Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

A nikotinos lehelet védi a dohánylepke hernyóit a pókoktól

A rovar a dohányból vonja ki a jellegzetes szagú idegmérget.
Német kutatók szerint a nikotinos lehelet védi a dohánylepke hernyóit a ragadozó pókoktól: kedvenc gazdanövényükből, a dohányból vonják ki a jellegzetes szagú idegmérget, amely nélkül sokkal gyakrabban falják fel őket ellenségeik.

A dohánylevelek nikotintartalmának egy része a rovar vérébe kerül, és bőrének kis nyílásain át mintegy kilélegzi azt - állapították meg a jénai Max Planck Kémiai Ökológiai Intézetének kutatói az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett tanulmányukban.

A kilélegzett nikotinbűz valószínűleg elijeszti a pókokat. A nikotinmentes dohányleveleken élő hernyókat felfalták a farkaspókok - írták a tudósok.

A szenderfélék családjába tartozó dohánylepkék (Manduca sexta) hernyóit évek óta tanulmányozza Ian Thomas Baldwin kutatócsoportja. A lepkefaj Észak- és Dél-Amerikában fordul elő, és főként dohánylevelet fogyaszt. A tudósoknak feltűnt, hogy éjszakánként a génmódosítással nikotinmentessé tett növényeken élő hernyók közül különösen sok pusztult el. Farkaspókok végeztek velük.

A vizsgálatok során megtalálták a jelenség okát: a dohánylepke hernyója általában nikotinban gazdag leveleket eszik, bélrendszerének sejtjeiben ilyenkor aktiválódik a CYP6B46 nevű gén, amely egy emésztőenzimként működő fehérje (a P450 6B46) termelődését irányítja.

Ez a fehérje gondoskodik arról, hogy a bélben emésztett nikotin 0,65 százaléka a hernyó keringésébe, az úgynevezett vérnyirokrendszerbe jusson. Bőre finom vérnyirokhálózatán keresztül ezután a nikotint szinte kilélegzi az állat.

Kísérlettel is megvizsgálták az összefüggést. Néhány hernyót olyan speciális dohánylevélre ültettek, amely ugyan tartalmazott nikotint, ám az állatok szervezetében kikapcsolta a CYP6B46 nevű gént. Így a vérnyirokrendszerbe lényegesen kevesebb nikotin került.

"A pókok könnyű prédájává váltak ezek az állatok: 50-ből 25 nem élte túl az éjszakát, miközben 50-ből 40 általában életben marad, ha normális, nem preparált dohánylevelet eszik" - olvasható a tanulmányban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hozott pénzt az első menetrendszerinti repülőjárat

A világ első járata 100 éve szállt fel. Csak négy hónapig működött, mert véget ért a turistaszezon. Tovább olvasom