Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Teknőben mostak, szappant öntöttek a szentesi diákok

Hogyan mostak, tisztálkodtak egykor az emberek, amikor mángorlóval kellett szapulni a ruhát, és maguk öntötték a szappant? Testközeli ismereteket is szerezhettek erről a diákok a Koszta József Múzeumban.
Napjainkban magától értetődő és mindennapos a tisztálkodás, ám nem mindig volt ez így a történelem során, és a maitól jelentősen eltérő módon zajlott. Erről szerezhettek – „testközeli" – ismereteket is általános - és középiskolás diákok a Koszta József Múzeumban.

A TÁMOP 3.2.11/10-1-2010-0236 programjában megvalósult témanap előzményeiről Oroszné Rónyai Évától, a szentesi intézmény múzeumpedagógusától megtudtuk: Purgel Nóra néprajzkutatóval korábban részt vettek egy továbbképzésen a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, s innen ered a kapcsolat a skanzen munkatársaival, akiktől rengeteg jó példát leshettek el. Meghívták őket közreműködőnek erre a témanapra, hogy – Oroszné Rónyai Éva megfogalmazása szerint – fényt mutassanak nekünk a mai világban, ahol minduntalan csak sorompókba ütközünk.
A vízhordás fáradtságos lehetett... Fotó: Darók József.
Május 16-án öt osztály forgószínpadsszerűen volt részese a három állomásból álló foglalkozássorozatnak. Ennek keretében először a tisztálkodás történetéről hallhattak az egyik szentendrei múzeumpedagógustól, aki régi viseleteket is hozott mutatóba, és a természetes vizekben való fürdésről szóló, ún. utánzós népi játékokkal is készült.

A megyeháza udvarán eleink mosóeszközeivel találkozhattak a diákok, akik – szintén a skanzen múzeumpedagógusainak irányításával – ki is próbálhatták, milyen fáradságos munka volt régen a mosás teknőben. Mángorlóval is vasaltak, csipkét is keményítettek a fiatalok, akik lelkesen vonultak a következő állomásra. Ott a helybeli múzeumi munkatársak segítségével saját maguk is készíthettek tisztálkodóeszközt, elődeink módjára: folyékony glicerinből szappant öntöttek, melyet száraz virággal díszítettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatja a hagyományt

A 16 éves szentesi Pellei Frank folytatva a családi hagyományokat a vízilabdát választotta sportágának. Tovább olvasom