Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Hírességek a borlovagok között

Évről évre nő a magyar borok jó híre, és egyre több neves, ismert személyiség népszerűsíti a finom hazai nedűket. Besenyei Péter, Csiszár Jenő, Csepregi Éva és Vágó István is tagja lovagrendeknek. Vikidál Gyulát Tokaj-Hegyalján avatták tiszteletbeli borlovaggá, kedvencei a tokaji és a villányi nedűk. Azurák Csaba a móri borvidék lovagja, édesapja pedig borverses kötetet adott ki.
Ősszel egymást érik az országban a szüreti fesztiválok, borünnepek. A felvonulások színes forgatagában feltűnnek különböző borrendek lovagjai: a rendek egyenruháját egyre több híresség magára ölti. Ezzel a hazai borok népszerűsítéséhez is hozzájárulnak, amelyek megérdemlik a hírnevet. A badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend tagja például Csiszár Jenő és Vágó István: utóbbit nem először avatták borlovaggá. A „hegy levének" többszörös lovagja Besenyei Péter, neves műrepülőnk is, aki a borok útja rallye rendszeres résztvevője.

– Annyi titok van egy pohár jóízű bor mögött, hogy azt egyszerű halandó, aki csak issza, el sem tudja képzelni. Hosszú éveknek kellett eltelni, mire megtanultam, hogy melyek azok a borok, amelyeket bármikor szívesen fogyasztok. Természetesen fontosnak tartom, hogy milyen alkalommal, és főleg, hogy miért iszogatok a lelket, és testet nyugtató nedűből – mondta Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas énekes, akit az abaújszántói Szent Ivó Borlovagrend avatott tiszteletbeli tagjává Tokaj-hegyalján: a rend tagja többek között Csepregi Éva énekesnő is, hogy a hölgyek se maradjanak ki a sorból.

Vikidál Gyula hosszú éveken át tanulta, melyik is az igazán jó bor.
Vikidál Gyula hosszú éveken át tanulta, melyik is az igazán jó bor.

Bár éppen a Szegény gazdagok kőszínházi bemutatójára készült megkeresésünk idején, amelyben a Pópa szerepét játssza, a borról örömmel ejtett szót. – Régi kapcsolatok fűznek a Tokaj hegy környékén fekvő településeken élő barátaimhoz, ismerősökhöz. Hasonló ismertséggel bírok Villány környékén is, így az ezeken a vidékeken termett szőlőből készült ízeket kedvelem elsősorban – beszélt kedvenc
Depardieu Magyarországon venne pincészetet

A nemes nedűnek külföldi sztárok is nagy rajongói. Sting, a britek egyik legnagyobb rocksztárja Toszkánában saját, 300 hektáros szőlőbirtokkal rendelkezik, kétfajta bort gyártanak. Bob Dylan amerikai énekes egy olasz borásszal, Antonio Ternivel közösen alkotta meg saját nevével jelzett borát. Gerard Depardieu francia színész hazánkban forgatott, amikor megismerkedett a magyar borokkal. A szenvedélyes borkedvelő ekkor határozta el, hogy már meglévő francia és argentin birtokai mellé vásárol magának egy pincészetet a Balaton-felvidéken – az Anjou-ban található borászatában évente egymillió palack italt termelnek.

borairól a neves énekes: ezek között van a késői szüretelésű hárslevelű, a sárga muskotály, a muskotályos aszú, és a fűszeresebb ízű cuvée borok. Néha, ünnepi alkalmakkor régebbi évjáratú öt, vagy hat puttonyos aszú, aszú eszencia, vagy egy jól sikerült aszú fordítás kerül az asztalra.

