Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A magyar felnőttek 78 százalékának van mobiltelefonja

A mobiltulajdonosok többsége beszélgetésre, sms-ezésre, fényképek készítésére használja készülékét - derül ki egy kutatásból.
A 18 évesnél idősebb lakosság 78 százalékának, nagyjából 6,3 millió felnőttnek van mobiltelefonja Magyarországon, ami egy év alatt 6 százalékpontos növekedést jelez - közölte a mobiltelefon-használatról végzett kutatásának eredményét a Mediameter Kft.

A kutatás 2013 első negyedévében országos reprezentatív minta alapján 2000 felnőtt személyes megkérdezésével készült. Ez az eredmény 2012 hasonló időszakához képest mintegy 6 százalékpontos növekedés jelent, mivel 2012 februárjában még csak a felnőttek 72 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal.

A közlemény szerint az átlagnál lényegesen alacsonyabb a saját mobiltelefonnal rendelkezők aránya a 60 évesnél idősebbek (59 százalék), a Kelet-Magyarországon élők (69 százalék), a községekben lakók (72 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (71 százalék) körében.

A mobiltelefon-tulajdonosok háromnegyede (76 százalék) újonnan, saját maga vásárolta a készülékét, fele (57 százalék) pedig 1-2 éven belül vásárolt mobiltelefont használ.

A mobiltulajdonosok többsége beszélgetésre, sms-ezésre, fényképek készítésére használja készülékét, kevesebben élnek a videókészítés, a zenehallgatás illetve a játék funkcióval.

A felhasználók 27 százaléka használja internetezésre is mobilját (2012-ben 26 százalék), ezen belül 13 százalék szokott e-mailezni, 11 közösségi oldalakat böngészni, és csupán 7 százalékuk olvas internetes újságcikket telefonján. Tavaly júniusban regisztrált adotok azt mutatják, hogy a mobiltulajdonosok 9-9 százaléka e-mailezett és böngészett közösségi oldalakat, illetve 5 százalékuk olvasott internetes újságcikket telefonján.

Szolgáltató alapján 2013 elején a saját tulajdonú mobilkészülékkel rendelkezők 44 százaléka a T-Mobile ügyfele volt, a Telenor és a Vodafone 27-27 százalékkal rendelkezett.

A telefonmárkák közül sorrendben a Nokia, a Samsung, a Sony Ericsson és az LG a legkelendőbb, okostelefonja pedig a felnőttek több mint negyedének (28 százalék) volt 2013 elején, ami mintegy 1,7 millió okostelefon használót jelent - tájékoztatott a társaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült: így okostelefonoznak a magyar hölgyek

A legszívesebben ruhát vásárolnak és fotóznak mobiljukkal a nők. Tovább olvasom