Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Múltat idéz és megújul a Szegedi Egyetemi Színház

Szeged - Az elmúlt tíz évben körülbelül hetvenen tartoztak a jubiláló Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) társulatába. A kerek évfordulót három bemutatóval ünnepli a Varga Norbert vezetésével működő közösség.
– A Szerelmem, Elektra című előadás volt az első bemutatója a 2003 nyarán alakult Szegedi Egyetemi Színháznak. Czene Zoltán – aki ma a hallgatói társulatnak otthont adó Szegedi Pinceszínház titkára – találta ki, hogy alakuljon egy hiánypótló társulat, ahova diákszínjátszóként lehet jelentkezni – mondja Varga Norbert művészeti vezető, aki 2006-ban csatlakozott a szegedi hallgatók színházi közösségéhez. – Amikor bekerültem, láttam, hogy van erő a társulatban. Sosem próbáltunk amatőr dolgokat csinálni, mindig olyan produkciókat hoztunk létre, amelyek szakmailag érdekesek, és témájukban, stílusukban is megmozgatják a fiatalokat – hangsúlyozza.

Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora annak idején sokat tett a kultúráért: neki köszönhető például az, hogy 1941-ben megalakult a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága. Horváth István vezette, aki olyan eredményesen rendezte meg Shakespeare Hamletjét, hogy a városi színházban is bemutatták. Varga Norbert szerint ma már kevesen tudják, hogy ki volt ő, annak ellenére, hogy a bölcsészkar falán emléktábla is őrzi a nevét. Az idei második, Rohadt az államgépben valami című előadással próbálják felidézni a Horváth István-i időket.

A SZESZ elődje, a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága 1941-ben alakult. Az első álló sorban jobbról a második Szent-Györgyi Albert, aki sokat tett a szegedi egyetemi színjátszás elindításáér
A SZESZ elődje, a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága 1941-ben alakult. Az első álló sorban jobbról a második
Szent-Györgyi Albert, aki sokat tett a szegedi egyetemi színjátszás elindításáért.

Születésnapi gálaműsor

A 2006-os Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztiválon arany minősítést nyert társulat jövő tavasszal gálaműsorral ünnepli tizedik születésnapját. Erre a zenés, egy-két órás műsorra visszavárják például az egykor köztük játszó Bánvölgyi Tamást, Csorba Katát, Szívós Lászlót, Tóth Lambertet, Molnár Tündét, Illyés Lénárdot és Boncz Ádámot – amennyiben a művész nem tud eljönni New Yorkból, telefonon kapcsolják. 

 
A SZESZ – bár állandóan anyagi gondokkal küzd – ma is igyekszik széles színházi formanyelvet kipróbálni, újabb és újabb műfajokat színpadra vinni. – Tíz év alatt körülbelül hetvenen tartoztak a társulathoz színészként, háttérmunkásként, rendezőasszisztensként vagy súgóként. Ma nagyjából 30-40 taggal működünk, minden szezonban jön 3-4 új ember, és a régiek közül is sokan visszajárnak, miután letelt a munkaidejük – halljuk a művészeti vezetőtől, aki a 2012/2013-as évadra a szokásos egy helyett három új bemutatót tervez.

Október 27-én mutatják be Rózsa Miklósbalettmester koreografálásával az Interjú a vámpírral című kortárs táncelőadást Anne Rice regénye alapján. Színpadra állítják még a Halálos fiatalság című drámát Balázs Bélától, és tovább játsszák a Szemenszedett igazságot. A Müller Péter nyomán született bűnügyi komédiával vendégeskedtek a nagyszínház nyílt napján. Logót változtatott a SZESZ a megújulás jegyében, így külsőleg is színesebb, fiatalosabb megjelenéssel várják a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia egyetem nyílik Szegeden

Önálló francia egyetem nyílik a jogi karon működő Európa-tanulmányok Központban folyó nemzetközi tanulmányok képzésére alapozva. Tovább olvasom