Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Fekete komédia készül a mai Budapest életéről

Az éjszakám a nappalod című film várhatóan jövő tavasszal kerül a hazai mozikba.

A mai Budapest éjszakai életének szubkultúráit, annak szereplőit és nappali világának izgalmas találkozását mutatja be többek között a Dési András György és Móray Gábor forgatókönyvéből és rendezésében készülő Az éjszakám a nappalod című fekete komédia, amelyet várhatóan jövő tavasztól játszanak a hazai mozikban.

A pofon, A 639-es baba és a Valaki vacsorára című többszörös díjnyertes rövidfilmeket is jegyző Dési András György és Móray Gábor alkotópáros első játékfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap 269,5 millió forintos gyártási támogatásával valósul meg.

"Sok műfaj találkozik a filmben, de mi fekete komédiának neveztük el" - mondta el Dési András György az MTI-nek a film első forgatási napján, hozzátéve, hogy az izgalmas történetnek szürreális, álombeli hangulata is van és a mai Budapesten játszódik 2014 nyarán az itt élő, jellegzetes fővárosi figurákkal, akikkel az éjszakai életben találkozhat az ember.

A jelentek nagy részét is a főváros külső és belső helyszínein: kocsmaudvarokban, lakásokban, jól ismert utcákon és tereken, valamint a kecskeméti katonai és a budaörsi repülőtéren, Vácott egy régiségkereskedésben, Pest környékén és stúdióban veszik fel.

A történet főhőse, akit Czukor Balázs alakít, álmatlanságban szenved, egész nap ébren van, mindeközben kettős életet él és azt hiszi, hogy a kétfajta világ külön fenntartható, de előbb-utóbb az éjszaka és a nappal világa egybemosódik.

Éjszaka szürreális, álombeli élete van, míg a nappali létezése rendezettebb, világosabb és átláthatóbb - tette hozzá Dési András György. A karakteresen elkülönülő világot két különböző nő is képviseli az oldalán: Szamosi Zsófia a nappali, Pálos Hanna pedig az éjszakai partnerét alakítja.

Az alkotópáros azt is elmondta, hogy jó ideje készen állnak egy nagyjátékfilmre, a forgatókönyvet bő tíz éve készítették el. Csukás Sándorral, a film operatőrével is évek óta dolgoznak együtt kisjátékfilmeken.

Szereplőket, köztük Czukor Balázst (k) sminkelik Az éjszakám a nappalod című film forgatásán Budapesten, a VII. kerület Akácfa utcában található Fogasházban 2014. június 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Szereplőket, köztük Czukor Balázst (k) sminkelik Az éjszakám a nappalod című film forgatásán Budapesten, a VII. kerület Akácfa utcában található Fogasházban június 24-én.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Móray Gábor elmondta, hogy a korábbi kisfilmekben az összes olyan filmes elemet alkalmazták már, amely első nagyjátékfilmjükben is megjelenik: a krimi, a lélektani dráma, a szürreális hangulat és a kisemberek groteszk világa. Hozzátette, hogy a film története beavatási sztori is egyben, egy ősrégi toposz, amelyben a főhős alámerül az alvilágba, majd kiemelkedik. A végén pedig jobb emberré válik, majd saját döntése szerint talál vissza régi életéhez.

A közös munkáról elmondta, hogy szimbiózisban dolgoznak együtt, nincs közöttük munkamegosztás, mindent közösen hoznak létre, közösen döntenek, közösen írták a forgatókönyvet és még az igekötőket is közösen vitatták meg.

Dési András György hangsúlyozta: ez egy hiánypótló alkotás lesz a mai fővárosi éjszakai életről, hogy a következő generációk is szembesülhessenek azzal, mi zajlott 2014-ben.

A 105 perces film főszereplője Novák, az alvászavarral küszködő fiatalember nappal repülőgépek fekete dobozait szervizeli. Az őt alakító Czukor Balázs elmondta, hogy a történetben egyre inkább belekényszerül abba, hogy éjszakai életét egy olyan társasággal töltse el, akik nem dolgoznak, csak járják az utcákat, a házibulikat és kisstílű bűnöket követnek el. A főhőst pedig be akarják szervezni az egyik csínytevésükbe, de ő még időben feleszmél - fogalmazott a színész.

Kántor László, a film producere az MTI-nek elmondta: a Magyar Nemzeti Filmalap új finanszírozási rendszerének nagy előnye, hogy átláthatóbb és egy-egy projekt átfutási ideje sokkal gyorsabb, mint korábban. A régi rendszerben a támogatás plafonja mindössze 100 millió forint volt, amely nem elegendő egy minőségi játékfilm elkészítésére - tette hozzá.

Mint elmondta, az alkotás nagyon jó a színészgárdát vonultat fel, köztük van Scherer Péter és Anger Zsolt is. A filmben megvan az a lehetőség is, hogy külföldi fesztiválokon sikert érjen el. "Ez egy nagyon pesti történet, amelyből a külföldiek számára is kiderülhet, hogy Budapest egy nagyon színes és izgalmas város" - hangsúlyozta a producer.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra

Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011… Tovább olvasom