Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Oscar-múzeum Spielbergék felajánlásából

Tíz-tízmillió dollárt - fejenként 2,2 milliárd forintos összeget - adományozott a hollywoodi Oscar-múzeum létrehozására Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg - jelentette be kedden az amerikai filmakadémia.
A nemes lelkű adományt meghálálva a filmakadémia a 2017-ben megnyíló filmtörténeti múzeum földszinti aulájának galériáit a két neves filmkészítőről és családjáról nevezi el. A The Hollywood Reporter értesülése szerint a lobby szinten csupán ez a két kiállítótér szerepel a tervekben, az egyik a Marilyn és Jeffrey Katzenberg Galéria, a másik a Spielberg Család Galéria elnevezést kapja.

"Steven és Jeffrey közös szenvedélye a filmkészítés és a filantrópia. Ezzel a hihetetlenül nagylelkű ajándékkal közelebb hoztak minket a célhoz, egy olyan múzeum megépítéséhez, amely megőrzi a filmművészet értékeit és inspirációt nyújt a filmesek következő generációinak" - mondta Bob Iger, a Walt Disney filmvállalat elnöke, aki egyúttal a múzeum megvalósításához szükséges 300 millió dollár összegyűjtését célzó kampányt is vezeti.


Spielberg közleményében örömét fejezte ki, hogy hozzájárulhatott "a filmművészetet és filmtudomány ünneplésére, oktatására és értékeinek megőrzésére" létrejövő múzeum megépítéséhez.

Katzenberg szintén azt hangsúlyozta, milyen fontos szerepe lesz a múzeumnak a páratlan filmtörténeti örökség megőrzésében.

Az Amerikai Mozgóképművészeti és Tudományos Akadémia (AMPAS) 2012-ben kezdte meg adománygyűjtő akcióját a múzeum megvalósításáért, és idén tavaszra már több mint 150 millió dollár gyűlt össze. Az adományozók között szerepel David Geffen, aki mindeddig a legbőkezűbb, 25 millió dolláros felajánlást tette. A filmakadémia a múzeum egy színháztermét nevezi el a DreamWorks filmstúdiót Spielberggel és Katzenberggel közösen alapító Geffenről.

A Renzo Piano és Zoltan Pali tervei nyomán születő múzeum számára a Los Angeles megyei Képzőművészeti Múzeum melletti történelmi Wilshire May Company épületet szemelték ki. A felújítás és átépítés után 2017-ben megnyíló épület 28 ezer négyzetméternyi területen ad helyt kiállításoknak, színháztermeknek, vetítőknek, oktatási központnak és különleges események megrendezésére alkalmas térnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alvásterápiával talán javítható a depresszió gyógyulásának esélye

A depresszió a leggyakoribb mentális zavar, az Egyesült Államokban évente 18 millió embert sújt. A… Tovább olvasom