Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Több mint 6 ezer tonna füstölt áru fogy húsvétkor

Ebben a termékkategóriában mintegy 2 millió háztartásban 3,1 kiló a fogyasztás az ünnepek idején.
Több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti ünnepi időszakban, mintegy 7 milliárd forint értékben - mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára az MTI-nek.

Ebben a termékkategóriában mintegy 2 millió háztartásban 3,1 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. Egy-egy cég éves sonkaforgalmának (a formában vagy bélben hőkezelt sonkaféléket nem idesorolva) 25-30 százaléka fogy el az ünnepek alatt, a termékpaletta összetételétől függően - ismertette.

Mostisch Martina hangsúlyozta: fontos, hogy a vevő vásárláskor legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon.

A húsvéti sonkák főbb típusait ismertetve elmondta: a parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Az ügyvezető titkár hangsúlyozta, hogy a hús "bizalmi" termék. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott - mondta. Kétes eredetű terméket pedig, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon senki - figyelmeztetett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vásárláskor gondosan ellenőrizze mindenki a termék szavatossági idejét.

Mostisch Martina elmondta azt is, hogy a feketegazdaság jelenléte ebben az áruszegmensben 20-30 százalékra tehető, fő területei a piacok, ahol ellenőrizetlenül kerülhetnek ezek az áruk forgalomba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pitt és Jolie azóta nem gyűrték a lepedőt, hogy egybekeltek?

Több amerikai lap szerint is válságban van Angelina Jolie és Brad Pitt kapcsolata. Tovább olvasom