Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vidéki tapasztalatszerzésre küldik a kínai tévéseket

A főhatóság azt tervezi, hogy negyedévente olyan látogatásokra viszi az érintetteket, amelyek által nem csak betekintést nyernek a vidéki emberek életkörülményeibe, de ezzel együtt ihletet is kapnak alkotó munkájukhoz.
Vidékre küldik a kínai televíziós sorozatok készítőit, a színészeket és a gyártásban résztvevőket, hogy a vidéki közösségek hétköznapi életének valóságát megtapasztalva és abból merítve készítsék majd filmjeiket - adta hírül a kínai média hétfőn az állami média, film és könyvkiadók állami hivatalának közleménye nyomán.

A főhatóság azt tervezi, hogy negyedévente olyan látogatásokra viszi az érintetteket, amelyek által nem csak betekintést nyernek a vidéki emberek életkörülményeibe, de ezzel együtt ihletet is kapnak alkotó munkájukhoz. E helyszínek a bányatelepektől a falvakig olyanok, amelyek "megfelelő inspirációt" adhatnak a forgatókönyvíróknak, a rendezőknek és a velük együtt dolgozó művészeknek.

A hivatal egyelőre öt film- és tévéműsor készítőgárdáját tervezi utaztatni, de rajtuk kívül évente legalább egy hónapra 100, a központi és helyi médiában művészeti műsorokkal foglalkozó rádiós, televíziós újságíró, műsorvezető és bemondó is vidékre települ majd.

Őket azokba a térségekbe "vezénylik", ahol nagy számban élnek nemzeti kisebbségek (Kínában 55 van belőlük, és az ezekhez tartozók száma meghaladja a százmilliót), továbbá a határvidékek térségébe és a forradalmi emlékhelyek lakóinak településeire. A hatóság álláspontja szerint e kísérlet, amelyet hosszú távra terveznek, segíteni fogja az alkotókat abban, hogy művészetüket jobban elhelyezhessék a kínai valóságban és munkájuk eredménye tökéletesebbé váljon.

Ezzel arra utalnak, hogy a világ legnépesebb országában még mindig jelentős különbségek vannak a vidék és a városok, de a régiók között is, miközben a médiumok és a televíziós filmek témái nagyrészt a nagyvárosi élettel vannak összefüggésben.

Ennek részben az is az oka, hogy Kínában már felnőtt egy városi generáció, amelynek lényegében fogalma sincs arról, hogy vidéken milyen körülmények között élnek és dolgoznak emberek. Az elmúlt időben sok bírálat érte a kínai televíziós és filmipart egyrészt a sematikus és unalmas városi szappanoperák, vagy a rendezésükben és tematikájukban szintén megújulni képtelen történelmi, háborús filmek miatt, másrészt a rendezők, a színészek teljesítményének minősége miatt.

Az intézkedés egyébként valószínűleg annak hatására született, hogy Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár október közepén egy szimpóziumon az ország legnevesebb képzőművészei, színészei, forgatókönyvírói és táncosai előtt az alapvető és követendő értékek művészi kifejezésére biztatta a művésztársadalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Budapestre Joulupukki, a lappföldi Mikulás

A finn Mikulás egyhetes programja alatt több városba és kis községbe látogat el Magyarországon. Tovább olvasom