Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Picasso halott sofőrje után nyomoz a francia ügyészség

Grasse - Pablo Picasso húsz éve halott sofőrjének személye is a hatóságok vizsgálódásainak hatósugarába került a festő tavaly rejtélyes körülmények között előkerült 271 ismeretlen műve kapcsán.
Az ügyben eddig egy idős nyugdíjas házaspár után nyomoztak, de mellettük Maurice Bresnu neve már májusban felmerült egy új indítványban - közölte Jean-Michel Cailleau ügyész. A Picasso által csak Nounours néven emlegetett sofőr a vádak szerint hasznot húzott bőkezűségéből. A nyugdíjas pár, Pierre és Danielle Le Guennec közel negyven éven át őrizgette a világhírű festő 271 alkotását Cannes-tól északra fekvő házában. 2010 januárjában aztán a művész fiához, a család örökségkezelőjéhez, Claude Picassóhoz fordultak, hogy a művek eredetiségét igazoló tanúsítványt kapjanak tőle. Ezért a képekkel Párizsba utaztak. Claude Picasso eredetinek tartja a munkákat, orgazdaság miatt azonban feljelentést tett a házaspár ellen.

A rendőrség 2010 októberében lefoglalta a műveket - festményeket, vázlatokat és kollázsokat -, amelyek értékét 60 millió euróra becsülték. Pierre Le Guennec állítja, hogy Picasso és neje, Jacqueline ajándékozta nekik az alkotásokat. A Le Parisien című lap szerint Le Guennec unokatestvére Maurice Bresnu feleségének, ezáltal ő az egyik Nounours hat örököse közül. A nyomozók a Picasso-hagyatékkezelővel kapcsolatban álló tanú révén jutottak nyomra a sofőr kapcsán az ügyben, és most alaposabban utána akarnak járni az 1991-ben elhunyt Bresnu hagyatékával kapcsolatos ügyeknek. "Úgy véljük, ezek az emberek csak történeteket mesélnek arról, hogy miként jutottak Picasso műveihez" - állítja az ügyészség.

A hatóság szerint állításaik ellentmondásosak, néhány adat valószínűtlennek tűnik. Mindenekelőtt az állítólag 40 évig garázsban porosodó művek jó állapota keltett gyanút a nyomozókban. Sem penész, sem pedig folyadék nyomait nem fedezték fel rajtuk.

Olvasóink írták

  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2011. július 01. 08:13
    „Ez szinte törvényszerű, hogy híres emberek halála után a környezetében élők próbálnak minél nagyobb hasznot profitálni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó munkahely a hosszú élet titka

A jó munkához elengedhetetlen a jó csapat, a jó munkahelyi hangulat. Pszichológusok megállapították,… Tovább olvasom