Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Megvan a fűszer, ami serkenti a memóriát!

Csak 1 grammot kell belőle enni reggelire, és 6 órán keresztül hat.

Kurkuma, vagy indiai sáfrány
Kurkuma, vagy indiai sáfrány
Egy grammnyi kurkuma, vagyis indiai sáfrány elfogyasztása reggelire jelentősen javíthatja a memóriaproblémákkal élők emlékezetét a nap további 6 órájában.

Az Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition weboldala szerint ezt egy ausztrál egyetemi tanulmány állapította meg, miután a cukorbetegséggel összefüggő demenciát vizsgálva részvevői rendszeresen kaptak az indiai sáfrányból.

A kísérleti csoport rövid távú memóriáját összehasonlították a sáfrányt és a placebót kapott páciensek esetében. Mark Wahlquist professzor, a melbourne-i Monash Asia Institute kutatója arra jutott, hogy több mint 6 órán át javult jelentősen a betegek munkamemóriája.

A cukorbetegség – amennyiben gyógyszerei nincsenek megfelelően beállítva – hajlamosabbá teszik a betegeket a memóriavesztésre.

A kurkuma kinézetre olyasmi, mint a gyömbér, sárga színű fűszer, elsősorban Ázsiában kedvelik, az európai konyhában a Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze.

A fűszer hatóanyaga a kurkumium, amelyet a kurkuma 3-6 százalékban is tartalmazhat.

A munkamemória olyan kritikai kognitív képességekben kap szerepet, mint a tervezés, a megismerés vagy az érvelés.

A professzor kiemelte, hogy a felfedezés elsősorban a rendezetlen anagcseréjű és az inzulinellenálló betegek kezelésében játszhat szerepet.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metrón fogadtak egymásnak örök hűséget - videó

A New York-i pár azért rendezte esküvőjét földalatti szerelvényben, mert sokat metróznak. Tovább olvasom