Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Szabályoznák a névtelenül való kommentelést

A kommentelők azonosítása felé mozdítaná el az internetes kultúrát egy brit parlamenti bizottság.
A testület azt reméli, hogy a jövőben az álnéven közzétett írásokat egyre kevesebben tartanák hitelesnek és megbízhatónak - írta a BBC brit műsorszolgáltató internetes oldala.

Minderre a rágalmak és becsületsértések kezelése érdekében lenne szükség. Védelmet élveznének azok a honlapok, amelyek eltüntetik a névtelenül közzétett és bepanaszolt sértéseket, vagy az azonosított szerzők írása mellett a panaszokat is ismertetik, míg a felhasználóik anonimitását megtartó oldalakat "elsődleges közzétevőként" felelősségre vonnák - írta jelentésében a bizottság.

A jelenlegi jogszabályok szerint a weboldalak felelőssé tehetőek felhasználóik rágalmazó állításaiért. Ha a honlapok a panasz beérkezése után nem tüntetik el a kommentet, annak "elsődleges közzétevőiként" kezelhetik őket. A beszámoló rámutatott, hogy ez öncenzúrához vezet, és a honlapok félelmükben olyan kommenteket is eltávolítanak, amelyekkel nincs komolyabb probléma.

A jelentés azt javasolja, hogy azokban az esetekben, amikor az internetes tartalom szerzője ismert, és valaki panaszt emel, azt tüntessék fel az eredeti anyag mellett. A panaszos ezután bíróságon kérheti a számára sértő kijelentés eltávolítását, amelynek ha eleget tesz a honlap, elkerülheti az eljárást.

Ugyanakkor a névtelen megjegyzéseknél a weboldal panasz esetén köteles lenne azonnal eltávolítani a kommentet, hacsak a szerző bele nem egyezik nevének közzétételébe. Ezután a szerzőt be lehet perelni rágalmazásért.

A weboldal kérheti a névtelen, bepanaszolt komment honlapon tartását is, ha az kiemelkedően közérdekű témát érint.

A bizottság bírálta a névtelen megjegyzéseket, amelyek szerinte "lehet, hogy erősítik a szólásszabadságot, de a felelőtlenséget is". A testület reményei szerint idővel széles körben "megbízhatatlannak és hiteltelennek" tekintik majd a beazonosíthatatlan kommenteket. A javaslat célja "a rosszmájúak és gyűlölködők" okozta kár csökkentése.

