Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Először fedte fel valódi színét egy exobolygó

A bolygó az űrből nézve a Földéhez hasonló kék színben pompázik, másban azonban egyáltalán nem hasonlít planétánkhoz.
Először fedte fel valódi színét a csillagászok előtt egy exobolygó, azaz Naprendszeren kívüli, idegen csillag körül keringő bolygó, amely bár az űrből nézve a Földéhez hasonló kék színben pompázik, másban egyáltalán nem hasonlít bolygónkhoz: felszínét nem borítja víz és forró légköre meglehetősen barátságtalan vidékké teszi.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói a Hubble űrtávcső segítségével első alkalommal határozták meg a valódi színét egy Naprendszeren kívüli bolygónak. A szakemberek arra jutottak, hogy a HD 189733b katalógusjelű exobolygó - egy gázóriás, amely 63 fényévnyire van bolygónktól -, mély kobaltkék, pontosabban "az űrből nézve a színe hasonlatos a Földéhez".

A felfedezésről beszámoló közlemény szerint azonban a két bolygó közti hasonlóságok sora ezzel véget is ér. A HD 189733b ugyanis igen közel kering szülőcsillagához és felszínén több mint 1000 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik. A gázóriás a Földhöz legközelebbi exobolygók egyike, amely jól látható, amikor elhalad csillaga előtt, és amelyet a Hubble és más űrteleszkópokkal is régóta élénk figyelemmel követnek.

Fotó: esa.int
Fotó: esa.int

"A bolygó színének megállapítása úttörő dolognak számít - most már el tudjuk képzelni, hogy miként festene ez a bolygó, ha képesek lennénk közvetlenül szemügyre venni" - mondta Frederic Pont, az Exeteri Egyetem munkatársa, az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

Pont és kollégái azt vizsgálták, mennyi fény verődik vissza a bolygó felszínéről, hogy megállapítsák a színét. A kék szín nem egy trópusi óceán visszatükröződéséből ered, mint a Föld esetében, hanem egy meglehetősen viharos, a kutatók feltételezése szerint szilikátrészecskékkel tarkított légkörre vezethető vissza, e részecskék ugyanis kék fényt szórnak.

A HD 189733b egyike azon "forró Jupiter" bolygóknak, amelyek méretükben hasonlítanak a Naprendszerünk gázóriásaihoz, de közelebb vannak szülőcsillagjukhoz. "Nehéz megállapítani, hogy pontosan mi okozza egy bolygó légkörének színét még a naprendszerbeli planéták esetében is" - húzta alá Pont, hozzátéve, hogy a mostani megfigyelések révén egyre komplexebb képet kapnak ezen egzotikus bolygó természetéről és légköréről.

A http://exoplanets.org internetes oldal szerint összesen 723 exobolygót regisztráltak azóta, hogy 1995-ben felfedezték az első Naprendszeren kívüli planétát. Jelenleg is több mint háromezer - a Kepler űrteleszkóp általi - észlelés vár megerősítésre. Ez idáig egyetlen exobolygó sem bizonyult alkalmasnak a földihez hasonló életre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer éves írást találtak egy korsó-töredéken Jeruzsálemben

Dávid király idejéből való háromezer éves szöveget találtak egy korsó-töredéken Jeruzsálemben, de… Tovább olvasom