biztos szerint nő a bizonytalanság

Szentes - Betegeket utasítanak el egyes kórházak a finanszírozás hiányossága miatt, de Szentesen ez nem fordulhat elő – ígéri Weisz Péter. Az önkormányzati biztosnak 2007 májusától év végéig sikerült nullszaldóssá tennie az intézményt, azóta azonban az OEP 100 milliárdot vont el a kórházaktól, a szentesitől 250 milliót.
Több mint egy éve dolgozik a szentesi Dr. Bugyi István Kórház pénzügyi helyzetének megszilárdításán Weisz Péter. A debreceni egészségügyi közgazdászt 2007 májusában bízta meg a feladattal a Csongrád Megyei Önkormányzat. Hetente több napot tölt Szentesen, és a teljes átvilágításért felel. Biztost általában rövid időre szokás megbízni, ő azonban lassan másfél éve dolgozik a kórházban. Vajon tud-e segíteni az intézményen? – teszi föl a kérdést a laikus szemlélő és a beteg.

– A kórház 2007. december 31-ére, komoly áldozatok árán nullszaldós lett – feleli a kérdésre Weisz Péter. – 2008-ban azonban mostanáig százmilliárd forintot tartott vissza a kormány a gyógyítástól; ennyi az OEP-kassza aktívuma, amelyből most talán visszaosztanak 4 és fél milliárdot, decemberig. Tőlünk 250 milliót vontak el, ez közel tíz százalék. Az összes kórház száz napon túli tartozásállománya mostanra meghaladta a 100 milliárd forintot. Tehát nem a szentesi kórház, hanem az egészségügy van bajban. Mielőtt azt mondaná, hogy pénzügyi szakember létemre politizálok, hozzáteszem: ezt a diagnózist nem én állítottam föl, hanem Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója a minap. Ő pedig a jelenlegi kormány korábbi, MSZP-s egészségügyi minisztere volt.

Tavaly decemberre kihozta a kórházból a maximumot, mégsem köszönhetett le posztjáról. Fotó: Karnok Csaba
Tavaly decemberre kihozta a kórházból a maximumot, mégsem köszönhetett le posztjáról. Fotó: Karnok Csaba

A kórházszövetség, több szakmai szervezettel együtt, jelentést fogalmaz a helyzetről a minisztériumnak. Weisz hozzáteszi: a szakma ezzel együtt nem egyformán viszonyul a helyzethez. – A kórházak túlnyomó többsége úgy döntött, hogy a teljesítményvolumen-korláton felül nem lát el beteget, mert nem kap erre pénzt. Ez nálunk még nem fordult elő, és ha rajtunk, a kórházon múlik, nem is fog, olyan döntést nem hozunk, amely a gyógyító munka színvonalát veszélyeztetné – mondja a biztos.
Ami a kórház adósságát illeti, a biztos most nem akart számot mondani: készít egy előterjesztést a megyének, amelyet a közgyűlésen hoznak nyilvánosságra. Kérdés: a jelenlegi finanszírozási helyzetben tényleg veszélybe kerülhet-e a súlyponti szerep?

– A kórházvezetéssel együtt én is azon leszek, hogy súlypontiként működjön a Dr. Bugyi István Kórház. A helyi döntéshozók mozgásterét behatárolják a rendeletek, épp most készül egy tervezet a minisztériumban, amely tudomásom szerint tovább csökkenti a súlyponti kórházak számát, és teljesíthetetlen feltételeket támaszt. Nem a helyieken, nem az önkormányzaton múlik, ha a súlyponti szerep veszélybe kerül.

Weisz ezzel együtt hisz abban, hogy lesz rendes egészségügyi finanszírozás Magyarországon, hiszen a betegeket meg kell gyógyítani. Azt is várja, hogy a minisztérium visszaadja a fölöslegesen beszerelt hatszáz széf árát, ami 4 és fél millió forint, és hogy valaki fölemelje a kezét, és vállalja a felelősséget, amikor kiderül, rossz egy döntés.
Weisz Péter önkormányzati biztos (jobbról) a közgyűlés szünetében.

Szirbik a 250 millióról

A legutóbbi közgyűlésen is szó volt a kórházról. Szirbik Imre szentesi polgármester a biztosi jelentésre hivatkozva mondta azt, ha már a 960 milliót közelíti a teljes szentesi tartozásállomány, adjon a megye a legsürgősebb kiadásokra 250 millió forintot. A jobboldalon Vidovicsné Szabó Tünde hasonló javaslattal állt elő, de végül a 100 millió forintos segítség sem kapta meg a többséget. Szirbik szerint a megye vezetése úgy tesz, mintha szándékosan le akarná gyöngíteni a szentesi kórházat, „hogy egy másik intézményt hozzon helyzetbe".