A Mumsnet nevelési tanácsadó weboldal szerint a felhasználók nagyban támaszkodnak az internet biztosította névtelenségre. A honlap üzemeltetői aggódnak, hogy az új javaslat következménye az lesz, hogy egyre többen követelik majd a megjegyzések eltávolítását. Justin Roberts, a weboldal egyik alapítója egyetért a parlamenti bizottság céljával, de szerinte a jelentés nem vette figyelembe, milyen hasznos lehet a névtelen kommentelés abban, hogy a nehéz helyzetben lévő emberek kötetlenül tudjanak beszélni a problémáikról. A Mumsnethez havonta körülbelül 10 panasz érkezik, és évente 2-3 komolyabb vitájuk van kisebb cégekkel, amelyekről felhasználóik kedvezőtlen véleményt nyilvánítanak. Roberts szerint a javaslatnak vérfagyasztó hatása lehet a Mumsneten, ahol több ezer felhasználó élvezi a névtelenség nyújtotta előnyöket.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. lacipapa68 2011. október 23. 21:56
  „A diktatúrák nem szeretik a szólás szabadságát.A diktatúrák nem tűrik,hogy álnéven kommentelj,hiszen akkor nehezebben tudnak beazonosítani.Nem véletlen,hogy most ilyen témájú cikk látott hazánkban napvilágot,előre vetíti jövőnket ebben a sötét időszakban.”
 • 29. papika56 2011. október 22. 12:00
  „DE KIT ÉRDEKEL mit tesznek az angolok ? van nekünk is elég bajunk !
  NEM történik semmi itthon ,hogy ilyen érdektelen cikkek jelennek meg ???
  Lehet törölni ! úgy is minden komm.temet törőlni szokták !!!!”
 • 28. spiler 2011. október 22. 10:51
  „demokráciákban nem kell szabályozni de nállunk igen!!!!!!!!!!”
 • 27. igazságkereső 2011. október 22. 10:20
  „#24-25. mazsolaszolo 2011. 10. 22. Kedves mazsolaszolo! Régen olvastam ilyen tárgyilagos, lényegre törő hozzászólást! Még annyit kell csak hozzátenni,hogy azt kell törölni a hsz-ből,aki rendkívül trágár módon teszi meg hsz.-ét! Gratulálok intelligens megnyilvánulásodhoz,szívesen olvasom az ilyen nyugodt hangvételű, de a lényegről szóló véleményeket,mint amilyen a Tied is!!”
 • 26. tol 2011. október 22. 09:57
  „kedves .suhym. ! "A cenzúra információk hozzáférhetőségének és terjesztésének a felügyelete, elsősorban politikai és morális alapokon. Szűkebb értelemben csak az államilag gyakorolt, külön erre a feladatra alakult szervek által végzett információ-szűrést nevezzük cenzúrának" (Wikipedia). Én leírom a reakciómat - nem mindenről, csak amihez kedvem szottyan -, és ha úgy látom jónak, akkor reagálok azokra a szösszenetekre, melyek nekem szólnak. Erre van az ilyen fajta fórum. Nem vagyok személytelen, csak a személyi sallangoktól mentes.(név és cím a regisztrációnál... Te is kitöltötted...) Bunkó fórumról (pl. HVG) elmegyek, idióta fórumra (pl. Kurucinfo) fel se megyek. Úgy érzem, magam is ki tudom szűrni, hogy melyik szösszenetről mit tartsak. Ehhez nem kérek újságírói segítséget, ezért (is) sértő, hogy mitugrász, vagy sanda módon belenyúlnak a kis civil játékomba. Szép napot!”
 • 25. scott1 2011. október 22. 09:46
  „Van egy másik óriási különbség is: sok újságíró névvel tett megnyilvánulása - ahogy napjainkra kiderült - köszönő viszonyban sem volt a valósággal, szemben esetlegesen a kommentelőével (aki ezt egy nick mögé "bújva" tette) és akit ezért a "pofázásáért" annak idején akár meg is "hurcoltak"...”
 • 24. mazsolaszolo 2011. október 22. 09:44
  „23. Nincs teljesen igazad. A kommentelő egy nick mögé bújva is mindig önmagát adja. Ha arccal tenné, akkor esetleg hallgatna, de akkor is ugyanaz volna a véleménye. Így legalább látszik. Ami az igazság benne, hogy a névtelenség mögé bújva bizonyos helyzetekben ugyanúgy viselkedhet az ember, mint amikor egy névtelen csürhében elvegyül és ordítozik, pl. tüntetésen.

  Nyílván soha senki nem figyel oda, amikor leírom az egyik lényegét a névtelen kommentelésnek: FESZÜLTSÉGLEVEZETŐ, szelep-szerep! Irgalmatlan feszültségek feszülnek a legtöbb emberben és sokszor életmentő az, ha itt veri le virtuálisan - úgysem azt látja, aki valójában van az adott ember mögött, hanem csak a projekcióit, azaz, azt amit ő maga képzel a saját lelki folyamatai álta a másik "emberre" -, mintha otthon püfölné naponta a gyerekét, a kutyáját vagy a bé nejét. Vagy a bé férjét.
  Ehelyett jönnek mindenféle idióta médiasztárocskák, perc-emberek, kisstílű politikusok, akik egy-egy névtelen ember beszólására halálra sértődnek, perrel fenyegetőznek, ombudsmanért kiabálnak, holott tudniuk kéne, hogy ugyanezt megkaphatják a buszon is, bárkitől. Csak az ugye, elszáll a szélben...Hát talán a kommentet is így kéne kezelni.

