Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Hallgatói bérlet – csak szociális alapon?

Szeged - Jelenleg minden állami finanszírozásban tanuló SZTE-s hallgatónak alanyi jogon jár városi tömegközlekedési bérlet. A hallgatói önkormányzat egyik szervezetének tagjai inkább szociális ösztöndíjra fordítanák az erre költött pénz nagy részét.
Aláírást gyűjtenek a szegedi hallgatói önkormányzat egyik szervezetének tagjai a diákok körében arról, hogy járjon-e továbbra is minden nappali tagozatos hallgatónak ingyenesen szegedi tömegközlekedési bérlet.

Az aláírásgyűjtést a hallgatói önkormányzatnak felelő Szegedi Tudományegyetem Szakos Érdekképviselet (SZÉK) három tagja kezdeményezte még a múlt héten, azóta szavazólapok is megjelentek. Közleményük szerint a szegedi egyetem 20 éve minden államilag finanszírozott hallgatónak biztosítja a helyi tömegközlekedési bérletet. Szerintük ennek fedezetét az egyetem a hallgatói normatíva részét képező szociálisösztöndíj-keret terhére biztosítja. Véleményük szerint az SZTE többet költ bérletre, mint közvetlen szociális ösztöndíjra. Számításaik szerint az állami és nappali tagozatos hallgatóknak évente körülbelül 400 millió forintot osztanak szét bérlet formájában.

20 éve jár a bérlet a szegedi hallgatóknak. Fotó: Schmidt Andrea
20 éve jár a bérlet a szegedi hallgatóknak.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hallottam róla, de nemmel szavazok, szerintem örülnünk kellene, hogy legalább ezért nem kell fizetnünk – mondta egy neve elhallgatását kérő egyetemista a 4-es villamos Petőfi Sándor sugárúti megállójában.

SZÉK

A Szakos Érdekképviseletet tavaly márciusban hozta létre az EHÖK azzal a céllal, hogy minél több egyetemista vegyen részt aktívan a hallgatói érdekképviseletben. Jelenleg 300 tagja van a szervezetnek, akik a hatékonyság érdekében 4 szekcióban működnek, egy-egy csoportvezető irányításával – olvasható az EHÖK honlapján.

Az aláíróíveken többféle megoldást is feltüntettek. Az EHÖK honlapján közölt verziók között szerepel, hogy a hallgatók 25 százaléka nem kapna bérletet, az így felszabaduló összeg már jelentős többletet – mintegy 50 millió forintot – jelentene a hallgatók maradék 75 százalékának, fejenként több ezer forintot. Egy másik verzió szerint szociális alapú pontrendszert vagy önrészt vezetnének be. Az érdekképviselet szerint így csak a legrászorultabbaknak járna a bérlet. Azt a lehetőséget is alá lehet írni, hogy minden maradjon a régiben, de azt is, hogy az egyetem szüntesse meg a bérletek finanszírozását, és minden így felszabaduló pénzt szociális ösztöndíjra költse. Így az EHÖK rendelkezne a bérletekre szánt összeggel, amelyet szociális ösztöndíjakra költhetne.

