Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Közérdekű adatigényléssel fordulunk az egyetemhez: titkolják az EHÖK pénzeit

Szeged - Nem tudni, hogyan gazdálkodik az EHÖK – ezt jelezték az egyetem hallgatói. Hiába kérdeztük meg az EHÖK sajtósát, sem a hallgatói önkormányzat, sem az egyetem nem adott felvilágosítást arról, mire és mennyit költ a közpénzt kezelő EHÖK.
„Szeretnéd megtudni, hogy a Magyar Állam mekkora keretet bocsát az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat részére, illetve azok elosztása milyen mértékben történik? Ebben a menüpontban megtekintheted a ránk bízott normatív támogatás összegét és annak pontos elosztását. Nem tudod, mire költi a kari HÖK a rábízott kereteket? Meg szeretnéd nézni, hogy egy-egy rendezvény mennyibe kerül? Ebben a menüpontban az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, illetve a kari Hallgatói Önkormányzatok dologi kiadásait lehet nyomon követni" – áll az egyetemistáknak szóló regisztrációs oldalon. A hallgatók viszont hiába kattintanak a menüpontokra, a közérdekű adatok címke alatt semmit sem találnak.

Miből és hogyan gazdálkodik az EHÖK? – ezt kérdeztük májusban Borbola Teréziától, a hallgatói önkormányzat sajtósától. Arra is kíváncsiak voltunk, a kari HÖK-ök gazdálkodásával kapcsolatos beszámolókat hol lehet elérni. Az e-mailben elküldött kérdésünkre 6 hónap után sem kaptunk választ.

Az egyetem sajtóirodájának is írtunk, ahol azt válaszolták: az EHÖK gazdálkodási adatait tartalmazó, úgynevezett INYAR-rendszer csak az egyetemi hallgatók számára hozzáférhető. Arra a kérdésre, hogy a közpénzzel gazdálkodó önkormányzatok pénzügyi adatait hogyan lehet megismerni, nem kaptunk választ.

Az EHÖK a honlapján azt írja, hogy „a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata összhangban a jogalkotó törekvéseivel teljesen nyilvános gazdálkodást folytat. Az információk könnyű hozzáférését igyekszünk biztosítani a Irodai Nyilvántartó Rendszerrel, azaz az INYAR-ral, amelynek jelenleg béta-tesztelése zajlik".

A többszöri sikertelen megkeresés után úgy döntöttünk, közérdekű adatigényléssel fordulunk a Szegedi Tudományegyetemhez, amihez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő és jogfejlesztő civilszervezet segítségét kértük. A közérdekű adatigénylést a cikk megjelenésének időpontjában elküldtük a Szegedi Tudományegyetemnek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer középiskolás az SZTE nyílt napján

Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes köszöntőjével hivatalosan is megkezdődött az SZTE 2014. évi őszi központi nyílt napja a TIK-ben. Tovább olvasom