Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Sérült testben ép lélek

Szentes - Negyedik állomásához érkezett a Kishegyes Község Fejlesztési Társulása és a szentesi Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány közös, határon átnyúló projektje.
Az április 15 és 17 között megrendezett műhelymunka a mozgássérültek témája köré szerveződött és a mozgásművészet kifejezésmódját használta fel a foglalkozások során.

A 13 magyarországi és vajdasági fiatal részvételével rendezett találkozó első napján a résztvevők megismerkedtek a projekt lényeges pontjaival, Papp Julianna, vendég mediátor, a bácsfeketehegyi Anya és Gyermekvédelmi Egyesület vezetője, valamint Zoran Tairovic, a rendezvény művészeti vezetője videofelvételeken és közös beszélgetésen keresztül prezentálta a mozgássérültek mindennapos problémáit és művészeti megnyilvánulásait. A bevezető foglalkozás világossá tette a fiatalok számára, hogy az emberek többsége nem nyújt kellő segítséget a valamilyen fogyatékkal élő társaik számára, így az itteni műhelymunka elsődleges célja az, hogy a jelen lévők a későbbiek során majd nagyobb empátiával viseltessenek a sérült emberek iránt.

Mozgássérültek műhelymunkája Kishegyesen. Fotó: Tudósító (galéria)

A lényegi munka a második napon kezdődött, amikor Kristian Al-Droubi és Visnja Obradovic (ők, és Zoran Tairovic is az újvidéki Interkulturális Színházban dolgoznak együtt), a két koreográfus kezdett el foglalkozni a gyerekekkel. Játékos, ugyanakkor nagy figyelmet igénylő gyakorlataikkal azt próbálták megértetni a résztvevőkkel, hogy voltaképp mi a test, milyen az egészséges és beteg test, milyen érzés, ha a betegség miatt elutasításba ütköznek. Lényeges volt a műhelymunka során, hogy a fiatalok a saját megoldásaikat hozzák, improvizáljanak. A gyakorlatok során megismerhettek egy, a normálistól eltérő érzékelést, a saját maguk által kitalált mozdulatsorokat pedig a két koreográfus sikeresen ültette át egy olyan táncba, amely kifejezi az emberi különbözőséget (és itt nem csak a mozgássérültek problematikája került terítékre, hanem a kultúraközi párbeszéd is) és ennek elfogadását. A tánc betanulásával a munka nem ért véget, a kész elemeket Zoran Tairovic filmre vette, az anyagból pedig egy művészi videoklipet készít, hogy szélesebb körben is bemutathassa a projekt jelentőségét, értékeit.

Mozgássérültek műhelymunkája Kishegyesen. Fotó: Tudósító (galéria)

Az intenzív műhelymunkát a fiatalok kifejezetten élvezték, szívesen folytatták volna még több napon keresztül is. A szervezők, Gordiana Raduzovic, Csernik Teréz, valamint Kálmánné Szabó Erzsébet bíznak abban, hogy a projekt hosszútávon változtatni képes a kamaszok gondolkodásában és hogy az élmények, emlékek, amelyeket magukkal visznek a kishegyesi Kátai tanyáról, segítik majd őket abban, hogy megértőbb, elfogadóbb felnőtteké váljanak. A szerb-magyar együttműködés ezzel még nem ért véget, egy foglalkozás még létrejön Kishegyesen, majd a társaság Szentesen folytatja tovább a megkezdett munkát, összesen öt műhely-foglalkozáson keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászversen a Maty-éren - szegedi sikerekkel

Szombaton és vasárnap horgászversenyt rendeztek a Szeged melletti Maty-éren. Olvasó-tudósítónk a helyszínen járt. Tovább olvasom