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Sóhaj 2008. szeptember 07. 18:44
  „Működik még jól valami ebben a banánköztársaságban?”
 • 22. egy átlag 2008. szeptember 05. 13:30
  „Aki ismeri az eü. finanszírozását annak tudnia kell, hogy az OEP
  a müködési kiadásokat finanszírozza csak! Az épületek gépek felújítása, pótlása, beruházások azok az önkormányzatok feladatai! Ha az önkormányzat eleget tenne a kötelességének akkor most a szentesi-korháznak sem kellene csődbiztos aki
  biztos csődbe viszi az intézményt. Várja a széfek árát és folyamatosan csökkenti a dolgozók jövedelmét ez az a nagy cselekedet amit csinálni tud! De meddig????? Miért nem a bevételek
  növelését szorgalmazza????? Pl: TVK kihasználása!!!
  Hol is van az a O szaldó??? Szeretném látni e számítást!!!!
  Ugyanis egy elemzés csak akkor helytálló ha minden tény adatot tartalmaz!!! No ebben az esetben ennek kicsi a valószínűsége!!!”
 • 21. egy bent is lévő meg kint is lévő 2008. szeptember 05. 13:11
  „Ajánlom magamat hozzászólónak üzenem: köszönöm a szíves ajánlatát- az illetékessekkel megkonzultáljuk és valószínű meg fogjuk keresni Önt. (egy nem érintett-de mások igazáért az eü-ért elkötelezett vagyok)”
 • 20. dfsdf 2008. szeptember 05. 12:24
  „19. Persze! A megye szivatja a várost, a város a megyét, a megyét a kormány... és lehet találgatni, mi a f.sz melyik végén vagyunk...”
 • 19. Bocs a csúny szavakért 2008. szeptember 05. 00:00
  „Én csak annyit szeretnék kérdezni: hogy van az, hogy a kormány mszp ( és ex-szdsz) és szopatja a várost, a megye fideszes és még jobban szopatja a várost ( körülbelül minden szinten ) ? Minket mindenki csak szopat???! Már elnézést, de nem vagyunk mi kurva!! Elnézést a szókincsem miatt, de remélem valaki megtisztel egy válasszal, egy magyarázattal! Nagyon feltűnően sok a balhé mostanában! Az egész országban megy a "mismásolás, mutyizás", és NEM csak Gyurcsány a hibás, hanem az egész politikai elit!”
 • 18. biztos ami biztos 2008. szeptember 04. 21:25
  „15-nek
  Az más. Ha úgy van, ahogy irta. Azt feltételeztem, hogy egy osztályvezetönek ma már kiköthető az egyetemi végzettség és a gyakorlat. Ha a felvettnek nincs, akkor elnézést. Az álláspontomat arra alapoztam, hogy a nyertesnek van megfelelő végzettsége. Alapból nem feltételezem a rosszat.
  A biztosról a véleményünk közelit ugye. Szemérmetlenül hazudik. Az intézkedései kapcsán nem várható kilábalás. Bürokratikusan eredménytelen.
  De ha a kinevezett vezetők sem mutatnak semmitt, akkor mi a megoldás? Újabb váltás? Ez a Kovács Ágnes utáni megszámlálhatatlanul sokadik váltás. Megfigyelted, hogy ezek döntő többsége nő? Évtizedek óta nők próbálták vezetni ezt a cserencsétlen kórházat? De az is tény, hogy olyan gyakran változtak, hogy egynek sem volt ideje kibontakozni.”
 • 17. Video 2008. szeptember 04. 21:16
  „Ki ez a barom, aki a Gyurcsány-banánköztársaságban esélyegyenlőségről pofázik?”
 • 16. Ajánlom magamat! 2008. szeptember 04. 20:15
  „Kollektív szerződésben foglaltak megsértéséből fakadó jogsérelemi ügyekben forduljon hozzám!
  Javaslom,hogy még jóval azelőtt,hogy kialakulna valami vitás eset.(Hogy anyagilag is jobban megérje Önnek!)
  06-30-569-8067”
 • 15. egy bent is lévő meg kint is lévő 2008. szeptember 04. 18:52
  „Biztos ami biztos-tól kérdezem? Hogyan lehet valaki pénzügyi osztályvezető ha a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek nem felel meg? Például nincs sem főiskolai sem egyetemi végzettsége?