A borlovagrend tagjaihoz is több éves kapcsolat fűzte, ennek eredménye, hogy tagjaik közé fogadták. Kezdetben mint ismert művészt invitálták, később azonban a város kulturális, sport- és szociális ügyeinek jobbá tételében is nagy örömmel vállalt szerepet a lovagrenddel. És az sem mellékes, hogy az eltelt évek alatt tapasztalt borászok tudásából kaphatott ízelítőt a nemes italok készítéséről, egészen a kezdetektől, a pohárban csillogó nedűig. Úgy véli azonban, nem szükséges ahhoz borlovagnak lenni, hogy valaki szeresse hazája földjének gyümölcsét és az abból készült termékeket. Közismert barátaival együtt szívesen állnának nyilvánosság elé a hungarikumok védelmében.

Egy kicsi, ám annál hangulatosabb borvidék lovagjai fogadták tagjaik közé Azurák Csaba televíziós szerkesztő-műsorvezetőt: tavaly óta a móri Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrend lovagja. Már igen fiatalon kapcsolatba került a szőlővel, a borral: Fejér megyében, Székesfehérváron nőtt fel, édesapjának a móri borvidék határán, Fehérvárcsurgón volt szőlője és pincéje. Természetesen az egész családot „beoltotta" a jó bor szeretetével.

– Édesapám és a munkatársai a szemem előtt ásták ki a borospincét kisgyerekkoromban – mesélte a műsorvezető, aki visszaemlékezett a gyerekkori szüretekre, a borfejtésekre apjával, Azurák Mihállyal. Bár a pince már nincs meg, édesapja ma is készít bort – és hatvanévesen jelent meg első borvers-kötete.

Azurák Csaba: Nagy megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, szívesen képviselem a szülőföldemet, a móri ezerjót.
Azurák Csaba: Nagy megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, szívesen képviselem a szülőföldemet, a móri ezerjót.

– Nagyon sok minden felpezsdült Magyarországon a borral kapcsolatban, gyönyörű pincészeteket, kiváló minőségű borokat lehet találni. Kulturális, gasztronómiai értékek kerültek előtérbe, ám a bor irodalma megállt Hamvas Bélánál és Krúdy Gyulánál. Édesapámat kézről kézre adogatják a fesztiválokon, a Móri Bornapokra is gyakran hívták verselni, és rendszeresen ő írta a köszöntőket. Így kerültünk kapcsolatba a móri Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrenddel, és a tavalyi bornapokon édesapámat tiszteletbeli taggá, engem pedig taggá választottak – osztotta
Borászkodik a műsorvezető

Pánczél Andrea vezette az egyik kereskedelmi televízióban a tízrészes Borkultusz című magazinműsort. Néhány éve már saját kicsi szőlővel rendelkezik, és maga is bort készít. Olaszrizlingjét nagyon finomnak mondják.

meg velünk Azurák Csaba. Székesfehérvári és móri borlovagok emelték az est fényét akkor is, amikor egy televíziós főzőműsorban fogadott vendégeket. – Nagy megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, szívesen képviselem a szülőföldemet, a móri ezerjót. Remélem, sokat tudok segíteni a népszerűsítésében, bár úgy gondolom, egy ismert embernek kötelessége a jó ügyek mellé állni – mondta el a televíziós, akinek a jó magyar bor mellett szívügye a környezetvédelem és a beteg gyerekek, hátrányos helyzetű fiatalok segítése is. – A televízió által is elvihetem a világba a móri borok, a tehetséges fiatal móri borászok – mint Miklós Csaba vagy a fiatal Kamocsay Ákos – jó hírét, tudatosíthatom, hogy nem csak Villány, Tokaj, Eger létezik Magyarországon.

Kifejtette: ahogy halad előre az időben, korban, úgy jelent egyre többet a borozás, úgy lesznek egyre fontosabbak az ember életében a rituálék. – A bor testet-lelket karban tartó, ápoló, kényeztető élmény, pozitív egészségügyi hatásokkal. Édesapámtól idéznék: a bor keretbe foglalja az életet, ott van a születésnél, a halálnál, örömben és bánatban. A lényeg, hogy mindig mértékkel kell inni, csínján kell bánni vele. Nem csak a bor megivása az élmény, hogy amikor finomat kóstolok, végigbizsergeti a testet. A rituálé is lényeges: milyen palackot veszek elő, milyen a dizájnja, a címkéje, milyen társasággal ülök le borozni, de egyedül, egy jó könyv vagy jó zene mellett is szívesen megiszom egy pohár minőségi bort – magyarázta. Mellesleg nem kizárólag a móri borvidék nedűit fogyasztja, nincs kedvenc bora. Úgy tapasztalta: annyi jó bor van Magyarországon, fehér, rozé és vörös egyaránt, hogy nem érdemes kategorizálni.

