Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

SZTE MGK: Gyakorlattal rendelkező diplomások

A mindent egy helyen szellemében a Mezőgazdasági Kar családias légköréről ismert, hiszen az oktatás, a kollégium és a sportolási lehetőségek nagy része egyetlen épületben található meg. A kényelmi szempontok mellett azonban a magas színvonalú mezőgazdász- és vadgazdamérnök- képzés is a kar hírnevét öregbíti.
Az MGK elsősorban a három dél-alföldi megyéből vonzza hallgatóságát, de nem ritka, hogy az ország másik feléből érkeznek Hódmezővásárhelyre a tanulni vágyók. „Akármennyire is alulértékelt ágazat a nehézségekkel küzdő mezőgazdaság, az itt végzett mezőgazdasági mérnökök a termelésben megtalálják a számításukat és a lehetőségeiket" – mondja Bodnár Károly dékán. De nem csak az agrárképzés lehet csábító. „A gazdaság átalakulásával, az állami erdők egy részének magánkézbe kerülésével, illetve a földterületek vadásztársaságok általi hasznosításával az országban mindenütt nagy szükség van szakemberekre a vadgazdálkodás területén is" – teszi hozzá.

Nem engednek a színvonalból

Az MGK vezetése mindent megtesz hallgatói sikeréért, a kényelmi szempontokon túl a tanulásra is hangsúly helyeződik. Az oktatók igény szerint pótórákat vállalnak, a karon ingyenes nyelvtanulás biztosított. A hallgatók számos partnerintézménynél tölthetik szakmai gyakorlataikat itthon és külföldön, több ösztöndíj-lehetőség szintén rendelkezésre áll. Bodnár Károly dékán az oktatóitól is megköveteli a folyamatos továbbtanulást és a külföldi tanulmányutakat. Ennek fejében azonban kemény munkára számít. „A szintből nem kívánok engedni, így inkább a kollégák vállalják a többletterhet annak érdekében, hogy sikeres legyen a képzés" – mondja a dékán. „Véletlenül sem szeretnék olyannal találkozni, hogy valaki azt mondja, ha Vásárhelyről jött, akkor nem kell. Inkább legyen kevesebb végzős hallgatónk."

Képek az SZTE Mezőgazdasági Karának életéből (galéria)

Az MGK-n diplomázók jól boldogulnak a munkaerőpiacon. „A Kar által nyújtott végzettség piacképességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy hallgatóink ötven– hatvan százaléka a szakmájában helyezkedik el, a fennmaradó negyven százaléknyi végzett szakember közel fele is saját ágazatában tevékenykedik és csak mintegy húsz százaléknyi hagyja el a pályát" – összegzi a dékán.

Biztosított a szakmai tapasztalat

A hat féléves képzés utolsó szemesztere a kötelező tizennégy hetes szakmai gyakorlat (bár a megelőzőekben is kötelező a hetesi), amelynek során valódi rutint szereznek szakterületükön belül. Ez végezhető a karhoz tartozó, 1976-ban alapított, mára az EU környezet- és állatvédelmi előírásainak megfelelő, 1999 óta minősített tanüzemében – vagy az MGK-val szerződött külső partnercégek egyikében. Nem ritka, hogy utóbb e vállalatok állást kínálnak a náluk gyakornokoskodóknak. A kartól öt kilométerre fekvő mintegy négyszáz hektáros tanüzem területén szántó, szarvasmarha-, sertés- és magyar kendermagos fajfenntartó telep, továbbá strucctenyésztési, kecske- és juhászati mintafarm található. Az intézmény gyakorlati oktatását, a továbbképzést és a tudományos kutatást szolgáló telepet a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca az ország agrárfelsőoktatási intézményei körében végzett vizsgálata alapján ezüstkoszorús gyakorlati helynek minősítette.

Nyílt nap

A Mezőgazdasági Kar nyílt napot tart január 28-án (pénteken) 11 órától Hódmezővásárhely, Andrássy út 15. szám alatti főépületében.

Az MGK partnercégeinek száma időről időre gyarapodik. „Szükség van arra, hogy más vállalkozásokat vegyünk igénybe, mivel ezek egy része olyan technológiával, fajtákkal vagy termékekkel rendelkezik, amelyeket mi nem tudunk megteremteni, a diákok pedig e külső gyakorlat révén más gazdaságok életébe is betekintést nyernek. Ezek az ország különböző pontjain vannak, nemcsak a régióban, de számunkra az utóbbi a kedvezőbb, hiszen ellenőrizhető, illetve így a hallgatóknak nem kell külön albérleti szobát fizetniük erre az időszakra" – így a dékán. Bodnár Károly azért is látja fontosnak a gyakorlati időt, mert az egyetemi évek alatt megszerzett szakmai tapasztalat jóval kelendőbbé teszi az MGK diplomázottjait.

Mezőgazdasági és vadgazda mérnökök

A mezőgazdasági mérnökképzés keretében olyan szakembereket képeznek, akik a mezőgazdasági üzemekben és magánvállalkozásokban a gazdálkodás tervezésére, szervezésére, irányítására és hatékony üzemeltetésére alkalmasak; de más, nem kimondottan mezőgazdasági területen is megállják a helyüket, például pénzügyi, kereskedelmi, pályázatírási vagy szaktanácsadási területen. A vadgazda mérnökök szerteágazó tevékenységük során a vadállomány védelmével, szabályozásával, mesterséges vadtenyésztéssel, vadászatszervezéssel vadkereskedelemmel foglalkoznak, valamint a vadászatra jogosultaknál a vadgazdálkodási munkákat végzik, a szakszemélyzet munkáját irányítják. Ezen túlmenően különböző szakhatóságoknál, a vadászati szakigazgatásban, állatkertekben, vadasparkokban helyezkedhetnek el. „A vadászatra jogosultak számára törvény írja elő, hogy kötelező alkalmazniuk felsőfokú vadgazdálkodási végzettséggel rendelkező szakembert bizonyos üzemméret felett, vagy különleges rendeltetésű vadászterület esetén Ez az intézkedés piacot teremtett mindazon intézmények számára, akik vadgazda mérnököket képeznek, így karunknak is" – mondja Bodnár Károly.

Kínálat

Alapszakok: nappali és levelező tagozat: mezőgazdasági mérnök BSc (képzési modulok: mezőgazdasági vállalkozói, mezőgazdasági környezetvédelmi, agrárgazdasági és logisztikai, társállattenyésztői, kertészeti és növényvédelmi), vadgazda mérnök Bsc.

Felsőfokú szakképzések: baromfitenyésztő és baromfitermék-előállító technológus, gyógynövény- és fűszernövény- termesztő és feldolgozó technológus, ménesgazda, ökológiai gazdálkodó, sertéstenyésztő és sertéstermék- előállító technológus, vadgazdálkodási technológus.

Részletes információ: www.mgk.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE MK: Ugrás a tudás tengerébe

A Mérnöki Kar folyamatosan bővül, fejlődik, megújul. Igyekszik a jelen kor kihívásainak megfelelni,… Tovább olvasom