Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Kegyelemben részesítettek Iránban egy több éve bebörtönzött bloggert

Hoszein Derahsan, akit "az iráni blog atyjának" is neveznek, fárszi nyelven írt internetes naplójával valóságos blogforradalmat indított el Iránban.
Kegyelemben részesítette csütörtökön Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője Hoszein Derahsan iráni-kanadai kettős állampolgárságú bloggert, aki hat évet töltött börtönben ellenséges propaganda terjesztésének vádjával - jelentették iráni hírforrások.

Hoszein Derahsan, akit "az iráni blog atyjának" is neveznek, fárszi nyelven írt internetes naplójával valóságos blogforradalmat indított el Iránban a 2000-es évek elején. Derahsant 2008 óta tartották börtönben, 2010-ben 19 és fél év börtönbüntetésre ítélték azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedett, hazug propagandát terjesztett, és vallási személyiségeket sértett meg.

"Hat év után újra szabad vagyok" - írta a férfi weboldalán csütörtökön. Szabadon bocsátását az iráni hatóságok nem indokolták meg.

A blogger újságíróként dolgozott Teheránban, majd 2000-ben Torontóba költözött. Perbe fogása előtt a blogjában az iráni vezetést bíráló írásokat tett közzé, és 2006-ban ellátogatott Izraelbe, amit Irán nem engedélyez állampolgárai számára, ugyanis nem ismeri el a zsidó államot. Izraeli látogatásáról Derahsan angol és fárszi nyelven beszámolókat tett közzé a blogjában, mint írta, azzal a céllal, hogy megváltoztassa a képet, amelyet a két ország lakói egymásról alkottak.

Noha Haszan Róháni - az elődjénél, Mahmúd Ahmadinezsádnál mérsékeltebb irányvonalat követő - iráni elnök hivatalba lépése után nem változtatott számottevően a politikai szabadságjogokkal kapcsolatos iráni politikán, néhány hónappal 2013-as áttörő választási győzelme után szabadon engedett mintegy nyolcvan politikai foglyot. Megfigyelők szerint feltehetően amiatt döntött az alapvető politikai irányvonal megtartása mellett Róháni, hogy az iráni atomprogram tárgyában ne kerüljön összeütközésbe a Nyugattal való kiegyezést ellenző iráni keményvonalasokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így még biztos nem láttad Londont

Egy sas hátára erősítettek egy kamerát, aki így indult el London felett. Lenyűgöző felvételek… Tovább olvasom