Olvasóink írták

 • 7. jtozso 2010. november 01. 09:10
  „Aki egyszer nappai borvidéken járt az megtudja mondani,hogy nem csak Villányban van jó bor,és ha az alábbi cikket elolvasod azt is megtudod,hogy miért.
  Vikidálról,meg nekem csak a jelentései és ivászatai jutnak eszembe.
  USA - szőlő és bortermelése Vissza a hírekhez
  Hírhez kapcsolódó címkék - Amerikai Egyesült Államok, USA, szőlő, bor, kalifornia, napa völgy, Sonoma völgy, vino
  Opciók - Kapcsolódó hirdetések - Szóljon hozzá a cikkhez - Küldjön Ön is cikket - Csevegő - E-képeslap küldése

  USA - szőlő és bortermelése
  Az Amerikai Egyesült Államok (angolul United States of America, röviden United States vagy USA), röviden csak Egyesült Államok, egy független ország Észak-Amerikában, északról Kanada, keletről az Atlanti-óceán, délről Mexikó és nyugatról a Csendes-óceán határolja. Az Egyesült Államok szövetségi alkotmányos köztársaság, melynek fővárosa Washington, D.C.. Több mint 9,6 millió km?-es területével és 300 milliós lakosságával az USA a világ harmadik legnagyobb állama terület és lakosság alapján egyaránt.

  Az USA létrejötte

  A Függetlenségi nyilatkozat, John TrumbulltőlNagy-Britannia 13 amerikai gyarmata 1776. július 4-én a függetlenségi nyilatkozat elfogadásával alakította meg az Amerikai Egyesült Államokat. Az ezt követő függetlenségi háborút az új állam nyerte Nagy-Britanniával szemben.

  A függetlenségi háborút követően az új állam gyors fejlődésnek indult. A 19. század elején megvásárolták I. Napóleontól Louisiana francia gyarmatot, a spanyoloktól megszerezték Floridát, majd Mexikótól háborúban elhódították a mai Texas, Új-Mexikó, Kalifornia, Nevada, Arizona és még néhány állam területét. A jórészt indiánok lakta területeket fokozatosan európai bevándorlók foglalták el, lényegében kiirtva az őslakosságot. Az új területeken a század folyamán egymást követően hozták létre az új államokat, amelyek csatlakoztak az Unióhoz.

  USA - szőlő és bortermelése

  Az északi és a nyugati partvidék
  A hatvanas években Kalifornián afféle második aranyláz söpört végig. A Napa-völgyben és Sonoma környékén gomba módra szaporodtak el a borgazdaságok. Leginkább a cabernet sauvignon fajtát telepítették.

  Egy sajátos és igen kedvelt fajta a zinfandel. Ennek eredete még ma is vita tárgya a kutatók között, de feltételezik, hogy egyik utódja a dél-olaszországi primitivo fajtának.

  A préselési technikától és az érlelési módtól függően a zinfandel skálája a lágy rozétól a könnyű, hangsúlyozottan savas vörösboron át a koncentrált, sűrű és jól tárolható nedűig terjed.

  Santa Barbara vidékén néhány év óta a Rhône-Rangers fajta dívik. Néhány bortermelő laza tömörülése igen sikeresen tör lándzsát a syrah, grenache, mourvédre & co. mint a cabernet sauvignon kedvező alternatívája mellett. Szép pinot noir-borok teremnek a hűvösebb Oregonban.

