Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Van, aki már az iskolatáskával aludt

Szentes - Mindenki máshogyan várta az iskolakezdést, de a költségek terheket rónak a családokra. A kiválasztott iskolatáska külleme olykor találkozik a minőségi elvárásokkal, másoknak elsős korukban volt utoljára igazi iskolatáskájuk.
A három szentesi önkormányzati általános iskolában összesen 1240 diáknak csengetnek be szeptember 3-án, a Koszta-iskolában 74 elsős ismerkedik a betűkkel és a számokkal. Köztük Molnár Emma is, akinek édesanyjától megtudtuk: 11 500 forintba kerültek a tankönyvek. Darabos Judit elmondta, az iskolába már be kellett vinniük az egyéb felszereléseket, melyeket külön névre szóló dobozokban, illetve szekrényben tárolnak majd az intézményben.

Az anyuka maga is a Kosztába járt, s mivel bevallása szerint szeretett odajárni, kellemes emlékeket ébresztett benne az iskola. Mindenesetre nagyon élvezte erre Emmát felkészíteni érzelmileg, hogy ne féljen az ismeretlentől, s az új dolgok befogadásától.

Fekete Nagy Nikolett és anyukája, Bata Ildikó látható a tankönyvekkel.
Fekete Nagy Nikolett és anyukája, Bata Ildikó a tankönyvekkel.

Azután, hogy felvételt nyert a kislány az iskolába, szülői értekezleten kaptak egy listát arról, mit kell beszerezni szeptemberre. A nyár folyamán igyekeztek is megvásárolni mindent. A listán a tolltartótól kezdve a magyar és a matematika tantárgyak kívánalmain keresztül a gyurmáig, 12 színű temperáig, rövid nadrágig, tornacipőig sok mindent előírtak a leendő elsősöknek.

Judit szerint az iskolatáska ára 6 ezertől 31 ezerig terjedt, ők a minőségre törekedtek, hogy a táska elsősorban a funkcióját lássa el rendesen.
A kislány egyébként nagyon várja az iskolakezdést, olyannyira, hogy már egy ideje a táskával az ágyában alszik. Emma nemcsak a tanulást, az új ismeretségeket is várja, 24-en lesznek az 1. B osztályban, néhányukkal már összebarátkozott. Hétfőn jön a mélyvíz számára. S ha már mélyvíz, úszni tanult a nyáron, ezt folytatja a tanév alatt, a második félévtől iskolai órák keretében is. - Zenei alapokat szerzett a zeneoviban, most kezdődik számára a hangszertanulás a zeneiskolában, mégpedig a furulyával. Több terhet egyelőre nem akarunk a vállára rakni, pedig kínálat bőven van, a szülői értekezleten volt miből válogatni – árulta el Judit.

Emma osztálytársa lesz Szabó Zita, akinek anyukájától megtudtuk: nagyjából 30-40 ezer forintba kerül a beiskolázás. A kislány nőtt a nyáron, ami magával vonja azt, hogy a ruházkodásra is költeni kell, de ezt Szabóné Gubisi Erzsébet nem sorolná közvetlenül az iskolakezdés költségeihez.

Mint mondta, az iskolatáskát a kislánya választotta, nála érthetően elsődleges szempont a táska külsődleges jellemzői voltak, ami azonban szerencsés módon találkozott a minőségi elvárásokkal. Íróasztalt már korábban beszereztek, ami a nyáron kényelmes székkel bővült. 
- Zita vegyes érzelmekkel készül az iskolakezdésre, érdeklődik, de fél is tőle egy kicsit – mondta az anyukája. A szülők felidézték neki saját élményeiket, az egykori iskolai csínytevéseket is. Zita a nyáresti múzeumi foglalkozásokon már hangolódhatott a tanulásra, mivel rendszeres résztvevője volt a kisdiákok számára sok ismeretet nyújtó (környezet) óráknak.

Az anyuka elmondta, szeretnék, ha sportolna gyermekük, a zeneiskolán és a kézműveskedésen is gondolkoznak, de nem szeretnék őt leterhelni. Úszni szeret Zita, de az anyukája szerint az télen nem lenne igazán jó. A sportág-választásnál lényeges szempont, hogy a gyerek szeresse, és örömmel mozogjon.

