Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Összedőlt az egyik európai kulturális főváros egyik fő attrakciója - fotók

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció központi része szenteste omlott össze.
Kínos malőr érte a belgiumi Mons várost, amely a csehországi Plzen mellett Európa Kulturális Fővárosa lesz 2015-ben: röviddel a fesztiválév kezdete előtt, 19 nappal az átadása után összedőlt az egyik fő látványosságnak szánt gigantikus szabadtéri installáció.

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció - egy különböző színű, fluoreszkáló falécekből álló építmény - központi része szenteste omlott össze. Szinte csodával határos módon senkit sem temetett maga alá, de az utcát átmenetileg le kellett zárni a forgalom előtt.

Összedőlt az egyik európai kulturális főváros egyik fő attrakciója. (galéria)

A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs, miért dőlt össze Arne Quinze 43 éves flamand művész The Passenger (Utas) című műalkotása, és egyelőre azt sem tudni, hogy újjáépül-e az EKF-program január 24-i hivatalos megnyitójáig. A fesztivál szervezői szerint minden biztonsági előírást betartottak, a terhelési próba sem jelzett semmiféle problémát. A hatóságok nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, a szabotázsét sem, mert a 400 ezer euróba (126 millió forint) kerülő projektnek nem csak rajongói voltak.

Monsban az EKF-program keretében több mint 300 kulturális projektet, köztük 20 nagyszabású kiállítást - egyet Van Gogh-ról - valósítanak meg 18 másik belga, illetve francia várossal, és 22 kulturális intézménnyel együttműködve. A Van Gogh au Borinage. La naissance d'un artiste című tárlaton 70 művet mutatnak be a németalföldi festőtől, aki 1878 és 1880 között a Mons melletti Borinage bányászfaluban élt és alkotott. (

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Kim Dzsongun elleni merényletről szóló filmet

A hackertámadás és a fenyegetések miatt a múlt héten még a Sony is úgy döntött, hogy inkább nem… Tovább olvasom