Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tizenheten készülnek kancellárnak az SZTE-n

Szeged - A szegedi egyetemen senki nem tud semmit arról, ki lesz – feltehetőleg november 1-jétől – a kancellár. A minisztériumban mindent tudnak a pályázatokról és a pályázókról, de nem beszélnek. A miniszter már elküldte javaslatait a kormányfőnek, de erről sem beszélnek. Orbán Viktor október végéig kinevezi az új vezetőket. Addig mindenki találgat.
Sajtóhírekből lehet csak tudni, hogy nagy volt az érdeklődés a felsőoktatási intézmények kancellári posztjai iránt. A 30 helyre 300 pályázat érkezett. Ezeket megszűrte a minisztérium, maradt 160-180 pályázó, közülük Balog Zoltán, a tárca vezetője kiválasztotta a jelölteket a 20 állami egyetem és a 10 főiskola élére, és elküldte javaslatát a kormány/
főnek.

Eredetileg szeptember 1-jén már munkába kellett volna állniuk a rendkívül széles jog- és feladatkörrel rendelkező vezetőknek, de éppen a sok jelentkező miatt a kiválasztást e hónap közepére halasztották, ám Orbán Viktor a múlt pénteki rádiós interjújában ezt a hónap végére ígérte.
Megkérdeztük az EMMI sajtóosztályát, hányan jelentkeztek a szegedi egyetem kancellári posztjáért, kit javasolt Balog Zoltán miniszter, és mikorra várható a kinevezés. Telefonon azt a választ kaptuk, nem áll módjukban a jelöltről információt adni, a kinevezést pedig a miniszterelnök végzi majd.

– Az egyetem nem kapott eddig információt arról, hogy hányan pályáztak az itteni kancellári posztra, vagy hogy hol tart a pályázati folyamat – mondta érdeklődésünkre Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Az egyetemen és a városban ellenőrizhetetlen hírek keringenek. Az egyik ilyen, hogy állítólag összesen 17-en pályáztak a jó hírű szegedi intézmény gazdasági vezetőjének. Közülük néhányan – hírlik – jelenleg is az egyetem polgárai. Nem titok, a rektor is többször nyilatkozott már róla, hogy az egyik aspiráns a jelenlegi gazdasági főigazgató, Majó Zoltán.

Szabó Gábor már azt is elmondta, hogy támogatói nyilatkozatot adott Majó pályázatához. Miért? – Mert az eddigi munkája alapján úgy gondolom, hogy Majó Zoltán szakmailag jól felkészült, az intézményt jól ismeri, ezért hatékonyan tudna dolgozni az új feladatkörben is – közölte tegnap az SZTE rektora. Majó Zoltántól megtudtuk: az SZTE kancellári posztjára a pályázatát benyújtotta, szeptember végén pedig a minisztériumban egy négyfős testület előtt részt vett egy szakmai meghallgatáson is.

Valószínűleg városi legenda, hogy „kormánykörökben" Dux László professzort szeretnék tudni a fontos pozícióban. Csakhogy Dux professzor nem pályázott, az ezt firtató kérdésünkre pedig nem kívánt válaszolni.

Főként városi fideszes körökben kering az az „információ", hogy Orbán Viktor legutóbbi szegedi látogatásakor, még Kothencz János polgármester-jelölti kampánya idején megígérte volna a Fidesz-közeli szegedi vállalkozónak, Oláh Jánosnak, hogy ő lesz az SZTE kancellárja. Oláh János csütörtökön – kérdéseinkre válaszolva – elárulta: pályázott a kancellárságra, részt vett a „második körös" meghallgatáson. Azt mondta, hogy „valóban váltottam néhány jó hangulatú mondatot miniszterelnök úrral legutóbbi szegedi látogatásán", de „városi legendának" minősítette, hogy ő lenne az SZTE-kanecellár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepetéskoncert Bozóki Andreának

Ötvenedik születésnapját ünnepelte Bozóki Andrea gitárművész, az SZTE Zeneművészeti Kar adjunktusa. Tovább olvasom