Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Advent: Ma gyújtjuk meg az első gyertyát

Szeged adventi koszorújának első gyertyáját Botka László polgármester és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök gyújtja meg.
Ma kezdődik az adventi időszak, amely Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.

Az adventi készület hagyománya a 4. században alakult ki, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak. Az 5. században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből lett végül a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.

Az adventi várakozás során nem csupán Krisztus születésére, hanem utolsó eljövetelére is készülődnek a hívek, ez főleg a bűnbánat, a böjt, valamint a lelki és tettekben megnyilvánuló jó cselekedetekben ölt testet. Az adventi koszorún megjelenő lila szín is a bűnbánatot szimbolizálja, amelyet megtör a harmadik vasárnap rózsaszín gyertyával jelzett, örömre való utalása.

Az adventi időszaknak több hagyományos, a lelki elmélyülést és Krisztus eljövetelére való felkészülést segítő gyakorlata van. Ilyen egyebek mellett az adventi koszorú készítése, a különös odafigyelés embertársainkra, a titokban végzett jó cselekedetek és a családi, közösségi gyertyagyújtások.

Országszerte sok helyen tartanak ünnepi gyertyagyújtást advent első vasárnapján. Budapesten a bazilikánál Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője mond köszöntőt, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig Debrecenben vesz részt az ünnepségen. Egerben és Kaposváron a polgármesterek nyitják meg az adventi időszakot, Szegeden Botka László (MSZP) polgármester mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök gyújtja meg az adventi koszorún az első gyertyát.

Olvasóink írták

 • 2. almostevil 2012. december 02. 12:36
  „Akik át tudják érezni az Advent ünnepi hangulatát,azok tegyék azt szívvel és szeretettel.
  A többieknek marad erre a meghitt ünnepre a budapesti Kossuth téren a neonáci ellenes tüntetés.
  Csak remélni tudom, hogy nem gázolnak át minden keresztény ünnepen...”
 • 1. Koszta 2012. december 02. 10:50
  „G-gye na hógyiccá, távárisi?
  A Dóm tér lett tabu az idei évre, vagy Dóm téri vásár?
  Hogy leírni a helyet, ahol a gyertyagyújtások lesznek, már nem is lehet...
  -
  Más városokban az adventi vásár turisztikai vonzerő... mint olyan - bevétel.
  Persze befektetés nélkül nincs haszon... ez a tőke egyik alapszabálya. Ezért áldoz több milliót ezen vásárokra más városok vezetése. Ja, meg meg is szokták hirdetni... Nálunk meg tilos lenne leírni?
  Ez több mint komolytalan...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 éve halt meg József Attila

A költő halálának körülményeiről azóta is vita folyik, az egyik tábor szerint véletlen baleset… Tovább olvasom