Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Emlékezetes tévéközvetítések amerikai toplistája

A 9/11-es terrortámadás-sorozat a legelevenebben élő tévéközvetítési emlék az USA lakosságának körében - derült ki egy felmérésből.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás-sorozat a legelevenebben élő tévéközvetítési emlék az Egyesült Államok lakosságának körében az utóbbi 50 évben - erre jutott a Sony Electronics cég és a Nielsen piackutató közös felmérése.

A világhálón keresztül 1077 alanynak feltett kérdések nemcsak arra irányultak, hogy emlékeznek-e egy adott esemény tévéközvetítésére, hanem hogy fel tudják-e idézni azt is, hol látták az adást, kik társaságában, és beszéltek-e róla.

A toplista második helyére egy 2005-ös esemény, a Katrina hurrikán pusztítása került, de jócskán lemaradva 2011. szeptember 11-től: az utóbbi kétszer intenzívebben él az emberekben.

További emlékezetes közvetítés volt O. J. Simpson gyilkossági perében az ítélethozatal (1995), a Challenger űrrepülő felrobbanása (1986), Oszama bin Laden terroristavezér halála (2011). Az 55 évesnél idősebb korosztály esetében szeptember 11-ét megközelíti John F. Kennedy néhai amerikai elnök lelövése (1963).

A felmérés nemcsak élő közvetítésekre, hanem szórakoztató műsorokra is kiterjedt. A várakozásokkal ellentétben egy-egy rendkívül népszerű sorozat utolsó vagy más miatt nevezetes része nem szerepelt túl jól, a Dallas például csak 44. lett a listán.

A nemeket szétválasztva Diana brit hercegnő temetése a 4. legemlékezetesebb tévéadás lett a nők körében - a férfiaknál csak a 23. -, Whitney Houston énekesnő halálát a nők az 5., a férfiak pedig a 21. helyre rangsorolták.

A háború a férfiak körében népszerűbb: az iraki háború kezdetét jelentő 2003-as bagdadi bombázást a férfiak a 14., a nők a 37. helyre tették.

Az emberiség első Holdra szállása (1969) - férfiak és nők értékelését egybevéve - a 21. lett az emlékezetes tévéközvetítések rangsorában.

Olvasóink írták

  • 1. v.imre 2012. július 11. 22:19
    „Egy eredeti tv képpel is lehetett volna illusztrálni a szeptember 11-i borzalmas eseményt, nem egy összevágott képpel. Mert hogy a második gép éppen most csapódik be a másik toronyba, de az aláírás már a két gépről szól. Azért az amerikai sajtó sem ilyen gyors. :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális poén miatt magyarázkodik a Ted alkotója

Kemény támadás érte a Ted című vígjáték író-rendezőjét, Seth MacFarlane-t. Tovább olvasom