Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Önkéntesség az egyetemen: közösség, buli és segítségnyújtás

A hazai fiatalok közül az uniós átlagnál kevesebben vállalnak munkát önkéntes alapon. Mit is jelent az önkéntesség?
A kreatív tevékenységnek komoly szerep jut az önkéntes munkában.
A kreatív tevékenységnek komoly szerep jut az önkéntes munkában.
Az Európai Unióban (EU) 2011 az önkéntesség éve volt, Magyarországon még abban az évben készült egy felmérés, amely szerint a hazai fiataloknak csupán 17%-a vállalt volunter munkát 2010-ben, míg – az Eurobarometer szerint – az unióban ez az átlag 24%. A „Lakossági adományok és önkéntes tevékenységek" címet viselő kimutatás szerint a lakóhelyi, települési segítségnyújtás és a hivatalos ügy elintézése volt a két legnépszerűbb terület (még 2004-ben), míg a szociális, egészségügyi, művelődési területen tevékenykedő szervezetek segítése és a gyermekek támogatása az önkéntesek ötödét vonzotta. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói azonban saját közösségükben, saját közösségükért is vállalhatnak volunter munkát.

Kortárs segítők az SZTE-n

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ is dolgozik önkéntesekkel, hiszen rendelkezik egy kortárs segítő csapattal. A szociális munkás, gyógypedagógus, pszichológus és mentálhigénikus szakemberekkel itt együtt dolgoznak jogászok, orvosok, bölcsészek. Az ő dolguk, hogy az egyetemi rendezvényeken, fesztiválokon képviseljék a tanácsadót, de lehetőségük adódik saját programok, mint például filmklub szervezésére is. A kortárs segítők leginkább a hozzájuk fordulók önismeretének fejlesztésére koncentrálnak, de a drogprevenció ugyanúgy a feladatuk része. A csapat részt vesz közösségek szervezésében, segítő beszélgetésekkel járul hozzá a hallgatók mentális állapotának javításához. - Az egyetemista lét radikális változása is indokolja az önkéntesek munkájátt: a hallgatóknak dolgozniuk kell iskolalátogatás mellett, a tanulmányaik során is élesebb versenyhelyzettel szembesülnek. Jellemző, hogy egyre komolyabb problémákkal keresik fel a tanácsadót, gyakran már egyből szakember segítségére van szükség- mondja Sebő Tamás pszichológus, a központ munkatársa.

A kortárs segítők közösségek szervezésében is részt vesznek. (Fotó: Gémes Sándor)
A kortárs segítők közösségek szervezésében is részt vesznek. (Fotó: Gémes Sándor)


Öntevékenyen az egyetemen

Nagy hagyománya van az SZTE-n a művészeti és öntevékeny csoportoknak, a legrégebbi közülük az 1925-ben alapított Szegedi Egyetemi Énekkar. Ma is számos együttest jegyez az universitas Kulturális Irodája a sakk-körtől kezdve a zenei társulásokon át a nyelvi, vagy éppen a sportcsapatokig.
- Amikor megérkeznek az elsőévesek az SZTE-re, fontos, hogy az egyetemi polgárság részeivé váljanak, hiszen a tudományon túl ez kulturális intézmény is – vallja a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) művészeti vezetője, Varga Norbert. Az egyetemi teátrum közel harminc tagot számlál, tagjait a legkülönbözőbb korosztályokba tartozó, más-más érdeklődésű hallgatók adják. - Aki nem készül színi pályára, az is hasznát veheti az itt elsajátított képességeknek. Kommunikációs készségeket fejleszt a színpadi szereplés, erősíti az önbizalmat, hiszen a sikerélmény is fontos része a színháznak – összegzi tapasztalatait a 9 éves társulat vezetője.

Jogszabályok, amiket tudni érdemes

Magyarországon 2005-ben az önkéntesek és a fogadó szervezetek munkáját jogszabályok is koordinálják. A Közérdekű önkéntes tevékenységről írott, LXXXVIII.törvény elismeri ezt a jogviszonyt, valamint „kedvezmények és garanciák biztosításával ösztönözni kívánja az állampolgárok és szervezeteik részvételét a társadalom előtt álló feladatok megoldásában". A rendelet szerint fogadó intézmény lehet többek között egészségügyi szolgáltató; köz- vagy felsőoktatási, közművelődési valamint muzeális intézmény is. Az adott egységnél nem lehet önkéntes, aki ugyanott ellenszolgáltatás fejében munkát végez, illetve a tanuló csak akkor létesítet önkéntes jogviszonyt intézményével, ha kötelezettségeit nem érintő programok keretében dolgozik. Az önkéntesek alkalmazásának feltétele a személyes munkavégzés, úgy, hogy rájuk szintén vonatkozik titoktartás. Ahhoz, hogy valaki önkéntes jogviszonyt szerezzen, a fogadó szervezetnek be kell őt jelentenie a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál egy formanyomtatvány kitöltésével.

Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. júniusi számát!
Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. júniusi számát!
Önkéntesség külföldön: Erasmus Sport

- Brüsszelben eldöntötték májusban, hogy az Erasmus-programnak lesz egy, a sporthoz kapcsolódó változata. Ez a soros magyar elnökségnek is fontos eleme volt, hiszen viták folytak arról, hogy az EU nyisson-e új terület felé – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára, Szekeres Pál. Az EU új átfogó oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az „Erasmus Mindenkinek" 2014-től lép a jelenlegi programok helyébe, amelyen belül Magyarország az „Önkéntes tevékenységek, társadalmi befogadás, esélyegyenlőség és egészségjavító testmozgás, valamint a sportban való részvétel növelése" címűt tartja a legfontosabbnak – ennek a része lesz az Erasmus Sport program is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világháló demokratikusabb, mint a könyv?

Az olvasnivaló könyv soha, semmiféle ketyerével nem helyettesíthető, írta 1994-ben Umberto Eco. Tévedett? Tovább olvasom