Az érdekképviselet tagjai azt szeretnék elérni, hogy az EHÖK még nyáron megtárgyalhassa az ügyet, ami ellentmond annak, hogy az EHÖK-nek információnk szerint az egyetemi költségvetés részeként már most be kellene mutatnia a tervezett felosztást a szenátusnak, a végső döntést ugyanis a szenátus hozza meg. A szavazásra irányuló kezdeményezés akkor érvényes, ha a hallgatók 25 százaléka, azaz mintegy 7500 diák írja alá. Ha ez sikerrel jár, akkor a hallgatóknak egy napjuk van a szavazatuk leadására.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. andreyB 2013. május 17. 12:13
  „ja persze. így ezt a pénzt el lehet osztani maguk közt. eddig sem a legrászorultabbak kaptak!”
 • 41. angyal1064@freemail.hu 2013. május 17. 09:00
  „Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre az jogosult aki pld.egyedül nevel a szülő ,bocs nézz utána.”
 • 40. havranek 2013. május 16. 21:46
  „Arra meg kíváncsi lennék hogyan állapítanák meg a valós "rászorultságot" mert ugye minél feljebb megyünk annál nagyobb a különbség az "adózott" és a "valós " jövedelem között !?”
 • 39. eNeSZx 2013. május 16. 21:31
  „Látom mindenkinek nagyon jó véleménye van az EHÖK-ről... :) A 37.-38. hozzászólással nagyrészben egyetértek. Egyébként meg, hogy járjon-e vagy ne járjon szerintem egy másik témakör, bár kapcsolódik hozzá. A lényeg, hogy úgy látszik az EHÖK kevesli a whiskyre költhető pénzt, ezért rátenné a kezét még pár plusz millióra.”
 • 38. tozso 2013. május 16. 20:35
  „Úgy sejtem, hogy ezen közvélemény kutatás eredményeire hivatkozva el is veszik a bérleteket. Persze a valós eredményeket sosem ismerjük majd meg, de indoknak jó lesz. Olyan, mint az Orbán-féle kérdőívek. A megmaradó pénz természetesen nem 100%-ban lesz a diákokra fordítva. Vagyis legfőképp a HÖK tag diákokra lesz fordítva.”
 • 37. Agent47 2013. május 16. 20:08
  „"az EHÖK rendelkezne a bérletekre szánt összeggel, amelyet szociális ösztöndíjakra költhetne. "

  Az EHÖK ne rendelkezzen inkább semmivel, azért kevés a "szoctám" (aka szociális ösztöndíj) is, mert szépen elszivárog a pénz egyes csatornákon, a maradékon meg tépődjenek az egyetemisták. Ha ez a pénz (nem kis összeg) az EHÖK kezére kerül, akkor arra keresztet lehet vetni, az biztos.

  A fanyalgóknak: vegyék úgy, hogy ami nekem tetszik, azt az én adómból finanszírozza az állam, ami meg Önöknek tetszik, azt az önökéből. Így nem jönne elő állandóan a szokásos mondat: "Az én adómból márpedig ne fizessenek ezt meg azt."

  Az én adóm a szegedi bérletekbe megy, az Önöké a szociális segélybe Salgótarjánba. Én nyugodtabban alszom.”
 • 36. roxper 2013. május 16. 19:20
  „Inkább nem írok neked semmit kontárovics, közöd nincs se az egyetemhez, se a magyar közélethez. Ha nem értesz valamihez, akkor minek próbálsz meg okoskodni?

  Ez már 15 éve is így működött, alig volt bliccelő egyetemista, szinte mindenki bérlettel utazott, egy-két alkeszt leszámítva, aki 80%-os áron eladta költségtérítéses képzésen lévő társának...”
 • 35. macs 2013. május 16. 19:01
  „34. sóska66,
  mert ezt a juttatást a SzTE adja.”
 • 34. sóska66 2013. május 16. 18:37
  „Azt sem értem, eddig miért volt ingyenes. Pesten a lányom 3850 forintot fizet a bérletért nappali tagozatos hallgatóként.”
 • 33. Wacky 2013. május 16. 17:51
  „"Számításaik szerint az állami és nappali tagozatos hallgatóknak évente körülbelül 400 millió forintot osztanak szét bérlet formájában."
  "a hallgatók 25 százaléka nem kapna bérletet, az így felszabaduló összeg már jelentős többletet - mintegy 50 millió forintot - jelentene"

  hogy is van ez??”
 • 32. azmegszeged 2013. május 16. 17:12
  „30. queenmargareth1 2013.05.16. 15:30