  Nem is adott be pályázatot csak úgy nevezték ki! Hogyan lehet mégis, hogy a 2 diplomával rendelkező belső pályázó háttérbe szorult és még elzését is kértek tőle? Ráadásul megsértették a Kollektív szerződésben foglaltakat is, mert az esély egyenlőséget is megsértették! Nyugodtan lehet jogi eljárást lefolytatni biztosan nyerő lesz aki kezdeményezi! ( Lesz aki meg is teszi) Mi ez ha nem politkai döntés?!!!!!
  Én láttam-nak üzenem! Sajnos én is láttam sok-sok mindent!
  Lehet kábítani a hozzá nemértőket és rálátással nem rendelkezőket! Az adóságállománynak része még az átütemezett és ki nem fizetett szállítói állomány is csak ezt úgy kezelik minha nem lejárt számlák lennének! Pedig ezeket is ki kell fizetni és már régen lejárt a fizetési határidejük. Ha ezt is figyelmebe vesszük akkor már nem is 410 millióóről van szó-jóval többről.
  Nem ártana egy alapos ÁSZ és Egészségbiztosítási Felügyedleti vizsgálat sem, hogy mit is csinált és csinál ez a szuper biztos??,”
 • 14. nincs új a nap alatt 2008. szeptember 04. 17:39
  „"Szirbik szerint a megye vezetése úgy tesz, mintha ..."
  Szirbik kétszer megszavazta az egészségbiztosítási törvényt, harmadjára meg leszavazta az első kettőt.
  A "bagyoly mondja a verébnek" tipikus esete.”
 • 13. biztos ami biztos 2008. szeptember 04. 16:32
  „Kedves Helyi Hozzászóló!
  Szerinted hogyan kellene ezt csinálni? Ha ettől forog a gyomrod, akkor mit kellene csinálni? Szerinted a pü osztveznek nem lenne szabad munkát vállalni? Akkor nem forogna a gyomrod, ha segélyből kellene élnie, mert neked nem tetszik, hogy munkát vállalt. Vagy csak a rivális táborból szabad munkavállalót felvenni? Szerinted Botka, Buzás, vagy Szirbik csak fideszest vesz fel?
  Köszönjük Emese!”
 • 12. helyi hozzászóló 2008. szeptember 04. 15:11
  „A többi kórház is ugyanolyan körülmények között gazdálkodik mint a szentesi, mégsincs 1 milliárd közeli adóssága. Erről nem a kormány vagy az OEP tehet.
  A menedzsment teljesen alkalmatlan a feladata ellátására (élen az önk. biztossal) és sajnos (én nem érzem összeesküvés elméletnek) nem is igazán próbálja megmenteni a kórházat. Ők végrehajtói a fidesz vezetők utasításainak. Jó példa erre a napokban kinevezett új pénzügyi osztályvezető is aki véletlenül fideszes önkormányzati képviselő is egyben. Gyomorforgató.”
 • 11. biztos ami biztos 2008. szeptember 04. 14:57
  „Egyetértek 10-zel, amikor a vonzáskörzeteket veszi számba. Ráadásul a kórház anyagi helyzetének semmi köze a súlypontisághoz. Városi, meg megyei vezetés pártszínét belekeverni nagyfokú informálatlanságra vall. A kórház a teljesítményéért az OEP-től kapja a pénzt. Az OEP pénze a befizetett járulékokból van. A járulék mértékéről a parlament dönt. Ott meg az MSZP szavazza meg a saját előterjesztését. Ebben az évben az EÜ alap rovására változott a befizetés. A nyugdíj alapba fizetünk többet, az eü alapba kevesebbet. Ebből a kevesebből is van megtakarítása az alapnak szemben az elmúlt évi túlköltéssel. Akkor ki nem ad eleget a kórházaknak? A megye? Hódmezővásárhely polgármestere?
  Ha a súlyponti kórházak körül húzható körök úgy alakulnak, hogy a szentesi legyen a központ, akkor a helyi törekvéseknek nem sok érvük marad. Márpedig eddig ez így volt. Mi változna?
  A biztos és a vezetők munkájáról kellene szóljon ez a fórum. Szerintem minden azt támasztja alá, hogy a biztos nem végzi jól a munkáját.”
 • 10. Jézusom!! 2008. szeptember 04. 13:33
  „Vásárhelynek miért kéne kiemelt státusz? Mi alapján? Az alapján, hogy kb 50 000 embert lát el, ráadásul ott van közel Szeged? Szentesi kórház igencsak 100 000 embert lát el itt a környéken, vagy még többet! Tessék csak utánaszámolni! Ráadásul közelstávol nincs normális, komoly kórház, a csongrádi meg a kunszenti térségről nem is szólva! Ne büntessenek már minket a választott vezetőink!! Nem erről kéne szóljon a politika!!! Sunyi, aljas és KÖZTÖRVÉNYES ami itt folyik!”