  Napa völgy
  Ez a vidék San Francisco-tól egy órára északra a leghíresebb borvidék az országban, valójában két párhuzamos, kb. 30 mérföld hosszú völgy, melyeket a városaik után Napa illetve Sonoma völgynek neveznek. A Napa völgy ma még híresebb a borairól, de a másik is rohamosan zárkózik fel. Hihetetlenül kellemes mediterrán éghajlatú vidék, a Nap szinte mindig süt és kellemes meleg van (nyáron néha túlságosan is). Az óceánról bejövő sűrű köd (vagy ahogy itt nevezik: low clouds - alacsonyan szálló felhők) kora délelőttre feloszlik és kitárul a völgy a maga végtelen zöld mivoltában, a hatalmas szőlőültetvényeket csak itt-ott szakítja meg egy-egy épület.

  USA - szőlő és bortermelése

  Ez utóbbiak közül sok kifejezetten szép,
  téglával díszített és indákkal befuttatott turistacsalogató vendégház, aminek a neve itt winery / tasting room, talán borpincének nevezhetném, igaz, pincéről itt általában nincs szó, a hordók az épület mögötti gazdasági épületekben érlelik tartalmukat. Az épületekhez gyakran tartozik egy pazarul megtervezett kert, melyet önállóan vagy szervezett túra keretében lehet bejárni. Ezen kívül más nincs is, csak szőlő, szőlő, szőlő, ameddig a szem ellát. Nagyon kellemes vidék, ha a völgyeket felszabdaló hegyek nem lennének ilyen magasak és nem jönne éjszakánként a sűrű köd az óceánról, akkor talán Toscana tájaihoz hasonlíthatnám.

  A szőlősorok végére rózsát ültetnek,
  az ültetvények bejáratait pálmafákkal és virágokkal díszítik, magukra a tőkékre pedig ráakasztanak egy kb. 15 cm hosszú alufólia szalagot, aminek egyetlen funkciója az, hogy vadul csillog a napsütésben, így messziről nézve egy ültetvény millió ponton villódzik egyszerre, fantasztikusan néz ki. Az utak mentén gyakran látni festőket, akik letámasztják a kis állványukat és megragadják a tájat, változó művészi ihletettséggel és színvonalon.

  USA - szőlő és bortermelése

  A talaj vulkáni, mint Badacsonyban és a szőlő remekül érzi magát.
  A bortermelés, melyet majd egy évszázada folytatnak (néha egy-egy évtizedes szünettel, amikor valamilyen betegség orvul tönkretette az ültetvényeket) nagyszerűen bevált, az országot innen látják el a legjobb francia borokkal vetekedő minőségű borokkal, a turisták özönlenek bort kóstolni, ma már a fa tetején is szőlőt termesztenek és az üzlet virágzik. A Sonoma völgyben ma is látható Haraszthy Ágoston úr emléktáblája, akinek a helyi legenda a szőlőművelés meghonosítását tulajdonítja.

  A vendégházakban mindenki ingyen kóstolhat két-,
  néhol háromféle borból egy-egy ujjnyit, ezzel segítve a választást, mert a legtöbben jól felpakolva távoznak. A bort mindenféle létező kiszerelésben és formában árusítják a palacktól a hordóig, de ha nem vásárolsz, akkor sincs harag, van elég kóstolni is. A választék egy-egy borgazdaság esetében 6-8 fajtából áll, de a völgy tele van szaküzletekkel is, ahol lehet találni a polcokon 700-800 különféle márkát. Az amerikaiaktól szokatlanul udvarias módon a jelesebb borüzletekben még francia borok is vannak.

  Aki ráadásul ért a borhoz, mi több, a szőlőhöz,
  az nem fog csalódni. Laikusként is megüti az ember szemét, hányféle ötletes technológiát használnak a helybéliek a szőlőművelés területén. A legelképesztőbb az a módszer, ahogyan egész szőlőültetvényeket fűtenek egyszerre. Ezt úgy oldják meg, hogy száz méterenként kihelyeznek egy hőgenerátort és mellé állítanak egy póznát, melynek a tetejére széles lapátú légcsavart szerelnek. A légcsavar a felfelé áramló meleg levegőt vízszintesen szétteríti a szőlősorok felett. Tavasszal, amikor az óceánról beáramló hideg levegő kárt tehetne a zsenge rügyekben, ezzel a megoldással képesek néhány fokkal megemelni az ültetvény feletti levegő hőmérsékletét, ami pontosan elegendő a szőlő számára a túléléshez.

