Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Bödőcs Tibor magabiztosan kételkedik

Reszketve várja az SMS-eket Bödőcs Tibor, aki önálló műsorral tér vissza a televízió képernyőjére vasárnap 20 órakor. De a Karinthy-gyűrűs humorista nemcsak a Comedy Central műsorában, hanem nálunk is beszél az élet értelme és a kert összefüggéseiről.
– Az élet értelme és kertészeti tippek című műsorral tér vissza két és fél év után vasárnap a televízió képernyőjére, a Comedy Central nevű magyar humorcsatornán vezeti önálló műsorát. Fellépett eddig is, de most "újra összeáll" a kamerák előtt. Hogy van?
– Jól, köszönöm, bár ugyanannyira kételkedem, mint amennyire magabiztos vagyok a vasárnapi műsorban. Biztosan nézek majd hozzászólásokat, és várom majd reszketve az SMS-eket. De én vasárnap is fellépek, nem is fogom látni, nem tudok mit tenni. Állok a medence partján, mint Kemény Dénes vagy Benedek Tibor, és figyelem, mi történik az anyaggal. Már másfél éve felvettük Pécsen, azóta érlelődik hordóban és dobozokban.

– Mégis, milyen ez az évjárat?
– Majd a fogyasztók eldöntik! Én kóstolgattam, próbálgattam jól kezelni, remélem, hogy sikerült.

Fotó:
Fotó: Bödőcs Tibor

Nemzet Színészét „választottunk"

Az elmúlt napokban két Nemzet Színészét is elveszített az ország, elhunyt Avar István és Sztankay István, így a címnek új birtokosai lesznek. Hivatalosan a 62. életévét betöltött, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot a Nemzeti Színház színpadán töltött színészeket jelölhetik, de arra kértük Bödőcs Tibort, válassza ki a maga jelöltjeit – a fenti kritériumokról függetlenül. – Nagy felelősség nevet mondani. Említhetném Koltai Róbertet és a többi exkaposvári nagyvadat. Nagy tisztelője vagyok Pintér Béla Társulatának is, így Pintér Bélát és színészét, Thuróczy Szabolcsot is jelölném, bár ők még csak negyvenesek, de hadd örüljenek – válaszolta.

– Ha már kertészeti tippeket oszt, mit tanácsol a most aktuális meztelencsiga-invázió ellen?

– Öltözködjünk rétegesen. Nem akarok próféta lenni, én csak kérdéseket teszek fel, és nem üzenek az emberiségnek semmit. De azért szedjék össze a kertben a csigákat, és nézzenek utána az interneten, hogyan lehet semlegesíteni a kártevőket, valamint isteni francia csigareceptek vannak, gondolom. A csigák elfogyasztásával tovább lehetne csökkenteni a rezsit. Lehet, hogy állami csigák.

– Egy tanácsot mégis megosztott már a rajongóival, amikor felmerült, hogy 2028-ban hazánk olimpiát rendezne. „Olimpiát akarunk rendezni? Egy sima hétköznapot kellene összehozni valahogy" – mondta. Ön hogyan rendezné meg a megmérettetést?
– Búcsúszentlászlón, az olimpiai faluban? Először is, ha én lennék az állam, megnézném az államháztartásomat, és kideríteném, él-e sok millió szegény ember az országban, vagy nem. Ha igen, és javítottam a helyzetükön, utána jöhetne az olimpia. De nem hiszem, hogy most égető szüksége lenne rá a nemzetnek.

Fotó:
Fotó: Bödőcs Tibor

– Szülőfaluja a Zala megyei Búcsúszentlászló. A helyi kocsma falán láthatóak az önről szóló újságcikkek, a település minden honlapján büszkén emlegetik. Milyen felelősséggel tartozik a falu felé?
– Biztosan Gagarin kocsmájában is kitették, hogy kijutott az űrbe. Próbálom megmutatni, milyen jó emberek történeteim hősei. Jenőről, a böllérről, vagy Ferusról, a szobafestő-mázolóról és a többiekről szeretettel mesélek. Az energiavámpírokat és a fárasztó embereket pedig általában név nélkül ábrázolom.

– Ön mire a legbüszkébb Búcsúszentlászlóval kapcsolatban?
– Adottság, hogy ott nőttem fel, állandó ásatás folyik az agyamban, és dolgozom fel a múltat, mint Marcel Proust. A búcsúszentlászlói élményeket tudom a legjobban ábrázolni, mert ott mindenkit ismerek, mindig előkerülnek újabb „leletek" az emlékeimből.

– A szakmai múltjára is vissza-visszaemlékszik, „a hazai stand-up Fábry csehszlovák szöszmöszmackójából bújt elő" – nyilatkozta egy interjúban. Ön is a maciból jött, vagy másnak is hálás pályája egyengetéséért?
– Magamra vagyok utalva, a felelősség az enyém a színpadon és a kamerák előtt, de nyilván sokan segítenek. Fábry Sándornak hálás vagyok, mert 2005-ben beengedett a műsorába, támogatott, lelkesített. Litkai doktort is kiemelhetem, meg a Rádiókabaré szerkesztőit és így tovább. Anyukáméknak is köszönettel tartozom (a legnagyobbal!) a génállományért, és hogy a mai napig sokat segítenek, hogy a műsorra koncentrálhassak. Ahogy a feleségem is sok hétköznapi gondot levesz a vállamról, a gyerekek meg rátesznek, de az meg édes teher. Sok barátom van, szóval hosszú a lista, de ez nem egy Oscar-díj-átadó, nem folytatom.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 tonnás jáde követ találtak Kínában

Felbecsülhetetlen értékűnek nevezték a féldrágakövet. Tovább olvasom