  Én nem örülnék a nevesített dolgoknak, mert az már nagyon közel van az orwelli világhoz. A közösségi lapok korában nagyon meg kell válogatni azzt, hogy ki hova mit tesz fel magáról, mert percek alatt össze lehet kötni az infókat.”
 • 23. mazsolaszolo 2011. október 22. 09:32
  „Vajon mennyivel lesz "hitelesebb" egy írás attól, hogy valaki vállalja a nevét? Nem inkább csak perelhetőbb az adott ember? ma az sokat számít. Nem a névtől lesz egy ember megnyílvánulása hiteles, hanem attól, amit leír, és amiről tudja, hogy biztos tudást takar. Ezzel szemben számtalan ember adja a nevét valamihez, ami mögött semmiféle tudás nincsen, csak valamiféle úton-módon szerzett papír, amivel villog és amire buta módon érvként hivatkozik. Hadd ne mondjak példákat. Mindenki találhat a környezetében ilyesfajta embereket.

  Egyébként maguk az angolok is tudják, hogy nagy butaság volna ez az egész: úgy értem, ha a hozzászólások névtelenségét elvennék, mert pl. az adott internetes oldal forgalma csökkenne drasztikusan. A kommenteket éppen annyira kell komolyan venni, amennyire az ember odafigyel a buszon, vonaton egy vadidegen ember szövegére. Ott sem igazoltatok senkit, hogy mondja meg a nevét, és adja meg a foglakozását, nevezze meg az iskolai végzettségét, ha beszélgetek vele. És éppen annyi esélyem van egy névtelen szövegében kincsekre, valódi tiszta, lecsiszolt tudásra, bölcsességre - vagy akár egy öregember életbölcsességére - találni, mint egy szélhámossal összefutni, aki előadja a semmit, nagy arccal.”
 • 22. .suhym. 2011. október 22. 09:19
  „19. scott1 2011.10.22. 08:24
  Van egy óriási különbség: az újságíró ezt névvel teszi, a kommentelő viszont egy nick mögé bújva!
  ...................................................................................................................................................
  18. tol 2011.10.22. 08:19

  Már megbocsáss, a cenzúra az, amikor nem adhatsz hangot a véleményednek, mert megtiltják.
  Napjainkban bármikor, bárhol elmondhatod, hogy kiről, miről mit gondolsz, és ezt sokan csak "személytelenül" vállalják fel!:(( Ezt valamikor úgy hívták, gerinctelenség, jellemtelenség!
  ............................................................................................................................................

  Legjobb az lenne, ha mindenki csak olyat írna le, amit névvel, arccal is bevállalna! Sajnos ez napjainkban nem így működik, mert névtelenül semmitől sem riad vissza a nagy többség, de szemtől szemben!!???”
 • 21. balihoho 2011. október 22. 09:10
  „Bárhol írok véleményt, előzetesen regisztrálni kell, megadva legfontosabb személyi adataimat. Ennek, és annak tudatában írom a véleményeimet, hogy azokért vállalni kell az esetleges jogkövetkezményeket. Éppen ezért nem írok véleményt olyan fórum oldalakon, ahol szélsőséges véleményeket, köz ízlést sértő véleményeket lehet olvasni. A durvaságot minden fórum oldalon kerülöm.”
 • 20. cselac 2011. október 22. 09:10
  „Tisztelt szövegértési és olvasási problémákkal küzdő (névtelen) kommentelők:

  "A kommentelők azonosítása felé mozdítaná el az internetes kultúrát egy brit parlamenti bizottság."”
 • 19. KamuNeni 2011. október 22. 08:40
  „moderálva> Alz atlag nepnek alacsony az onerteke es ugy probalja fontosnak erezni magat hogy szomszedjait baratait bekopi.”
 • 18. scott1 2011. október 22. 08:24
  „.suhym.!
  Kíváncsi lennék, vajon az újságírók, a cikkeiket, amiket pl. az elmúlt években írtak, vajon vállalnák-e most is?
  Könnyű adott esetben a kommentelőt degradálni, amikor az elvnek nem tetszőt írt, de vajon szemtől szemben is megtenné, vállalva azt, hogy amit leírt anno az a színtiszta igazság?”
 • 17. tol 2011. október 22. 08:19
  „a kommentelés lényegege, hogy a pillanatnyi tudatállapotnak megfelelően reagálnak a tagok az adott témára. A sanda egyéb szándékok kiszűrése a kommentelők feladata. Tehát pont két helyen akarnak belenyúlni ebbe a kis játékba. Hogy is szólt a tizenkét pont első bekezdése? "Kivánjuk a´ sajtó szabadságát, censura eltörlését". Rosszabb, vagy legalább ollan helyzetben van a magyar társadalom, mint 1848 március 15-én. Csak nincs egy Széchenyinkés egy Petőfink mostan. NO COMMENT...”
 • 16. qrumpli 2011. október 22. 08:05
  „Meg se jelenik a hozzászólás!
  Azé ez mán valami.”
 • 15. scott1 2011. október 22. 07:43
  „klj_54!
  Azon van a lényeg, hogy névvel vállald a marhaságot, mert úgy az igaz? Akkor te a válság előtt kiadott 2008-as "Beindultunk" nevű kormányprogramot is a mai napig hitelesnek tartod, mert ahhoz az egész kormány adta a nevét? Most is üvölt a pannon puma? 2006 óta euróval fizetünk? 2010-re elértük Ausztria szintjét? Nem volt gázár emelés? Ingyenes lett a jogosítvány? Nincs leépítés a közszférába? Nincsenek megszorítások? Mindez igaz csak azért mert ezeket anno névvel (arccal) vállalták? Ezt te sem gondolhatod komolyan...”
 • 14. .suhym. 2011. október 22. 07:22
  „14. Jozsoci 2011.10.22. 05:07
  Legtöbb helyen meg kell adnod a nevedet a regisztrációhoz.
  ..........................................................................
  13. Wacky 2011.10.22. 00:03
  Nagyon sok ember vállalja ezt névvel, arccal. Lásd közösségi oldalak.
  ..................................................................................................
  6. 9349779 2011.10.21. 18:00
  Kíváncsi lennék, vajon az itt írogatók, a sok mocskolódást, amiket pl. egymás fejére szórnak, vajon vállalnák-e névvel?
  Könnyű adott esetben az újságírót szidalmazni, amikor az olvasónak nem tetszőt ír, de vajon szemtől szemben is megtenné, az aki itt adott esetben "anyázik"?”
 • 13. Jozsoci 2011. október 22. 05:07
  „Nem kétséges, hogy most is van egy III/III-as ügyosztály, csak más a neve. Minthogy pl. a DM-be való regisztrációkor is meg kell adnunk a nevünket, címünket, anyánk nevét 6 példányban, illetékes elvtársak előtt nyitott könyv a párt szimpatizálásunk személy szerint. ennek figyelembe vételével szíveskedjetek kommentelni.”
 • 12. Wacky 2011. október 22. 00:03
  „11. Elendur 2011.10.21. 22:20

  Imádom, ha valaki kiragad egy mondatot a szövegemből...
  tehát, aki véletlen nem értette volna(bár én ezt más szóval illetném), de igenis lényeg mert kizárt hogy te a saját nevedet felfedve akarsz mondjuk politikáról vitázni... jelzem, az elején oda írtam hogy pl politika!!”
 • 11. klj_54 2011. október 21. 22:23
  „7. scott1 2011.10.21. 19:07
  Vádaskodás és személyeskedés helyett: http://csutak.fw.hu
  Én ezt rendszeresen közreadom, és te?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnyergelték és szekérhúzásra kényszerítették

Akár gengszteres filmekből is ihletődhetett volna az az 5 román férfi, akik nem mindennapi bosszút forraltak másik három falubeli ellen. Tovább olvasom