  USA - szőlő és bortermelése

  Érdekességek, tudnivalók

  Tudtad-e, hogy Kaliforniában magyar ember
  indította el a mára világhírű bortermelést? 1961. március 20-án a kaliforniai szenátus így emlékezett meg róla: "Ő a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki Kaliforniát az Egyesült Államok szőlőskertjévé varázsolta... Haraszthynak köszönhető, hogy napjainkban az USA összes borfogyasztásának 85%-át Kaliforniában termelik.

  Mindezekért az állam szenátusa felkéri polgárait, hogy csatlakozzanak ahhoz a tiszteletadáshoz, amelyet most maga is kinyilvánít Haraszthy Ágoston emléke iránt."

  Haraszthy Ágoston, a Bács megyében született (Futak község, 1812.), nemesi családból származó fiatal jogot végzett a pesti egyetemen, majd aljegyzői állást vállalt Bács-megyében. A pozsonyi diétán megismerkedett Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal, és később emiatt üldözték őt a bécsi hatóságok.

  1840-ben egyik rokonával indult el Észak-Amerikába. Vállalkozásának mozgatója az indiánok élete iránti személyes érdeklődésen kívül az is volt, hogy kereskedelmi kapcsolatot létesítsen Magyarország és Amerika között. Útja során végül is Wisconsiban birtokot vásárolt, ahol "Széptáj" néven várost alapított és elhatározta, hogy itt szőlőt fog telepíteni.

  Az Egyesült Államokban
  a borelőállítás szabályai lényegesen eltérnek az unió szabályaitól. Példaként említethető, hogy az USA-ban a bor vizezése is megengedett bizonyos mértékig.”
 • 6. abrakapokusz 2010. október 31. 21:11
  „Komoly társaság lehet, ahol besúgót avatnak borlovaggá.:(”
 • 5. franzvon 2010. október 31. 19:07
  „Feró lazán megbocsátott Gyula-bának a jelentgetésekért, akkor biztos úgy van.
  Koppány számomra mindig is ő marad.
  Az igazi jó magyar bor csak Villányban terem, kár, hogy a chilei, kaliforniai csavaroskupakos cuccok közel hozzák ugyanazt a szintet.A villányi azért drága, mert nagyon jó-de villányban terem, idézett borok meg azért jók és olcsók, mert ott teremnek ahol.A földrajzi adottság nagy úr!!!”
 • 4. tótottó 2010. október 31. 17:22
  „"Vikidál Gyula hosszú éveken át tanulta, melyik is az igazán jó bor."

  Szegény Gyula bá´ tényleg komoly tanulmányokat folytatott és ez lett a veszte is. Reméljük, hogy van még belőle visszaút.”
 • 3. samu 2010. október 31. 15:40
  „Ezt a rakás média..... kár a borhoz bármilyen formában kapcsolni.
  Akiket meg a szerző felsorolt ... hát nem ártana ha mind elhúzna a picsába!
  Szegény Jenő pedig hogy került ide, neki legalább van valami köze a borhoz, egyébként meg rég nem láttam - hallottam róla.”
 • 2. MD2009 2010. október 31. 15:23
  „Rablóból lesz a legjobb pandúr....az alkoholizmusból irány a bor lovagrend. Csak tudni kell eladni a médiának.”
 • 1. cumania 2010. október 31. 13:53
  „Megy a rongyrázás! Tuti, hogy cimke nélkül a 300 ft-os borról is áradozna némelyik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarka Kata feladta

Nagy port kavart a Hajdú családban, amikor Sarka Kata kapva kapott egy barcelonai katalógusfotózásra… Tovább olvasom