Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Továbbra sincs luxuskollégium a Royal Hotelben

Szeged - A szerződés szerint másfél éve kellene prémiumkategóriás egyetemi diákszállóként üzemelnie a Royal Szállónak. A rektor nem tudja, miért nem készült el az épület, a tulajdonos nem nyilatkozik.
A múlt héten írtunk a Kemes utcai luxusdiákszállóról: jóval korábban, mintegy három évvel ezelőtt már felmerült egy hasonló színvonalú kollégium megépítésének ötlete, szerződés is született.

2011 júliusában írtunk utoljára a Royal Hotelt érintő tervekről. Akkor arról cikkeztünk, hogy a tulajdonos, az Eurasia Kft. luxuskollégiummá alakítja a hotelt, amelyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bérelt volna, a hallgatói önkormányzat üzemeltetésével. A hotelből azóta sem lett prémiumkategóriás diákszálló.

Mégsem költözhettek diákok a hotelbe. Fotó: Frank Yvette
Mégsem költözhettek diákok a hotelbe. Fotó: Frank Yvette

Megírtuk, az egyetemmel közös projekt előnyös lett volna a szállónak, a belvárosi szálláshely évek óta csak tavasztól őszig üzemelt. A Royal felújítását hosszú évek óta tervezték, a tulajdonos 2008-ban 500 millió forintos uniós támogatást is nyert a mintegy 1,5 milliárdos költségvetésű projektre. Az átépítés során négycsillagos hotelt alakítottak volna ki mélygarázzsal. 2009-ben már odáig jutottak, hogy a támogatási szerződést is aláírták az NFÜ-vel, ám a beruházáshoz mégsem fogtak hozzá, és az uniós pénzt sem vették igénybe.

2011 nyarára az egyetem szenátusa és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is jóváhagyta az átépítés ötletét, a szükséges engedélyeket is megkapták. Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kollégium épül a Kölcsey utcában.

– A tulajdonos azóta sem teljesítette a szerződésben foglaltakat, ráadásul kötbérfizetési kötelezettség is terheli. Mivel minket nem értesítettek arról, hogy nem tudják teljesíteni az átépítést, a szerződést élőnek tekintjük – mondta el kérdésünkre Szabó Gábor, az SZTE rektora. Hozzátette, az, hogy mekkora kötbér terheli a Eurasia Kft.-t, illetve hogy megkapják-e ezt az összeget, üzleti titoknak számít. Szabó Gábor nem tudta megmondani, hogy a tulajdonos miért nem alakította át az épületet.
Tóth Zsolt, a tulajdonos Eurasia Kft. ügyvezető igazgatója nem válaszolt levelünkre, és elzárkózott a nyilatkozattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Mérföldkövek a szabadalmak˝

Vegyületeket tervez Fülöp Ferenc akadémikus. Az SZTE Gyógyszerkémiai Intézetét vezető professzor nevét számos kutatói toplista élbolyában látni. Tovább olvasom