Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Tóvá változott a kert és a szántóföld

Eperjes, Nagymágocs - Belvíz ölel körül több tanyát Nagymágocs-Lajostanyán. Az elvezető csatorna tele van. Az egyik tanyás gazda elmondta, ha a zsilipet a „vizesek" elzárják, a tanyák kissé fellélegeznek, de akkor Eperjest veszélyezteti a víz.
Nagymágocs központjából Lajostanya felé menet nagyon sok helyütt látni vízfoltokat a földeken. Több tanyát is veszélyeztet a belvíz.
– Mindig szerettem volna egy tavat, de úgy, hogy partja is legyen. Most a földem víz alatt van, de már az udvarom egy része is. Úgy érzem magam, mintha egy lavórban lennék – mondta kétségbeesve és felháborodva a Nagymágocs külterületén, Lajostanyán, vagy ahogy többen emlegetik, Kutyanyakon élő Stibló Győző. Vele és a település új polgármesterével, Szebellédi Endrével együtt néztük, hogyan fodrozza a novemberi szél a vizet a szántóföldön és a kertben kialakult tavon. Ezen a területen október 31-én rendelt el a településvezető II. fokú belvízvédelmi készültséget.

6-8 éve probléma

A Stiblóék tanyájával szemben lévő házat két oldalról veszi körül a belvíz. Veszélyesen közel került a közeli pulykatelephez is. Stibló Győző elmondta, már legalább 6-8 éve rendszeres a belvízprobléma. Megmutatta a házán lévő repedéseket, és az új ablakot, merthogy a régi a belvíz miatt deformálódott, ki kellett cserélni.

Tóvá változott a kert és a szántóföld. Fotó: Kárász Zoltán
Tóvá változott a kert és a szántóföld. Fotó: Kárász Zoltán

– Most bő két hónapja, az augusztusi nagy esőzések után kezdődtek újra a bajok. Az még hagyján, hogy a földem víz alá került, de már a kertemben is itt van! Vízben állnak a fák. A régi, lezárt kútban a nyáron még 3,5 méter mélyen volt a víz, most 20 centire van a felszíntől. A föld teljesen telített. Az rendjén van, hogy a környék földtulajdonosai mentik a földjüket, és a csatornába vezetik a vizet, de ez is hozzájárul ahhoz, hogy most már úgy érzem magam, mintha egy lavórban lennék – sorolta a férfi.

Ha elzárják a zsilipet

Stibló Győző elmondása szerint a kialakult helyzet a K29-es és a Mágocs-Lajosszállási vízelvezető csatorna „bűne" is, ezek a tanyája környezetében találkoznak. – Ha elzárják a zsilipet, akkor valamennyire fellélegezhetünk a szomszédokkal együtt, de akkor Eperjest veszélyezteti a belvíz. Ez a helyzet senkinek sem jó, megoldást kell találni rá!
– Polgármesterségem szinte első lépéseként felvettem a kapcsolatot az érintett lakosokkal – mondta Szebellédi Endre. – Kapcsolatba léptem az Ativiziggel, az illetékes vízgazdálkodási társulással és a katasztrófavédelemmel is. Egy ideig javult a helyzet, de amikor a zsilipet kinyitották, ismét erősödtek a problémák. Több napig szivattyúztunk az Ativizig és a katasztrófavédelem szakmai irányításával, de olyan hatalmas mennyiségű víz érkezett erre a zsilipen keresztül, hogy nem értünk el vele javulást. Véleményünk szerint már az is javítana a helyzeten, ha a csatornát kitakarítanák, mert nagyon benőtte a sás és a nád. Emellett olyan átemelőrendszerre lenne szükség, amely elbír ilyen extrém mennyiségű vízzel.

Az eperjesi szántókon is áll a víz

Mint megírtuk, az eperjesiek is küzdenek a belvízzel. A Fábiánsebestyén felőli szántókon nagy területen áll még mindig a belvíz, tönkretette a napraforgó és a kukorica egy részét is. A faluban tele van a Királytó, az árkok és a vízóraaknák is.

– A Petőfi és a Szabadság utca sarkán veszélyeztet a víz egy házat. Augusztusban és szeptemberben óriási mennyiségű esőt kaptunk. Az árkok átereszei sok helyen elhanyagoltak. A karbantartás a lakosság feladata, de településünkön sok idős él, ezért az önkormányzat segít a helyrehozatalban. Egyébként ilyen mennyiségű csapadékot a jól karbantartott árkok sem tudtak volna levezetni – nyilatkozta Eperjes új polgármestere, Kós György.

A településvezető hangsúlyozta, szivattyúzással jelenleg tudják kezelni a helyzetet, és remélik, nem kapnak újabb esőket. Szebellédi Endréhez hasonlóan ő is úgy véli, a hosszú távú megoldást a kettős funkciójú – öntöző- és belvízelvezető – csatornarendszer kitisztítása jelentené.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klopfolóval, baltával és faággal támadtak a rivális családra

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt egy helybeli házaspár és két gyermekével szemben. Tovább olvasom