Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Teret neveznének el Rózsa Gáborról Szentesen

A szentesi internetes újság városvédő fórumán vetődött fel, hogy teret kellene elnevezni a tavaly ősszel elhunyt Rózsa Gábor mérnök-muzeológusról. A civil kezdeményezésre eddig háromszázan szignálták az aláírásgyűjtési íveket. Ezeket viszi az önkormányzati testület elé Móra József egyéni képviselői indítványként még júniusban.
A Szentesi Mozaik című internetes újság városvédő fórumán javasolta valaki, hogy állítsanak méltó emléket Rózsa Gábornak. A tavaly ősszel 62 éves korában elhunyt mérnök-muzeológusnak a tisztelője volt Rickert Benedek is, aki felkarolta azt a kezdeményezést, miszerint teret nevezzenek el a helyi értékek védelmezőjéről. Tímár Ferenc mérnök-tanár, a Szentesi Mozaik egyik gazdája aláírásgyűjtési íveket szerkesztett, és feltette azokat a netre is. Gábor tisztelői közül többen is vittek magukkal lapokat, hogy támogatókat szerezzenek az ötlet megvalósításához. Eddig háromszáz aláírás gyűlt össze, s ennek örül Tímár tanár úr, aki másokkal együtt nagyra becsülte Rózsa Gábor munkásságát. A mérnök-pedagógus szerint veszteség érné a várost, ha az általa megmentett két épület, a Péter Pál Polgárház és a Fridrich-
fényirda tönkremenne. Ezek a kiállítóhelyek ugyanis hosszabb ideje zárva vannak, csak előzetes bejelentkezés alapján látogathatóak.

Szerelem és humor

Rózsa Gábor egyik barátja, Poszler György pedagógus szervezett irodalmi estet Szerelem és humor címmel a minap a volt megyeházi kulturális központban. A mérnök-muzeológus szinte minden írásbeli és szóbeli megnyilvánulása ugyanis e két témakörhöz kapcsolódott. A műveket Szenteshez kötődő és Gábort tisztelő művészek és drámapedagógusok olvasták fel. Eljött az emlékestre Rózsa Gábor Szegeden élő édesanyja és a Tápén lakó özvegye, Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet korábbi igazgatója.

Pár évig a közvetlen munkatársa volt Rózsa Gábornak Széchenyiné Csergő Judit, aki megelégedéssel fogadta a civil kezdeményezést a közterület elnevezésére. Ő is csatlakozott az aláírásgyűjtési akcióhoz, sokan segítettek neki ebben. Gáspár Jánosnét, a rendelőintézet nyugalmazott vezető asszisztensét említette, hozzátéve: neki köszönhetnek a legtöbbet. Csergő Judit szerint jó lenne, ha a Fridrich-műterem melletti kis teret neveznék el Gáborról, mert azt is ő mentette meg az enyészettől. Egyébként pedig reménykedik abban: az önkormányzat áldását adja arra, hogy méltó emléket állítsanak a szentesi értékek védelmezőjének.

– A város egyik színfoltja volt Rózsa Gábor – mondta lapunknak Móra József helyhatósági képviselő. Jelentős helytörténeti anyagot hagyott hátra, a keze nyomát viselik épületek, a Zsoldos-kút és számtalan műtárgy. A fél várost megmozgató rendezvényeivel megpezsdítette Szentes szellemi életét. Széleskörű műveltsége naponta téma barátai körében. Az összegyűlt aláírásokkal kapcsolatos kérdésünkre azt mondta Móra József, hogy egyéni képviselői indítványként terjeszti majd a testület elé. A június végi ülésen szerinte már tárgyalhatnak is az indítványról. Ő is azokkal ért egyet, akik a Fridrich-fényirda mögötti belső teret szeretnék elnevezni Rózsa Gáborról, akinek az emlékére táblát is elhelyezhetnének az általa megóvott ipartörténeti emlékhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres: a szentesi zászlóalj megmarad

Ez a zászlóalj a jövőben is megmarad – szögezte le tegnap a szentesi laktanya alakulóterén a… Tovább olvasom