Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Jóváhagyták Vajdaság új alaptörvényét

A jóváhagyásra csak heves, a szerbiai közéletet felkavaró viták után került sor.
A szerb közéletet felkavaró heves viták után hétfőn elfogadta a Vajdaság autonómiáját megerősítő új alaptörvényt a szerb parlament.

A statútumot még múlt év októberében hagyta jóvá az újvidéki törvényhozás. Elfogadásában komoly szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ), amely Szerbia egészében törpe párt ugyan a maga négy belgrádi parlamenti képviselőjével, de Vajdaságban megkerülhetetlen politikai erő. A tartományi parlament elnöke és több helyi miniszter is a soraiból kerül ki.

Az alaptörvényre minden szerbiai nacionalista erő össztüzet zúdított, annak ellenére, hogy csak egy részét adja vissza az észak-szerbiai tartomány korábban élvezett, a milosevici időkben elvett jogosítványainak. A szerb ortodox egyház is hevesen támadta, s több parlamenti párttal együtt állította, hogy államot teremt az államban, az első lépés Szerbia - Koszovó elszakadását követő - további feldarabolásához.

A belgrádi kormánykoalíciót irányító, s Vajdaságban is meghatározó erővel bíró Demokrata Párt végül el tudta fogadtatni az alapvetően szimbolikus jelentőségű statútumot, amely egyebek mellett lehetővé teszi együttműködési megállapodások kötését más országok régióival, külföldi képviseletek létrehozását.

Megfigyelők szerint két fontos pont maradt ki az alaptörvényből, illetve az értékét nagy mértékben meghatározó hatásköri törvényből: egyik sem rendelkezik a tartomány vagyonáról és saját pénzbevételeiről, amelyeket az országos törvényhozás által később elfogadandó törvények fognak meghatározni. Saját vagyon és bevételek nélkül pedig Vajdaság továbbra is a belgrádi vezetéstől függ majd alapvetően.

Olvasóink írták

 • 5. sőndör 2009. december 02. 10:57
  „és ismét lessz pitizés cigiért, csokiért, kakaóporért, nejlonharisnyáért.................................”
 • 4. rozator 2009. november 30. 21:47
  „Ugye, hogy lehet tárgyalásos uton is komoly dolgokat elérni! Nem kellene a külhoni magyarságot megosztani!”
 • 3. keiner 2009. november 30. 21:17
  „Ez hasonlít a németországra. Nálunk is 16 ország van, mindennek Miniszterelnök stb, de az egéz összefügg Berlinnel. Végeredménybe, több jóg, több bürokraciá.”
 • 2. Rozsdás 2009. november 30. 20:48
  „Egyébként meg csak gratulálni lehet azoknak a MAGYAROKNAK akik tesznek is valamit!!!!!”
 • 1. Rozsdás 2009. november 30. 20:44
  „"Mi az a statútum?

  A Demokrata Párt szakértői által (illetve a kisebbségek képviselőinek bevonásával) készített statútum lényegében a Vajdaság alkotmánya lesz, ami az élet rengeteg területén hozhat változást a régióban. Először is visszakapja a terület a Milosevic-érában elvett jogait, amit a 2006-os szerb alkotmány is szavatol.

  Ha elfogadják a statútumot, a Vajdaság saját jelképeket használhat majd a szerbek mellett, így vajdasági lobogó és címer lesz a középületeken. Saját vagyonnal gazdálkodhat majd a tartomány, ingatlanok és ingóságok is lehetnek a birtokában. Köthet - gazdasági, kulturális, tudományos, oktatási, turisztikai - nemzetközi egyezményeket más régiókkal, és elvileg képviseleteket létesíthet külföldön.

  Sokféle jogszabályt hozhat a tartományi parlament, bár ezek nem lehetnek ellentétesek a belgrádi törvényekkel és a szerb alkotmánnyal. A statútum szerint a tartományi parlamentben számarányos képviselethez jutnak a kisebbségek (közülük a magyarok lesznek a legtöbben), minden etnikum nyelve hivatalos nyelvvé válik és választott kisebbségi nemzeti tanácsok létesülnek (bár a legtöbb kisebbségnek - a magyarnak is - már eddig is volt ilyen).

  Ha a statútumot elfogadják, fontos szerepet kap a tartomány a belgrádi politikában is: javasolhat egy alkotmánybírát, a tartományi bíróságok hálózatát, a tartomány főbíráját és az Állami Ügyészi Tanács jelöltjét. Ezenkívül lesz Vajdasági Fejlesztési Bank, Vajdasági Statisztikai Hivatal, Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia, tartományi ombudsman és Nemzetek és Nemzeti Közösségek Tanácsa is.

  A Vajdaságot a tartományi gyűlés által öt évre választott elnök fogja képviselni, aki gyakorlatilag egyfajta korlátozott köztársasági elnök szerepét tölti majd be. Lesz tartományi kormány is, méghozzá minisztériumokkal, amelyek az eddigi titkárságokat váltják majd fel."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó - Cipődobálás és botrány a szerb parlamentben

Cipődobálásig feszültek a Vajdaság statútuma körüli politikai ellentétek csütörtökön a szerb parlamentben. Tovább olvasom