Fekete Nagy Nikolett a hetedik osztályt kezdi a Klauzál-iskolában, aktuális tankönyvei 17 800 forintba kerültek. Ezen kívül muszáj venniük egy földrajz-atlaszt is, ami már tavaly is kellett volna, de nem kaptak az iskolában, mondta Niki anyukája. Tanszerekre nagyjából 7 ezer forintot költöttek, de ebben még nincsenek benne a tanárok kívánságai. Nem kapnak támogatást a könyvcsomagra, az árak pedig évről-évre változnak. - Az már csak „hab a tortán", hogy a diáklánynak szemüveg kell - fogalmazott Bata Ildikó. Niki anyukája úgy számolta, ez még egy „húszas". Nem érti, miért a tanárok határozzák meg, melyik tankönyvből tanítanak, egy-egy könyvet évekig lehetne használni. Már előre fél, hogy a középiskolában még nagyobb terheket rónak rájuk. Egyetemei tanulmányokhoz pedig majd diákhitelben kell gondolkodniuk, árulta el az anyuka. Nikitől pedig azt tudtuk meg, hogy orvosnak készül, ez a célja. A diáklánynak utoljára elsős korában volt igazi iskolatáskája, amit tavaly óta használt, most maga varrta meg. Iskolán kívüli tevékenységekre már végképp nem telik a családnak, pedig anyja szívesen beíratná lányát vízilabdázni, akár táncolni. Különórákra szerencsére nincs szüksége Nikinek, jól tanul, bár anyukája a tavalyi 4, 4-es átlaggal nincs megelégedve, szerinte lánya tud jobbat is.

Olvasóink írták

 • 6. howatowabb 2012. szeptember 03. 22:38
  „4. NP1
  Ne haragudj, de a gyerek se! Nincs esély a " visszaforgatásra", mert az iskola, bárhogy is kéred, addig csűri- csavarja, hogy nem tudod beszerezni, használtan újrahasznosítani a régebbi tankönyvet. Kell az új tankönyv után a kedvezmény a sulinak, nyilván, azért nem segít!”
 • 5. Queenmargareth 2012. szeptember 03. 17:35
  „hja, kérem az én időmben középsuliban is volt esély arra, hogy használt könyvből tanuljunk!ja, de az még a 90-es évek eleje”
 • 4. NP1 2012. szeptember 03. 17:01
  „"...egy-egy könyvet évekig lehetne használni." - szerintem nem a tanárok teszik tönkre....
  Eddig az iskola határozta meg melyik tankönyvből tanítanak, a jövőben majd a miniszter. Olcsóbb lesz majd ettől a könyv? Kétlem.”
 • 3. stunde 2012. szeptember 03. 15:18
  „vmagdi felhívom figyelmed hogy osztálypénzt NEM kérhet a tanár..(mert büntit kap ombucmantól) azt mi szülők egyezünk meg és adunk..nálunk 1500 /fő és 4 gyerekem van..de ebből gazdálkodnak.Tájékoztató,zenei világnap,mikulás, farsang egyéb költség a napközire..és ez csak a félévre!Majd a második félévben megint ennyi de abból már az osztálykirádulásra is ebből mennek!!Majd jövőre megint visszakerül állambácsihoz az összes suli nyilván mindenkinek "Ingyé lesz"!És még nem is kalkuláltak azzal hogy ha havonta kell pótolni a tanszert mert valamelyik idióta gyerek leönti,széttépi,eltöri..Az anyukának meg üzenem aki a cikkben nyilatkozot a szemüvegről, az enyémnek is évente ilyentájt kell lecserélni és nem költök 7000 nél többet rá!Fölösleges a 20 e ft és annál drágább keret!Jó tanévkezdést mindenkinek!”
 • 2. vmagdi 2012. szeptember 03. 13:56
  „Mi is, a Kródy Gyulába az első napra
  500 ellenőrző könyv, még jó hogy az eNapló ingyenes
  500 KÖTELEZŐ alapítványi támogatás, amivel még soha nem számolt el az iskola
  500 Diákönkormányzat
  500 kötelező iskolai sporteszközvásárlás
  1000 Kötelező hangverseny
  500 osztálypénz, amivel szintén soha nincs elszámolva
  eztán jön az ebéd
  a tantárgyanként 200 Ft fénymásolási pénz
  szép az élet”
 • 1. macs 2012. szeptember 03. 13:25
  „Az iskolakezdés költséggel jár. OK! de miért teszünk úgy, mintha nem ez lenne a világ rendje? Minden éveben így van, miért lenne most másként? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belecsaptak a lecsóba a szentesiek

Olimpikonok és humoristák is részt vettek a lecsófesztiválon Szentesen. Tovább olvasom