  Súlyos fogalomzavarban szenvedsz! Itt a hallgatói képviselet (~szakszervezete) fizeti a bérletet, most arról van szó, hogy szociális alapon járjon és a fennmaradó pénzt szintén szociális juttatásokra költsék.”
 • 31. FreeSpeechForTheDumb 2013. május 16. 16:16
  „19. angyal1064@freemail.hu Kérlek, ne beszélj már baromságokat. Egyedülálló szülő gyermeke NEM kap pluszpontot a felvételikor.”
 • 30. queenmargareth1 2013. május 16. 15:30
  „20. vári 2013.05.16. 11:41 és, amikor már dolgoznak az egyetem mellett???a szülőket most sajnáljátok, pedig így is a pénzesebb tudja taníttatni.tőlünk, 30 ezresektől a félárút is elvettétek és, hogy örültetek, pedig rohadt sokat kell orvoshoz járni.
  és a többi diák???a kicsik?ők nem diákok?az ő szüleik nincsenek leterhelve, ugye, így jár nekik a félárú.mert vannak szüleik és ne terheljük már.a falun élők kapnak az iskolába menet bérletpénzt???nem,”
 • 29. Commander-V2 2013. május 16. 14:35
  „Még egy halálos döfés a szegedi tömegközlekedésnek, ennyivel kevesebb bevétele lesz a város cégének.”
 • 28. haresz 2013. május 16. 14:13
  „Ez totál diszkrimináció a többi mezei iskolással szemben, akinek bérletet kell venni.”
 • 27. macs 2013. május 16. 14:13
  „25. toth.andras.akos,
  kösz, én is így gondoltam.”
 • 26. szpalika 2013. május 16. 13:06
  „gondolom, hogy szemeszter bérlet.
  Az állam sajnos nem fizeti ki a kedvezményes és "ingyenes" utazásokat. Ad vmennyit, de ha tételesen ki kellene fizetnie, akkor sokkal több pénzt kellene adnia. Ezt soha semelyik kormányzat nem vállalta fel. A regisztrációs jegy is többek közt ezért lett elkaszálva.
  A TV szerződé szerinti ellentételezést kap a szolgáltatásért. Nekik nem érdekük, hogy bármit is tegyenek.
  Az SZKT szintén egy bevételmegosztási formula után jut a jegyek és bérletek árához, és kap támogatást az önkormányzattól.
  Összességében az önkormányzat vagy hivatala, cége áll szemben ténylegesen az egyetemmel és hallgatói önkormányzattal és nem a szolgáltatók.”
 • 25. toth.andras.akos 2013. május 16. 12:56
  „24. macs 2013.05.16. 12:43
  Féléves bérletet kapnak. Kiadásának feltétele az aktív hallgatói státusz, a hallgatói jogviszony megléte. Mielőtt végeztem, én is így kaptam - pontoabban ha nem tartottam rá igényt, úgy megkaptam az árát. Ha jól tudom, ez változott meg úgy, hogy kifizetés már nincs, akinek nem kell, az bukta a dolgot.”
 • 24. macs 2013. május 16. 12:43
  „16. pachakuti,
  a diáknak nem kell fizetnie, de ez nem jelenti, hogy a bérlet ingyen van. A bérletet az egyetem fizeti ki.
  Tényleg éves bérletet adnak? A diákigazolványt a beiratkozást követően érvényesítik, akkor a bérlet miért szól egész évre? Vagy félreértek valamit?”
 • 23. toth.andras.akos 2013. május 16. 12:28
  „Pár gondolat a témához:
  - 400 millióról beszélünk. Ez az összeg szerintem elég nagy "zsarolási potenciál" - leült valaki tárgyalni az SZKT vezetésével TÁRGYALNI? Nekik mindegy egy ekkora kieső bevétel? Kicsit engednek ők is, az egyetem is - maradhatna minden a régiben, mindenki jól járna.
  - Nem elvenni kell, hanem ott verni az asztalt, ahol arról döntenek, hogy már évek óta változatlan a hallgatói normatíva, miközben infláció van, állandóan emelkedő árak stb. - közben megy a papolás a minőségi felsoktatásról, meg zárkózzunk fel Európához, hát persze - pénz nélkül mégis hogyan?
  - A diákok többsége nem a buli kedvéért jár az egyetemre. Nem kell általánosítani. Hogy hétvégén megenged magának az ember egy kis lazulást a heti frusztráció után - mi van abban? Ennek semmi köze a bérlethez.
  - Dolgozó diákok - ismerettségi körömben tapasztalom, hogy az utóbbi időben gyakorlatilag alig van munka, azt is egy kivételezett kör kapja (pl. a munkaszövetkezetben dolgozó emberke ismerősének gyereke), a cégek inkább alkalmaznak bérmunkában közmunkást, START kártyást - adózás szempontjából sokkal jobban megéri.
  - Az EHÖK nevű förmedvénnyel valamit tényleg kellene már kezdeni.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadások, kísérletezés és kincsvadászat a Növények napján

Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszéke és Ökológiai Tanszéke május 18-án megrendezi a… Tovább olvasom