 • 9. független 2008. szeptember 04. 12:58
  „Tessék emberek! Megint egy jó hír! Nem vagyok semmilyen párti, de amit a fidesz művel ebben a megyében, az botrányos és lassacskán már büntetendő is! Ha ezek országos hatalomra jutnak, akkor itt hatalmas zűrzavar lesz!!! Ennyi erővel a város is maradhatott volna a fenntartó, még jobb is lenne a helyzet!”
 • 8. én láttam 2008. szeptember 04. 12:08
  „Az összeesküvés elmélettel előálló hozzászólások hiteltelenné teszik az egészet. Tényekre hivatkozzanak, ne feltételezésekre. Viszont a számok nekem sem állnak össze. Tény, hogy jogszabály írja elő, mikor kell biztost kiküldeni. A biztosi megbízás ez alapján történt. Ez kb 300 millió adóság után indult. Mit jelent az, hogy nullszaldóssá tette az év végére a biztos a gazdálkodást? Ez jelentheti azt is, hogy nem nőtt tovább, tehát maradt 300 millió. Jelentheti azt is, hogy ledolgozta az adósságot, nem volt adóssága az év végére a kórháznak. A cikk ezt nem tisztázta. Ez, legrosszabb esetben mínusz 300 millió nyitó ebben az évben. És most van 960 millió. A kormány - fogadjuk ezt most el - 250 milliót nem adott oda a kórháznak- mondja Weisz úr. Akkor ez évben hozott mínusz 410 milliót még? Ez nem elég ahhoz, hogy leváltsák?
  Mindezt olyan aktivitással tette, hogy nem hetente, hanem havonta van a kórházban egyszer, kétszer.”
 • 7. eeeüüü 2008. szeptember 04. 11:14
  „Találó a képaláírás. Ponosabb lenne hogy kiszedte, kilopta átjátszotta mindazt, amit ki bírt szedni belőle.Megbízói nyilván keveslik még, hogy érdemeit vastag borítékokkal megköszönve még nem engedték el.Még guberáljon egy kicsit.Ebben méltó segítője Várkonyi Katalin Lázár János megbízottja és Magyar Anna Nógrádi Zoltán megbízottja.”
 • 6. egy hang 2008. szeptember 04. 11:00
  „Hát szegény szentesi kórház. Nagyon sok jóra ne számítsatok Weisz úrral kapcsolatban A Debrecenben működő megyei kórház gazdaságvezetője volt ez a majom, aki mikor a kórházat átvette, akkor az, az Ország első három kórházában benne volt, illetve nem volt adóssága. Majd jött ez a csodanevű ember és egy év alatt leépítette az egészet. Ja még annyit, hogy addig amíg nyereséges volt, szocialista vezetésű volt a megyei önkormányzat, majd ezek a narancssárga selyemfiúk átvették az egészet és azóta nem tud megállni a kórház a lejtőn. Hát röviden ennyi. Még jó, hogy a FIDESZ nem támogatja a kórház magánosítást. Azóta Debrecenben a kórházban kóház hotel szolgáltatás van. A megyében nem sok embert ismerek aki ezt valószínűleg igénybe fogja venni, ugyan is 15000 Ft-tól kezdődik a szolgáltatás ára naponta. Valószínűleg nem is nekik lett kitalálva.,de maga a kórház állítólag nincs privatizálva.”
 • 5. xyxy.. 2008. szeptember 04. 10:18
  „Tisztel Szentesi lakos. A rendszer kifürkészhetelen akaratából előző beírásom a Bese László cikkhez csatolódott.
  A jobb bal helyzetre ez és a 3-as beírás egyértelműen válaszol. A megye bő éve még azt a pénzt sa adta oda a kórháznak, amit a kormány adott, azt a mai napi a saját céljaira használja. Ebből is vliágos, hogy ki mit akar.A megye ne mutogasson másra, hanem tegye a dolgát!Ő a fenntartó!”
 • 4. szentesi lakos 2008. szeptember 04. 09:47
  „Én is attol félek hogy a szentesi kórház sulyponti szerepe csökken vasarhelyié pedig nő tudatosan
  Valamit kéne tenni! Hogy szentesé ne romoljon lehet hogy a megye jobb oldali de a komány bal hát használjuk ki hogy a polgármesterünk is bal oldali.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Népművészet mestere lett a szentesi Bese László

Szentes - A Népművészet mestere díjat adományozta a kormány Bese Lászlónak állami ünnepünk… Tovább olvasom