Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nagyváradi dráma: él a már elsiratott csecsemő

Nagyvárad - Három hétre, miután azt mondták a szülőknek, hogy koraszülött gyermekük meghalt, arról értesítették őket a Nagyváradi Szülészetről, hogy mégis él. Nem adtak semmi magyarázatot - írja az erdon.ro.
Marhás Irén és Rézi Sándor gyermeke augusztus 13-án született, 28 hétre, 450 grammosan, császármetszéssel. Az orvosok nem sok esélyt láttak arra, hogy életben marad, s amint a szülők elmondták, két napra rá egy asszisztensnő azt mondta az anyukának, hogy gyermeke meghalt. Később aláírattak vele egy papírt, hogy lemond a gyermekről, ezáltal a kórház magára vállalta a temetés lebonyolítását. Kevéssel később az anyukát hazaengedték. Csaknem három hétre rá, azaz kedden dr. Ramona Dorobanţu értesítette az asszony sógorát, hogy a gyermek él. A szülők azonnal a szülészetre mentek, hogy láthassák a kislányt, akit már elsirattak. „Amikor megtudtam, azt hittem,elájulok. Mellette lehettem volna. Szeretném, ha mindenki megtudná, mit történt, hiszen mások is így járhatnak" - mondta hírportálunknak az asszony. Magyarázatot nem kaptak ugyan, viszont az anyuka szerint később ismét telefonált a családnak Dorobanţu doktornő. Felelősségre vonta őket, amiért „nagy ügyet csináltak ebből és értesítették a sajtót", továbbá, mint mondta, megfenyegette őket azzal, hogy értesíti a gyermekvédelmet, s így elvehetik tőlük nagyobb gyermekeiket

„Nem lehet jóvátenni a történteket"

Bianka súlyos rendellenességekkel látott napvilágot: amellyett, hogy 26 hétre született és mindössze 450 grammal, születés közben kicsavarodott a keze, nyitott hátgerince van és hidrokefáliában is szenved, tudtuk meg tegnapi beszélgetésünk során a szülőktől, Marhás Iréntől és Rézi Sándortól. Császármetszéssel jött a világra, s a szülést levezető orvos már akkor azt mondta az anyukának: az a legvalószínűbb, hogy nem marad életben a gyermek. Ezért nagyon is hihetőnek tűnt, amikor két nappal a szülés után egy asszisztensnő azt mondta neki, hogy a gyermek meghalt. Szó nélkül aláírta, hogy lemond a gyermekről, s így a kórház bonyolítja le a temetést.

„Megsímogattam"

Valóságos sokként érte a házaspárt a hír, hogy gyermekük mégis él. Mihelyt megtudták, rohantak a szülészetre.

Rézi Sándor és Marhás Irén gyermeke augusztus 13-án született. Fotó: erdon.ro
Rézi Sándor és Marhás Irén gyermeke augusztus 13-án született.
Fotó: erdon.ro

Ma könnyek közt mesélte az anyuka: megnézte a picit, meg is símogatta az inkubátorban, és úgy látta, hogy a baba el is mosolyodott. „Pont olyan az arcocskája, mint az egyik testvérének" - mondta.

Reménykednek benne, hogy életben marad és meggyógyul, habár az orvosok nem sok jóval bíztatják őket. Viszont a jóslatokkal ellentétben mégis elérte már a 700 gramm súlyt és maholnap egyhónapos lesz. Az asszony elmesélte: korábban ikreket szült, akik közül csak az egyik maradt életben - most a kislány 9 éves - és van egy másik kislányuk is, aki kétéves, s aki egészségesen és időre született, de szintén kis súllyal.

Felháborítónak találják a történteket, a félretájékoztatás mellett azt is, hogy még meg is fenyegették őket. Szeretnék, ha az emberek okulnának a történtekből. „Ilyesmit nem lehet jóvátenni. Szeretném, ha legalább mások nem járnának így" - mondta az anyuka.

Bizonyítani kell

Dr. Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója érdeklődésünkkor már tudott az esetről. Kivizsgálás indul az ügyel kapcsolatban, tudtuk meg. Az eddigiek alapján nem tudja eldönteni, hogy az asszonynak valóban azt mondták-e, hogy meghalt a gyermek, vagy esetleg valamit félreértett. Utánajárnak majd, hogy ki volt szolgálatos aznap és mi is hangzott el, mondta. „Ha pedig a doktornő valóban azt mondta, amit a hölgy állít, az nagyon sajnálatos. Viszont ezt is bizonyítani kell" - tette hozzá.

Neumann Andrea / erdon.ro

Olvasóink írták

 • 8. Zeppelin 2009. szeptember 03. 11:23
  „Megőrülök, ennyi helysesírási hiba!!!”
 • 7. Ági84 2009. szeptember 03. 09:16
  „Eltelt egy nap, és még semmit sem javítottak...”
 • 6. Zeppelin 2009. szeptember 03. 08:46
  „Tragédia az emberek helyesírása, de ne is csodálkozzunk, ha a sajtó sem ad az ilyesmire. Ma már a könyvekben is egyre gyakrabban találok hibákat, pedig elvileg azok lennének az etalonok.

  Amennyiben valóban így történt, ahogyan a Rézi család állítja, akkor igencsak elgondolkodtató az eset.”
 • 5. Tamtam 2009. szeptember 02. 21:49
  „Nekem is azonnal a Vajdaság, Erdély szúrt szemet, legalább ezt javítsák ki. Területileg is igen messze vannak, mert Erdély nem a magyar-román határnál kezdődik... Sajnálom szegény picit, remélem valaha teljes életet élhet majd. A családnak innen is erőt és kitartást kívánok.”
 • 4. sörpocak 2009. szeptember 02. 21:03
  „"A Vajdaság, teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területe, közigazgatásilag autonóm tartomány."
  Ezt senki nem vette észre? A vajdaság nem romániában van!De szeretnék!És igaz, ez emberkereskedelem. Ritkán mondom, de ilyen betegség mellett mi is lenne jobb a picinek?”
 • 3. Ági84 2009. szeptember 02. 20:30
  „vagy amellett”
 • 2. varadipal 2009. szeptember 02. 18:08
  „Az orvosok nem tudták örökbe adni, mert a vevő visszalépett, mikor megtudta a kicsi betegségeit. Így aztán a 23.senki nővérrel üzentek a szülőknek a rokonon keresztül, hogy viheti haza.
  Biztos nem azért maradt életben a pici, mert leitta magáról a spirituszt.Sima emberkereskedelem. Nem egyedi eset.”
 • 1. Ági84 2009. szeptember 02. 17:48
  „Kedves Délmagyar!

  Ha már átvesznek egy cikket, legalább a helyesírásra ügyeljenek már!
  Most 26 vagy 28 hétre született?
  "Bianka súlyos rendellenességekkel látott napvilágot: amellyett, hogy 26 hétre született..." - amellyett??? Magyar Értelmező Kéziszótárt lapozzák már át! Mi az, hogy amellyett? Két ly-nal és két t-vel?? ahelyett akart ez lenni ugye?
  És mi az, hogy ügyel kapcsolatban? Ügyelni az orvosok szoktak. Talán üggyel!
  Ne süllyedjenek már le igénytelen, bulvár cikkre!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés végzett a fiúval

Kedd délután áramütés végzett egy 17 éves fiúval, miközben apjával és testvéreivel egy váradi panzió renoválásán dolgozott. Tovább olvasom