Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Veszélyes lehet a babára a terhesség alatt szedett D-vitamin

A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát, a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.

Az Allergy című. szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.

A német kutatók eredménye azért meglepő, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen és már közel ötven éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére. Hazánkban is három éves korig ajánlott a D-vitamin szedése, különösen a napfényszegény téli időszakban.

Éppen a leírt pozitív hatások miatt újszerű a német kutatók eredménye. A D-vitamin és az allergia közötti összefüggésre már az 1990-es években felfigyeltek, de átfogó vizsgálatok nem készültek. Most a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg, írja az etelallergiasoknak.hu.

A helyi kórházzal együttműködve 622 édesanyát és gyermekeiket vonták be a vizsgálatba. Megmérték az anyák, illetve a köldökzsinor vérének D-vitamin tartalmát, valamint megfigyelték az újszülötteknél az első két évben kialakuló ételallergiát.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin csökkenti a kockázatokat.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában.

Noha a vér D-vitamin tartalmát számos tényező befolyásolja, így az évszak, a napon. és a szabadban eltöltött idő a kutatás vezetője mégis azt tanácsolja, hogy a várandós anyukák, ha más okból kifolyólag nincs rá szükség, ne szedjenek kiegészítő D-vitamint a terhesség ideje alatt, mert az eredményeik alapján növelheti a gyermekeknél az ételallergia kialakulásának kockázatát. Dr. Kristin Weiße a kutatás vezetője, hangsúlyozta, hogy bár más tényezők is szerepet játszanak az ételallergia kialakulásában, ám a D-vitamin szerepének figyelembe vétele ennek ellenére fontos, mert a feltárt összefüggések egyértelműek.

SeoPress

Olvasóink írták

  • 1. szabójóska 2013. május 20. 16:17
    „Az az összefoglaló cikk mely az összes ilyen irányú megfigyeléseket ismerteti,azt mondja, a kísérleteket még validálni kellene,azaz ez még nem lehet napi orvosi gyakorlat. Kár ilyesmivel a leendő kismamákat ijesztgetni. Kétségtelen tény azonban,hogy az utóbbi időkben sajtókampány van, hogy kevés D-vitamint fogyasztunk és ezt így-úgy indokolják is,Sajnos napi szokás a sajtóban az ilyen " felvilágosító" cikk és ebből eredően lesznek a felvilágosult kismamák. Szegény szülészek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Depardeiu II. János Pál pápához hasonlította Vlagyimir Putyint

Gérard Depardieu francia színész januárban orosz állampolgárságot kapott az orosz elnöktől. Tovább olvasom