Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Tíz éve indult a Breaking Bad

Január 6-tól az összes évadot műsorra tűzi az AMC.
10 évvel ezelőtt, 2008. január 20-án vetítette az AMC a Breaking Bad sorozat első epizódját. Minden idők egy legsikeresebb televíziós sorozatának kerek évfordulójára az AMC maratont indít, és január 6-tól vetíteni kezdi a teljes öt évad valamennyi epizódját.

Az eltelt években a Breaking Bad számtalan sikert könyvelhetett el: 225 díjra jelölték, amelyből 146-ot, a többi között a legjobb drámai tv-sorozatnak járó Emmy díjat és Golden Globe-ot is zsebre tehette. De 2014-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is mint a legmagasabbra pontozott televíziós sorozat.

A sorozat indulásának 10 éves évfordulója alkalmából január 6-tól az AMC minden szombaton és vasárnap este 23:55-től ismét megörvendezteti a rajongókat Walter és Jesse öt évadon át tartó kalandjaival.

Végül 10 érdekesség a Breaking Bad-ről:
  1. Bryan Cranston főszereplő a sorozat után a gyűrűs ujjára tetováltatta a Breaking Bad logóját.
  2. A sorozatban cukrot vagy kandiscukrot szívnak metamfetaminként. A cukor meth-et az Albuquerque-ben található The Candy Ladyből szerezték be.
  3. Walter az eredeti forgatókönyvben 40 éves, de végül az AMC úgy ítélte, hogy ez túl fiatal kor lenne egy életközepi válsághoz, ezért végül Bryan Cranston egy 50 éves férfit alakít a sorozatban.
  4. Az öltözékeknek és azok színének komoly jelentősége van; Marie általában lilát, Jesse többségében narancs és piros ruhákat visel, míg Walter White a sorozat előrehaladtával egyre sötétebb ruhákat kap, csakúgy, ahogy a karaktere is egyre sötétebb lesz.
  5. Aaron Paul soha nem tanult színészetet, mert úgy gondolta, hogy csak tettetnie kell, hogy másvalaki bőrébe bújik.
  6. Jesse és Walter Jr. az a két állandó szereplő, akik egyetlenegyszer sem találkoztak a sorozatban.
  7. Számtalan utalás van más híres filmekre: így például pontosan megelevenedik a Kutyaszorítóban című film egyik jelenete, ahol Mr. White fog fegyvert Mr. Pinkre. A Breaking Badben szinte ugyanezt az akciót látjuk felcserélt szerepekkel.
  8. Az utolsó epizód címe Felina. A címből nem csak a „Finale" szó jön ki, de így hívják azt a lányt is a dalban, amit Walter az utolsó részben hallgat. És ez még mindig nem minden, mert ha a Felina szót feldaraboljuk a periódusos táblázat szerint, akkor a Fe (vas) a Li (Lítium) és a Na (Nátrium) vegyjele jön ki, melyek átvitt értelemben a vért (a vér vasat tartalmaz), a methet (a lítium a metamfetamin egyik összetevője), és a könnyeket (a könny nátriumot tartalmaz) jelképezik.
  9. Szintén az utolsó évadban a kamera egy Nem Hampshire-i rendszámra fókuszál, az állam mottójával, amely a „Live Free or Die". Ez nem csak az ötödik évad első epizódjának címe, de tökéletesen utal Jesse és Walt sorsára. Jesse szabadon él, míg Walt a végén meghal.
  10. A sorozat egyik legnagyobb rajongója az Oscar-díjas színész Anthony Hopkins, aki gyakorlatilag egy szuszra végignézte az AMC sorozatát, és a következő gratuláló levelet fogalmazta meg Bryan Cranstonnak: „Az ön alakítása Walter White szerepében a legjobb színészi teljesítmény, amit valaha láttam. Remek munkát végeztek, elképesztő munkát!" – áradozott Hopkins. 
 
Az AMC „Breaking Bad maraton"-jának vetítési időpontjai januárban:
 
január 6. szombat, 23:55-től: 1.évad, 1-3. epizód
 
január 7. vasárnap, 23:55-től: 1.évad, 4-5. epizód
 
január 13. szombat., 35:55-től: 1. évad, 6-7. epizód, 2. évad, 1. epizód
 
január 14. vasárnap, 23:55-től: 2.évad, 2-3. epizód
 
január 20. szombat, éjféltől: 2.évad, 4-6. epizód
 
január 21. vasárnap, 23:55-től: 2.évad, 7-8. epizód
 
január 27. szombat, 23:55-től: 2.évad, 9-11. epizód
 
január 28. vasárnap, 23:55-től: 2.évad, 12-13. epizód
 
A ’Breaking Bad’-ről    

Walter White (Bryan Cranston) egy átlagos középiskolai kémiatanár. Új-Mexikóban él várandós feleségével és középiskolás korú fiával. Azért, hogy eltartsa a családját, másodállást is vállal egy autómosóban. Az 50. születésnapján az orvosok tüdőrákot diagnosztizálnak nála. Maximum egy-két éve lehet hátra, ezért úgy akar gondoskodni a családjáról, hogy egy volt iskolai tanítványával, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul) metamfetamint kezd gyártani. Korábbi élete minden morális szabályát, valamint a törvényeket is gátlástalanul áthágva a bűnözők közt igazi lángelmévé, véreskezű drogbáróvá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog új évet kívántak a kéményseprők Áder Jánosnak

Boldog új évet kívántak a kéményseprők Áder Jánosnak
Kéményseprők kívántak szerencsés és boldog új évet Áder János köztársasági elnöknek, valamint rajta… Tovább olvasom